62% κάτω η απόδοση του ΦΠΑ στην Μύκονο – «Ξέχασαν» να εισπράττουν έσοδα οι ΔΟΥ - Δείτε τη λίστα της φοροδιαφυγής στα νησιά!

 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΡΕΤΡΑ

Ενημερώθηκε: 19/06/16 - 20:43

Χωρίς αντίκρυσμα η αύξηση των φόρων που επιβάλλει η κυβέρνηση, αφού επιβεβαιώνονται στην πράξη οι ανησυχίες για τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του φαινομένου της άρνησης έκδοσης αποδείξεων από τους επιχειρηματίες και επαγγελματίες όλης της χώρας.

Η υστέρηση εισπράξεων από τις τουριστικές περιοχές της Ελλάδας που θεωρούνται και οι πιο «ανθεκτικές» στην κρίση, έσπασε όλα τα ρεκόρ. Ο απολογισμός εσόδων από τον ΦΠΑ (που είναι το βαρόμετρο της αγοράς και της φοροδιαφυγής) από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο φέτος, δείχνει τεράστια υστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα.

Παρότι πριν εννέα μήνες αυξήθηκε κατά 50% ο ΦΠΑ στη Μύκονο (από 9% και 16% σε 13% και 23% αντίστοιχα) οι εισπράξεις φόρων από το νησί των ανέμων έχουν πέσει «στα τάρταρα»: 62% χαμηλότερα από όσα υπολόγιζε να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών!

Η νέα νομοθεσία που προβλέπει εκμηδενισμό των προστίμων για όσους πιαστούν να μην κόβουν απόδειξη, το «ξεδόντιασμα» του ΣΔΟΕ και των προληπτικών ελέγχων στην αγορά, αλλά και η ανάγκη επιβίωσης απέναντι στη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, έχουν οδηγήσει πολλούς επαγγελματίες να «απενεργοποιήσουν» τις ταμειακές μηχανές τους.

Αν δεν ήταν οι κατασχέσεις για παλαιά χρέη και άλλα μη φορολογικά έσοδα (από ιδιωτικοποιήσεις, κοινοτικά κονδύλια κλπ) η «τρύπα» που έχει ανοίξει στις εισπράξεις φόρων ως τον Απρίλιο θα οδηγούσε αυτομάτως την χώρα στον «κόφτη» μισθών και συντάξεων, ή σε άλλες περικοπές που, για να αποφύγει τα χειρότερα, μπορεί «προληπτικά» να επιβάλει η ίδια κυβέρνηση το φθινόπωρο, όταν καταθέσει το νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Αλλά και στην πληρωμή των παλαιών φόρων, που είχαν βγει ληξιπρόθεσμοι ως το 2015, τα κοσμοπολίτικα νησιά δεν δείχνουν ιδιαίτερη προθυμία.

Ο απολογισμός εσόδων από τον ΦΠΑ (που είναι το βαρόμετρο της αγοράς και της φοροδιαφυγής) από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο φέτος, δείχνει τεράστια υστέρηση στα προβλεπόμενα έσοδα

Αναλυτικά

-62% στο ΦΠΑ η Μύκονος
-39% η Πάρος
-39% η Ρόδος
-39% η Ζάκυνθος
-39% η Λευκάδα
-37% η Σαντορίνη
-36% η Κως
-30% η Κέρκυρα
-22% η Κεφαλλονιά

Στο 1/3 της χρονιάς, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπόρεσε να εισπράξει (σε σχέση με όσα υπολόγιζε):

- 150 εκατ. ευρώ από άμεσους φόρους εισοδήματος

- 101 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ

- 399 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ, έμμεσους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.