Η αρχή του τέταρτου κύματος και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τον Αύγουστο

 
Η αρχή του τέταρτου κύματος και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τον Αύγουστο

Ενημερώθηκε: 15/07/21 - 10:29

Είμαστε στη δίνη μια πανδημίας που μας εκπλήσσει συνεχώς. Εκεί που νομίζαμε ότι ξεμπερδέψαμε και θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας μας μιας και όπως δείχνουν οι αριθμοί αντιμετωπίζουμε ήδη το τέταρτο κύμα της πανδημίας της COVID-19.

Εκτός από τον υψηλό αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών, αυξήθηκε κατακόρυφα ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού αλλά και το ποσοστό των θετικών τεστ. Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω εξάπλωση του κύματος με αρκετές χιλιάδες κρούσματα σε ημερήσια βάση τον Αύγουστο, το οποίο, αν και προς το παρόν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τους νέους, δεν αποκλείεται να πλήξει και τους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.

Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, αν οι πολίτες δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν, έκανε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξήγησε, αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τις 6.400 κρούσματα, ενώ τόνισε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα το χειμώνα.

Το ζητούμενο είναι πλέον, σύμφωνα με τον διευθυντή ΕΣΥ Β. Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Γ. Παπανικολάου» Νίκο Καπραβέλο, «τα κρούσματα να μην πιέσουν το σύστημα υγείας και μας αναγκάσουν να πάρουμε και άλλα οριζόντια μέτρα».

Χθες η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 2.938 νέα κρούσματα σε 72.568 τεστ (προχθές 3.109 κρούσματα σε 85.296 τεστ), με τη θετικότητα στην επικράτεια να είναι στο 4,04% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 447.718. Στις ΜΕΘ 135 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 100 άτομα χρειάστηκαν νοσηλεία το τελευταίο 24ωρο. Επιπλέον 7 ακόμα ασθενείς κατέληξαν, με τον συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 12.810.

Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής των επιδημιολόγων τέθηκε το θέμα της νέας διασποράς του ιού, καθώς αυτή παρατηρείται σε όλη την επικράτεια, με την Αττική, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, τη Β. Ελλάδα αλλά και τις Κυκλάδες να καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε Μύκονο, Πάρο, Ίο και Σαντορίνη. Για παράδειγμα, η θετικότητα στο Ρέθυμνο έφτασε το 3,69%, στα Γρεβενά το 3,12%, στην Πάρο το 1,27% κ.λπ.

Υπο αυτές τις εξελίξεις, επιστήμονες και πολιτεία τονίζουν την ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα όσοι το έχουν αμελήσει ή διστάζουν, ενώ παράλληλα εξετάζουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Εως και χθες είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 5.302.319 άτομα, ενώ την τελευταία εβδομάδα σε καθημερινή βάση οι εμβολιασμοί κυμαίνονται μεταξύ 80.000 και 90.000. Υπενθυμίζεται ότι όποιος θελήσει να εμβολιαστεί θα βρει διαθέσιμο ραντεβού εντός 24 ωρών για τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson και σε τρεις ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες για μείωση του χρόνου αναμονής για το πρώτο ραντεβού και για το εμβόλιο της Pfizer.

Σήμερα επίσης ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολιασμών των ατόμων 15 έως 17 ετών. Παράλληλα έχει τεθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το θέμα του εμβολιασμού παιδιών μικρότερης ηλικίας, δηλαδή 12 ετών και άνω, με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει λάβει σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Εντός του μήνα αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής.

Την ίδια ώρα η παραλλαγή Δέλτα έχει δημιουργήσει μεγάλες εξάρσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, από την Ιαπωνία και την Αυστραλία έως την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική, αναγκάζοντας πολλές χώρες να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κοινωνική ζωή.

Ακόμα και σε μέρη όπως η Βρετανία, όπου εμβολιάζονται ευρύτατα τμήματα του πληθυσμού, η παραλλαγή που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία κινείται πιο γρήγορα από την εμβολιαστική εκστρατεία, μετατοπίζοντας για αργότερα το στόχο του τείχους ανοσίας και σίγουρα αναβάλλοντας τον τερματισμό της πανδημίας.

Λογική συνέπεια αυτών των επιδημιολογικών εξελίξεων ήταν το καμπανάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός νέου κύματος της πανδημίας.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της τωρινής αύξησης των δεικτών μεταδοτικότητας, που υποθάλπεται από τις αυξηθείσες κοινωνικές επαφές και την κινητικότητα, καθώς και από την ασυνέπεια στην εφαρμογή των δοκιμασμένων μέτρων στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης και των κοινωνικών μέτρων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.