Την Τετάρτη (13/12) η απόφαση για την έκδοση στις ΗΠΑ του "Βασιλιά των Bitcoin"

 
Σε θρίλερ εξελίσσεται η δίκη του "βασιλιά των bitcoin", Αλεξάντερ Βίνικ

Ενημερώθηκε: 06/12/17 - 17:56

Σε θρίλερ εξελίσσεται η δίκη του «βασιλιά των bitcoin», καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ανέβαλε την ερχόμενη Τετάρτη 13/12 την απόφαση της έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ ο Ρώσος, Αλεξάντερ Βίνικ, που κατηγορείται για ξέπλυμα 6 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής νομισμάτων (bitcoin).

Ενδιαφέρον του Ρωσικού Υπ.Εξ. για τον Ρώσο μαφιόζο που συνελήφθη στην Χαλκιδική-Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Αλέξανδρου Λυκουρέζο

Η συζήτηση είχε αναβληθεί την προηγούμενη φορά, καθώς σύμφωνα με έναν εκ των συνηγόρων του, υ, έπρεπε να κληθούν δύο βασικοί μάρτυρες, ο Ιβάν Ταρτάνικοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, αλλά και ο Σεργκίι Μάιζους, ο οποίος είχε ήδη καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του εκζητούμενου Βίνικ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα.Σήμερα εξετάστηκαν και οι δύο ανωτέρω μάρτυρες.Μάλιστα, ο Σεργκέι Μάιζους κατέθεσε ότι ο Βίνικ διατηρούσε αδειοδοτημένη επιχείρηση μεταφοράς χρημάτων, εκμεταλλευόμενος τις υπηρεσίες της εταιρείας του Μάιζους, στον οποίο εργαζόταν ως υπάλληλος.

Υπέρ της έκδοσης του Ρώσου πολίτη ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένειά του, βάσει διεθνούς εντάλματος, είχε ταχθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Διπλωματικό και δικαστικό θρίλερ μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας με την Ελλάδα στη μέση για τον "Βασιλιά των bitcoins"

bitcoin 

Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερ» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω κ.ά. Η πλατφόρμα BTC-e θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.

Ο εκζητούμενος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές αρχές.