Ενδιαφέρον του Ρωσικού Υπ.Εξ. για τον Ρώσο μαφιόζο που συνελήφθη στην Χαλκιδική-Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

 
Ενδιαφέρον του Ρωσικού Υπ.Εξ. για τον Ρώσο μαφιόζο που συνελήφθη στην Χαλκιδική-Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ

Ενημερώθηκε: 27/07/17 - 10:01

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα επιβεβαίωσε την σύλληψη από τις ελληνικές αρχές του 38χρονου Ρώσου Alexander Vinnik στη Χαλκιδική, ο οποίος καταζητείται από τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ ως ο φερόμενος εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταλογίζεται ότι νομιμοποίησε παράνομα έσοδα ύψους τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω διαδικτυακής ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bit coins).

«Επιβεβαιώνουμε το γεγονός της κράτησης, η οποία συνέβη χθες», ανέφερε η πρεσβεία, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Η πρεσβεία πρόσθεσε ότι όλα τα απαραίτητα βήματα αναφορικά με το ζήτημα θα γίνουν από το ρωσικό γενικό προξενείο στην Θεσσαλονίκη.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και τον Ρώσο υπήκοο για να διασφαλίσουμε ότι του παρέχονται τα νόμιμα δικαιώματά του», σημειώνεται. Νωρίτερα χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα με ανάρτησή της στην σελίδα που διατηρεί στο facebook ανέφερε ότι το ζήτημα «έχει δρομολογηθεί».

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ενδιαφέρεται τόσο το ρωσικό Υπ.Εξ. για την σύλληψη ενός υπηκόου της και αυτό από μόνο του εγείρει κάποια ερωτηματικά, ειδικά για τα περί «διασφάλισης των νομίμων δικαιωμάτων του», αφού αυτά στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν διατρέχουν κάποιο κίνδυνο και ίσως να έχει ενοχλήσει η συνεργασία με το FBI για τον εντοπισμό και την σύλληψή του που όπως είναι λογικό θα ακολουθήσει και η έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου διώκεται με πλήθος σοβαρών κατηγοριών.


Το χρονικό της υπόθεσης

Με σκηνές που θυμίζουν ταινίες δράσης του Χόλλυγουντ έπεσε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο 38χρονος Ρώσος που αναζητούσε χρόνια το FBI, καθώς ήταν ο «εγκέφαλος» του πιο μεγάλου διαδικτυακού «πλυντηρίου» που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Πριν 10 ημέρες, ο 38χρονος Ρώσος ήρθε στην Ελλάδα με την σύζυγό του και τα παιδιά του και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη και μαζί μετέβησαν για τις διακοπές τους σε 5αστερο ξενοδοχείο της Χαλκιδικής. Από εκείνη την στιγμή ο διεθνώς διωκόμενος άντρας βρέθηκε στο στόχαστρο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το FBI, στήθηκε μία καλά οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου διαδικτυακού «πλυντηρίου» βρώμικου χρήματος στον κόσμο, έπαιρνε τα μέτρα του όμως και ανοιγόκλεινε συχνά το κινητό του τηλέφωνο μέσω του οποίου έμπαινε στον ιστότοπο που είχε δημιουργήσει και έλεγχε συχνά τις κινήσεις.

Από τη Καλιφόρνια οι αμερικανικές Αρχές είχαν «κλειδώσει» τις στιγμές που το έπραττε αυτό, όμως είχαν ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές, οπωσδήποτε η σύλληψη να γίνει αστραπιαία και όταν ο δράστης θα είχε ανοιχτό το κινητό του τηλέφωνο για να μπορέσουν να το ερευνήσουν, κάτι που μετά από πολύωρη παρακολούθηση αστυνομικών του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατέστη δυνατό και έτσι η σύλληψη έγινε σε φάση που είχε ανοίξει το κινητό του και το περιεργαζόταν.

Για τον 38χρονο Ρώσο, εκδόθηκε «Εντολή Προσωρινής Συλλήψεως και Κατάσχεσης Αντικειμένων» από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, κατηγορείται για παραβάσεις του Ομοσπονδιακού Δικαίου των Η.Π.Α. οι οποίες τελέστηκαν διαδικτυακά και ειδικότερα για:

α) λειτουργία επιχείρησης μεταβίβασης μη αδειοδοτημένου χρήματος,
β) συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος,
γ) ξέπλυμα χρήματος, κατά παράβαση 17 κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α.,
δ) συμμετοχή σε χρηματικές συναλλαγές περιουσιακών στοιχείων προερχόμενα από συγκεκριμένες παράνομες δραστηριότητες, κατά παράβαση δύο κεφαλαίων κατηγορίας του Κώδικα των Η.Π.Α., πράξεις επίσης αξιόποινες και κατά την Ελληνική Ποινική Νομοθεσία.

Αναλυτικότερα, ο 38χρονος από το 2011 διευθύνει εγκληματική οργάνωση η οποία κατέχει, λειτουργεί και διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους ιστότοπους ηλεκτρονικού εγκλήματος στον κόσμο.
Συγκεκριμένα, νομιμοποιεί έσοδα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες με τη χρήση μιας διαδικτυακής υπηρεσίας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητικών αρχών των Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι από την ίδρυση του ιστοχώρου μέχρι σήμερα, νομιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων (bit coin) και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bit coin.

Αστυνομικοί της Ασφάλειας εντόπισαν και συνέλαβαν τον 38χρονο πρωινές ώρες χθες στην περιοχή της Χαλκιδικής, ενώ στην κατοχή του και σε έρευνα που ακολούθησε με την συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο tablet, 5 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ένας δρομολογητής (router), μία φωτογραφική μηχανή και 4 πιστωτικές κάρτες.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ τονίζεται πως στην Ελλάδα είχε έρθει μόνο για διακοπές και δεν προκύπτει να είχε αναπτύξει εγκληματική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ διεθνώς για την σύλληψη του Βίνικ

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον και από τα διεθνή ΜΜΕ για την σύλληψη του Βίνικ, πρωτίστως των αμερικανικών ΜΜΕ, αλλά και του Reuters και του BBC, αφού η δράση του ήταν διεθνής και έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters το σύστημα συναλλαγής με bitcoins «έπεσε» για τουλάχιστον μία ημέρα μόλις συνελήφθη ο Βίνικ, ενώ το πόσο σημαντικό είναι να εξεταστεί από τις Αρχές, το φανερώνει η ίδια η «εχεμύθεια» συναλλαγών του συστήματος από το οποίο δύσκολα μπορούν να προδοθούν φυσικά πρόσωπα... αφού οι χρήστες χρησιμοποιούν ψευδώνυμα και γι αυτό αποτελεί ένα πολύ έξυπνο και διαδεδομένο πλέον τρόπο ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος», που δεν ελέγχεται με κανένα τρόπο και από κανένα κράτος του κόσμου...

Τι είναι το Bitcoin και πως δημιουργήθηκε

Ακούμε ολοένα και πιο συχνά για το Bitcoin: για την ακραία άνοδο και πτώση στην αξία του, για επιχειρήσεις που το υιοθετούν σαν τρόπο πληρωμής, ψηφιακές ληστείες, και λύτρα σε Ransomware.
Το Bitcoin είναι πιθανώς η μεγαλύτερη αλλαγή στο χρηματοοικονομικό σύστημα εδώ και έναν αιώνα. Μεγαλύτερη, ενδεχομένως, και από την πρώτη εμφάνιση των πιστωτικών καρτών.

Με απλά λόγια, το Bitcoin είναι ένα εντελώς ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη τράπεζα ή κυβέρνηση.

Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, το Bitcoin είναι ένα peer-to-peer σύστημα πληρωμών και ένα ψηφιακό συνάλλαγμα ανοιχτού κώδικα.

Ουσιαστικά ανήκει στην κατηγορία cryptocurrency, καθώς χρησιμοποιεί μεθόδους κρυπτογραφίας για τη δημιουργία και διαχείριση των χρημάτων, και για την επιβεβαίωση της εγκυρότητας των συναλλαγών.

Πώς δημιουργήθηκε το Bitcoin

Η ιδέα ενός distributed crypto-currency προτάθηκε εν μέρει το 1998 από τον Wei Dai, στη mailing list της ομάδας ακτιβιστών Cypherpunks, που προωθούν ενεργά τη χρήση ισχυρής κρυπτογραφίας.
Εντούτοις, χρειάστηκαν δέκα χρόνια, και ίσως η κατάρρευση της Lehman Brothers, μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις πρακτικής εφαρμογής αυτής της ιδέας.

Το 2008, πιθανότατα με έμπνευση την οικονομική κρίση, έγινε η πρώτη επιστημονική δημοσίευση που περιέγραφε το Bitcoin. To 2009 το Bitcoin έκανε την πρώτη του λειτουργική εμφάνιση, με την κυκλοφορία του πρώτου client ανοιχτού κώδικα, και την δημιουργία των αντίστοιχων Bitcoins.

Ο συγγραφέας της δημοσίευσης, και δημιουργός του αντίστοιχου λογισμικού, παρέμεινε ανώνυμος, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η πραγματική ταυτότητά του, ή ακόμα και το αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μία ομάδα, παραμένει ένα μυστήριο μέχρι και σήμερα.

Φυσικά, επειδή το Ιnternet λατρεύει ένα καλό μυστήριο, πολλές θεωρίες έχουν προταθεί για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο αυτό. Ανάμεσα στην πληθώρα θεωριών, αρκετές είναι σχετικά λογικές, υποδεικνύοντας υποψηφίους με τα κατάλληλα προσόντα: μαθηματικές ιδιοφυΐες, επιστήμονες των υπολογιστών, οικονομικούς κοινωνιολόγους με γνώσεις προγραμματισμού, και ομάδες κρυπτογράφων.

Υπάρχουν βέβαια και οι παράλογες θεωρίες, όπως πχ ότι οι εταιρείες Samsung, Toshiba, Nakamichi και Motorola κρύβονται πίσω από το Bitcoin.

Ορισμένοι προφανώς πιστεύουν πως μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες στον πλανήτη θα έβρισκαν τη δημιουργία του Bitcoin σαν μια καλή επένδυση του χρόνου τους. Υπάρχει βέβαια μια απόλυτα λογική εξήγηση για το πώς προέκυψε τέτοια θεωρία.

Η απόλυτη προστασία δωρεάν για τρεις μήνες

Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Satoshi Nakamoto για μεγάλο διάστημα έδινε το παρόν σε διάφορα forum σχετικά με το Bitcoin, απαντώντας σε ερωτήσεις. Ύστερα, την άνοιξη του 2012 εξαφανίστηκε από προσώπου Internet, και έκτοτε δεν έχει ξαναδώσει αδιαμφισβήτητα ψηφιακά σημεία ζωής.

Αυτό που επίσης ξέρουμε για τον Nakamoto, είναι πως είναι κάτοχος ενός εκατομμυρίου Bitcoin, τα οποία, με την ισοτιμία την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντιστοιχούν σε 421 εκατομμύρια ευρώ και κάτι ψιλά.

Ο πιο πρόσφατος ισχυρισμός για την ταυτότητα του Satoshi Nakamoto
Στις 8 Δεκεμβρίου του 2015, παράλληλες έρευνες από το Wired και το Gizmodo υπέδειξαν έναν αρκετά πιθανό υποψήφιο για το ρόλο του Satoshi Nakamoto.
Πρόκειται για τον Αυστραλό Craig Steven Wright, ο οποίος είναι επιχειρηματίας στο χώρο της πληροφορικής. Η έρευνα υποδείκνυε πως δημιούργησε το Bitcoin μαζί με τον φίλο του Dave Kleiman, ειδικό στα computer forensics, ο οποίος απεβίωσε το 2013.

Το 2014, ο Wright είχε δηλώσει την πρόθεση να ιδρύσει την Denariuz Bank, την πρώτη τράπεζα στον κόσμο βασισμένη στο Bitcoin. Όμως συνάντησε προβλήματα με τις φορολογικές αρχές στην Αυστραλία, και τελικά απέτυχε να ιδρύσει την τράπεζα.

Στις 9 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες μετά από την παραπάνω δημοσίευση των Wired και Gizmodo, δέκα αστυνομικοί εισέβαλαν στην οικία του Wright στο Gordon της περιοχής New South Wales, ενώ η αστυνομία έκανε έρευνα και σε μία από τις επιχειρήσεις του Wright στο Ryde, New South Wales.

H Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία δήλωσε πως η επιχείρηση ήταν ανεξάρτητη από τη δημοσίευση σχετικά με το Bitcoin, και αφορούσε μια έρευνα της Αυστραλιανής φορολογικής αρχής.
Μετά από αυτή η δημοσίευση, ο Wright εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο για μερικούς μήνες. Στις 2 Μαΐου του 2016, όμως, έκανε μια δημοσίευση στο προσωπικό του blog, επιβεβαιώνοντας πως είναι ο Satoshi Nakamoto. Έστειλε μάλιστα ψηφιακές αποδείξεις στο BBC και στο Economist.

Στη συνέχεια, όμως, οι προγραμματιστές Peter Todd και Jeff Garzik, που έχουν εργαστεί για την ανάπτυξη του Bitcoin, μελέτησαν τις αποδείξεις, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν αποδεικνύουν τίποτα και πως πιθανότατα πρόκειται για απάτη.

Στις 4 Μαΐου, ο Wright σε νέο του blog post υποσχέθηκε περισσότερες αποδείξεις για τον ισχυρισμό του. Την επόμενη ημέρα, όμως, διέγραψε όλες του τις δημοσιεύσεις, και τις αντικατέστησε με μια νέα δημοσίευση στην οποία λέει ουσιαστικά πως ζητάει συγνώμη και δεν έχει το κουράγιο να συνεχίσει. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Η θυελλώδης πορεία του Bitcoin και οι πίτσες των εκατομμυρίων

Από το 2009 μέχρι και τις αρχές του 2010 το Bitcoin δεν είχε καμία απολύτως αξία. Τον Απρίλιο του 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες συναλλαγές στις χρηματαγορές, με την αξία του κάθε Bitcoin να μην ξεπερνάει τα 0,14 δολάρια.
Εκείνο το διάστημα έγινε και η πρώτη εμπορική συναλλαγή με το νέο ψηφιακό νόμισμα. Στις 18 Μαΐου 2010, ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecs, από την πολιτεία Florida των Ηνωμένων Πολιτειών, έκανε μια δημοσίευση στο Forum BitcoinTalk.org, προσφέροντας 10.000 bitcoins σε όποιον του παράγγελνε δυο πίτσες.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 22 Μαΐου, ο αγρότης David Forster από την πολιτεία Massachusetts, με το ψευδώνυμο Jarcos στο forum, δέχτηκε τη συναλλαγή. Ο Laszlo έλαβε τις δύο παρακάτω πίτσες "The Works" από την αλυσίδα Papa John's.

Κανείς δεν θα μπορούσε να μαντέψει πως την άνοιξη του 2011, τα 10.000 εκείνα bitcoin θα έφταναν να αξίζουν 272.329 δολάρια. Αυτό συνέβη μετά από ένα άρθρο του Forbes για το crypto-currency και μια δημοσίευση στο Gawker σχετικά με τη χρήση του bitcoin από εμπόρους ναρκωτικών.

Τα άρθρα αυτά, εκτός του ότι ενημέρωσαν τον κόσμο πως υπάρχει το Bitcoin, ανέβασαν το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για το νέο νόμισμα, και άρα την αξία του.
Πάντως ο Laszlo δεν ένιωσε άσχημα για την αγορά του. Όπως δήλωσε, "Η πίτσα ήταν πολύ καλή".

Αν αυτό σας φαίνεται εντυπωσιακό, τότε αναλογιστείτε πως στις αρχές Δεκεμβρίου 2013 το Bitcoin είχε φτάσει να αξίζει μεταξύ 1200-1400 δολαρίων το καθένα (αναλόγως του Bitcoin Exchange), κάνοντας την πίτσα εκείνη να αξίζει περίπου όσο ένα ιδιωτικό νησί.

Στον αντίποδα, βέβαια, στα μέσα Δεκεμβρίου και μέσα σε λιγότερη από μία ημέρα, η αξία του bitcoin έπεσε κάτω από τα 550 δολάρια. Μάλιστα, τo site Ounce.me, μαζί με το bitcoin, το χρυσό και το πετρέλαιο, για ένα διάστημα ανέφερε και την αξία των δύο εκείνων τεμαχίων πίτσας Bitcoin. Πλέον, όμως, δεν παρέχει αυτή την πληροφορία.

Ένας από τους πιο ακριβείς τρόπους να ξέρουμε την τρέχουσα αξία του Bitcoin είναι η σελίδα http://preev.com/, η οποία εξετάζει πολλαπλά Bitcoin Markets και βγάζει το μέσο όρο της αξίας, με βάση τον όγκο συναλλαγών.
Γενικά, πάντως, η αξία του Bitcoin είναι ασταθής. Αν επισκεφθείτε αυτή τη στιγμή τη σελίδα, το πιθανότερο είναι πως θα δείτε μια αρκετά διαφορετική τιμή.

Σίγουρα το Bitcoin είναι κάτι το διαφορετικό. Εκτός του ότι είναι το πρώτο ψηφιακό νόμισμα, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις ή τράπεζες. Είναι ο ορισμός της οικονομικής ανεξαρτησίας, με όλα τα θετικά και τα αρνητικά που αυτό συνεπάγεται..., όπως η περίπτωση του Αλεξάντερ Βίνικ που άδραξε την ευκαιρία και καθιέρωσε το μεγαλύτερο διαδικτυακό «πλυντήριο» του πλανήτη για ξέπλυμα βρώμικους χρήματος από εγκληματικές οργανώσεις όλου του κόσμου...

Σχετικά Θέματα:

Ρώσος «ξέπλενε» δισεκατομμύρια για την Μαφία στις ΗΠΑ με bitcoins-Συνελήφθη στην Χαλκιδική