Το κρίσιμο Eurogroup μετά την ψυχρολουσία Σόιμπλε (Συνεχής Ενημέρωση)

 
Το κρίσιμο Eurogroup μετά την ψυχρολουσία Σόιμπλε (Συνεχής Ενημέρωση)

Ενημερώθηκε: 22/05/17 - 21:24

Μπορεί ο Σόιμπλε να επιφύλασσε «βόμβα» για τις ελπίδες της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους για το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια της χώρας έπειτα και από το νέο πολυνομοσχέδιο- σκούπα που πέρασε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.


Τετραμερής συνάντηση για το χρέος σε εξέλιξη

Αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πολ Τόμσεν, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι νέο προσχέδιο απόφασης.


Διακοπή του Eurogroup

Το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του προκειμένου να γίνουν συντονισμένες επαφές και τεχνικές συζητήσεις, σε μία προσπάθεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε κείμενο.


Πιτέλα: Οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα

«Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητά του», διαμηνύει με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.

Εξάλλου στην ίδια ανάρτηση, η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών επισημαίνει πως το Eurogroup έχει την υποχρέωση να υποστηρίξει την πορεία της Ελλάδας προς μια βιώσιμη ανάκαμψη.

Κυβερνητική πηγή: Πέρασαν τα προαπαιτούμενα, μακρά η αποψινή συζήτηση

Την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών για τα προαπαιτούμενα από το σημερινό EuroWorking Group χωρίς να εκφραστεί κάποια ένσταση επιβεβαίωσε πηγή της ελληνικής κυβέρνησης. Η εν λόγω πηγή ανέφερε επίσης πως κατά την πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε και η συζήτηση για το χρέος, η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο υπουργών σήμερα το απόγευμα. «Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

Γ.Ντάισελμπλουμ: Δεν έρχεται ακόμα Η συμφωνία για την Ελλάδα

Δηλώσεις πριν την έναρξη του Eurogroup: Ψυχρολουσία από Σόιμπλε

Τα μέτρα λιτότητας που ελήφθησαν από την Αθήνα πηγαίνουν «προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της οποίας μπορεί να βρεθεί μια συμφωνία για την Ελλάδα.

«Αυτό που η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισαν είναι σημαντικό, πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σόιμπλε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αποφασιστικής σημασίας για τη βελτίωση της ελληνικής ανάπτυξης», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Η δήλωση αυτή γίνεται πριν από τη συνεδρίαση που θα έχουν το απόγευμα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που μετέχουν στο Eurogroup, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εμπλέκονται στο τρίτο πρόγραμμα αρωγής ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο 2015.

χρέους

Η συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου οι Σόιμπλε και Λε Μερ πρόκειται να μεταβούν μαζί, μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για μια ελάφρυνση του ελληνικού και την αποδέσμευση νέων δανείων. «Όλα τα μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά», υπογράμμισε πάντως, προσθέτοντας πως το θέμα «δεν είναι να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη μόνο και μόνο για τη χαρά του να κρατάς μια χώρα στην ευρωζώνη».

Παράλληλα «πρόωρη» χαρακτήρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάθε συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα.

Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει κάνει ότι έχουμε ζητήσει

Την εκπλήρωση από την Ελλάδα των προϋποθέσεων της ΕΕ για το έλλειμμα, δηλαδή τη μείωσή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ ανακοίνωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο ο Γάλλος επίτροπος διευκρίνισε ότι η επίσημη απόφαση για τη διακοπή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα ληφθεί μόλις επιτευχθεί η συνολική, πολιτική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα έφερε το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2016 και το 2017, όπως επιβάλλουν οι κανόνες. Αυτά είναι καλά νέα» είπε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πορεία του χρέους σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. «Ελπίζω με θετικό τρόπο» είπε ο Γάλλος επίτροπος, επισημαίνοντας ότι «μετά από όσα έγιναν από την πλευρά των ελληνικών αρχών, του ελληνικού λαού και του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ώρα και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν την ευθύνη τους».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ανέφερε πως με δεδομένο ότι οι εν εξελίξει διαβουλεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του χρέους θα έχουν επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, «η επίσημη απόφαση για την κατάργηση της διαδικασίας (σ.σ. υπερβολικού ελλείμματος) θα ληφθεί μόλις διευκρινιστούν οι υπόλοιπες πτυχές».
«Ήδη μπορούμε να πούμε όμως πως βρισκόμαστε σε αυτόν το δρόμο» σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι «οι προϋποθέσεις από το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν πλέον εκπληρωθεί από την Ελλάδα».

"Σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Ο Π. Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Η απάντηση του Γάλλου Υπ. Οικονομικων στον Σόιμπλε: Μπορούμε να βρούμε λύση αρκεί να υπάρχει φαντασία!

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι ειχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ίδιος χαιρέτισε τις «δύσκολες» αποφάσεις για τον ελληνικό λαό που λήφθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση και δήλωσε ότι πρέπει να καταλήξει το σημερινό Eurogrοup σε μία συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον με πιο θετικό τρόπο. «Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά και της ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Μ. Λεμέρ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερμανού ομόλογού του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ότι δεν έχει εντολή από την γερμανική Βουλή να προχωρήσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφερε ότι «μπορούμε να βρούμε λύσεις που δε χρειάζονται την έγκριση της γερμανικής Βουλής», αρκεί να υπάρχει «φαντασία».

Τέλος σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα πολλή προσπάθεια για να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, καθώς οι αρχικές θέσεις των δύο πλευρών είναι αρκετά «απομακρυσμένες». «Αυτή είναι όμως η δουλειά των υπουργών Οικονομικών και ελπίζω ότι θα γίνει μια καλή προσπάθεια σήμερα», επισήμανε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Αυστριακός Υπ. Οικονομικών: Το ΔΝΤ να σταματήσει να κωλυσιεργεί στο ζήτημα της Ελλάδας


Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική».

Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα.

Τι λέει ο ευρωπαϊκός Τύπος για το κρίσιμο Eurogroup της Ελλάδας


Γαλλικός Τύπος: Οι ελπίδες της Ελλάδας για το χρέος

Μια συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελπίζει να επιτύχει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, είναι ο τίτλος τριών μεγάλων γαλλικών εφημερίδων για το σημερινό Γιούρογκρουπ.

Στο γήπεδο των πιστωτών της βρίσκεται πλέον η μπάλα καθώς η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η Αθήνα ελπίζει οτι στο αποψινό Γιούρογκρουπ οι δανειστές της θα συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων. Μία τέτοια συμφωνία, την οποία η Αθήνα περιμένει εδώ και μήνες, θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των σεναρίων για ένα επικείμενο "Grexit" και παράλληλα, θα ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ.
«Αυτή τη φορά, όλοι θα κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία», διαβεβαιώνει μία ευρωπαϊκή πηγή στην Le Monde και εκτιμά ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να τραβήξουν όλο το βράδυ της Δευτέρας, ίσως και την Τρίτη.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι στο σημερινό Γιούρογκρουπ εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, όπως εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, εδώ και μήνες αυτό το σχέδιο έχει πέσει σε τέλμα καθώς οι πιστωτές απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος (179% του ΑΕΠ).

Βαθιά ανήσυχο το ΔΝΤ αρνείται να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για ένα νέο πακέτο διάσωσης, κάτι που η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, έχει διαγράψει εντελώς. Ως εκ τούτου, εκτιμά η Le Monde, η συμμετοχή του ΔΝΤ κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση του προγράμματος.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα σε μια παγκόσμια συμφωνία», δήλωσε τη Κυριακή στο ραδιόφωνο France Inter ο Eυρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να συγκληθεί ένα νέο Γιούρογκρουπ διότι ο χρόνος πιέζει: η Αθήνα, η οποία πρέπει να επιστρέψει τον Ιούλιο επτά δισ. ευρώ από παλαιά χρέη, χρειάζεται χρήματα. Και χωρίς μία συμφωνία για το χρέος, δεν θα υπάρξει μία νέα δόση της βοήθειας.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέβαλε στο Κοινοβούλιο νέα μέτρα λιτότητας τα οποία εγκρίθηκαν «με πόνο καρδιάς» στις 18 Μαΐου, παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν εξοικονόμηση 4,9 δισ. ευρώ μέσα από νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Τα μέτρα λιτότητας δεν χρειάζεται να εφαρμοσθούν εντός του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2018, αλλά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μεταξύ 2019 και 2021. Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «δύσκολες » παραχωρήσεις, θεωρεί όμως ότι αυτές θα συμβάλλουν « στην σταθερότητα και την ανάκαμψη της χώρας » .

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να χρονοτριβούμε ακόμα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι η χώρα του έχει «εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και στην ώρα τους» .

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για την επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών ή για χαμηλότερα επιτόκια, διαβεβαίωσε όμως, «ότι δεν θα υπάρξει (...) κούρεμα του χρέους» διότι «τα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο».

Είναι αρκετά τα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίσθηκαν την Πέμπτη από τη Βουλή των Ελλήνων; Με τον τίτλο αυτό η γαλλική Le Figaro γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Γιούρογκρουπ συναντώνται σήμερα Δευτέρα για να αποφασίσουν για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης των δανείων. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών του Γιούρογκρουπ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και υπουργός της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος σήμερα το πρωί βρίσκεται στο Βερολίνο και θα μεταβεί από κοινού με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες. Σήμερα το πρωί, όπως σημειώνει η Φιγκαρό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο διαβεβαίωσε οτι θέλει «καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την ελάφρυνση σε βάθος χρόνου του βάρους του ελληνικού χρέους», όπως ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με την Figaro, στην Ελλάδα επιβλήθηκε από τους πιστωτές της μία αυστηρή λιτότητα μόλις ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση και έκτοτε μόλις μετά βίας βγαίνει από τη ύφεση: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά από μηδενική αύξηση το 2016.
Την ελάφρυνση του χρέους επιδιώκει τώρα η Ελλάδα μετά και τη ψήφιση, την προηγούμενη Πέμπτη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων, γράφει τέλος η φημερίδα La Liberation.

Βελγικός Τύπος: Εξαντλεί τις πιθανότητές της η Ελλάδα

Τις πιθανότητες επίτευξης μιας σημαντικής συμφωνίας επί του ζητήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους διερευνούν σήμερα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

«Ελληνικό χρέος: ελπίδες για συμφωνία ελάφρυνσης τη Δευτέρα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού RTBF, το οποίο αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να συμφωνήσουν τελικά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση επιπλέον χρημάτων, δεδομένου ότι η Αθήνα από την πλευρά της έχει υιοθετήσει μέτρα λιτότητας.

Μία τέτοια συμφωνία, η οποία αναμένεται εδώ και μήνες, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα απομάκρυνε την επανεμφάνιση του φαντάσματος ενός Grexit και θα οδηγούσε σε ανακούφιση την ευρωζώνη, ενώ ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι «αυτή τη φορά θα κάνουν τα πάντα για να καταλήξουν σε συμφωνία», προβλέποντας ότι οι συζητήσεις στο σημερινό Eurogroup θα τραβήξουν πολύ, ενδεχομένως και μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Για μια ακόμα κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Οι Έλληνες προσβλέπουν σε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους». Από την πλευρά της η De Morgen, σε ανάλυση με τίτλο «Ποτέ ξανά ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι; Οι πιθανότητες είναι πενήντα-πενήντα», θεωρεί «καλούς» τους οιωνούς για την Ευρώπη, που ευελπιστεί να αφήσει σήμερα μια και καλή πίσω της την οξύτατη κρίση που την ταλανίζει και η οποία βρίθει από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, έκτακτες συνόδους και απειλές χρηματοπιστωτικών καταρρεύσεων.

Η εφημερίδα απονέμει εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε «αξιόπιστος εταίρος», σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και την προσπάθειά του να χειραγωγήσει τους ομολόγους του, οδήγησε εκείνους μεν σε οργή και απόγνωση και την χώρα του στο χείλος της κατάρρευσης.

Τέλος, η De Standaard, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Τα μαύρα πρόβατα της ευρωζώνης» παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και επιρρίπτει ευθύνες γι’ αυτό στο Eurogroup, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «επιμένει πεισματικά» σε μια πολιτική λιτότητας, που όμως αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, στο βαθμό που βυθίζει την ελληνική οικονομία ακόμα περισσότερο μέσα στο τέλμα της ύφεσης.

Η εφημερίδα παρατηρεί, ότι ενώ οι Έλληνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση και να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον της λιτότητας, η Ευρώπη επιδεικνύει μια «εντυπωσιακή αδιαφορία». Επισημαίνει ειδικότερα, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προτιμούν να στρέφουν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά, προφασιζόμενοι ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα, την στιγμή μάλιστα που η Κομισιόν διαρρηγνύει τα ιμάτιά της υπέρ της αλληλεγγύης, ως αντίβαρο απέναντι στην «άγρια παγκοσμιοποίηση».