Επιστολική ψήφος: Η Βουλή ψηφίζει - Θα περάσει η επέκταση στις εθνικές εκλογές;

 
βουλή

Ενημερώθηκε: 24/01/24 - 13:57

Στις τέσσερις ξεκινά ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει το ΚΚΕ, επί της αρχής και για έξι άρθρα του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ με την ψήφο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Πλεύσης Ελευθερίας. Η έγκρισή του απαιτεί απλά πλειοψηφία με 151 βουλευτών.

Δεν ισχύει το ίδιο και για την τροπολογία για τις εθνικές κάλπες όπου ο αιφνιδιασμός για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους εκλογείς του εξωτερικού φαίνεται να γυρίζει μπούερανγκ. Η νομοθετική ρύθμιση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Φαίνεται ότι δεν της βγήκε ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης ποντάροντας κυρίως σε θετική ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω Κασσελάκη. Θεωρούσε ότι ενδεχόμενη απόριιψη της τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ θα τον εξέθετε στην ομογένεια. Από την πλευρά του σήμερα ο κ. Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας στους Ελληνες ομογενείς: «Η Ν.Δ. αρνείται να σας δώσει έδρες στη Βουλή» (προτείνει εκλογικές περιφέρειες της διασποράς στις οποίες θα αντιστοιχούν έδρες για το κοινοβούλιο).

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση πως υπονόμευσε τη συναίνεση.

Ο Σ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπονόμευσε τη δυνατότητα συναίνεσης» και επικαλέστηκε για την αλλαγή στάσης του κόμματός του την απόρριψη απ' την κυβερνητική πλειοψηφία των τριών τροπολογιών που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Ανεξάρτητης Εκλογικής Αρχής, την κατάρτιση ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου και τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου αποκλειστικά για τους εκτός επικρατείας και συγκεκριμένες ομάδες εκλογέων εντός επικρατείας, όπως άτομα με αναπηρία, ασθενείς και ηλικιωμένοι. Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο στις Επιτροπές και τώρα τα γυρίζει...

Ο Ν. Ανδρουλάκης, απ' την πλευρά του, διαμαρτυρήθηκε γιατί παρότι συναίνεσαν, η κυβέρνηση τους αντιμετώπισε σαν «κομπάρσους των επιδιώξεών της». «Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ημασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση». Και συνέχισε: «Σας δίνουμε μια ακόμη τελευταία ευκαιρία, για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο (…) Είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, παρεμβαίνοντας και σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ανταπέδωσε τις κατηγορίες στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας στον Σ. Φάμελλο ότι υπήρξε διάλογος και μάλιστα ενδελεχής επί της ουσίας του νομοσχεδίου και στηλιτεύοντας τις ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ. Διερωτήθηκε «πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι;».

«Εμείς εδώ συζητάμε και είμαστε σε έναν μικρόκοσμο. Η μεγάλη εικόνα έξω είναι άλλη. Η μεγάλη εικόνα, τόσο για τους Ελληνες εντός της επικράτειας όσο και για τους Ελληνες εκτός της επικράτειας, που μας παρακολουθούν ξανά και ξανά και περνούν στο μεταξύ οι δεκαετίες, είναι πως ένα πράγμα τους απασχολεί. Θα μας δώσετε επιτέλους, λένε, το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου, χωρίς περιορισμούς; Αυτό ρωτούν. Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είπατε πως είστε υπέρ. Εκτοτε όμως πολλές ανακολουθίες συνέβησαν», ανέφερε.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου αλλά και της τροπολογίας ζήτησε από το βήμα της Ολομέλειας ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση επικίνδυνα παιχνίδια με την επιστολική ψήφο, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο ΠΑΣΟK, ισχυριζόμενος ότι η στήριξη των δύο κομμάτων «άνοιξε τον δρόμο για τον ακραίο τακτικισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Για «εκλογικά μαγειρέματα» κατηγόρησε τη Νίκη Κεραμέως ο Κυριάκος Βελόπουλος, τασσόμενος κατά της επιστολικής ψήφου, ενώ το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν τόσο οι Σπαρτιάτες, όσο και η Νίκη. Θετική στάση στο νομοσχέδιο επί της αρχής θα κρατήσει η Πλεύση Ελευθερίας, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καλεί τη Νίκη Κεραμέως να αποσύρει την τροπολογία και να την επανακαταθέσει εκ νέου ως νομοσχέδιο, δηλώνοντας πως θα το στηρίξει.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ