Η παγίδα Σόιμπλε σε Ελλάδα κλείνει: Έθεσε ως όρο την συμμετοχή ΔΝΤ με στόχο το Grexit;

 
Ο αδίστακτος Σόιμπλε προωθεί το δικό του σχέδιο για την οργάνωση της Ευρωζώνης- Προσαρμοστείτε μονομερώς ή βγείτε απ’ αυτή

Ενημερώθηκε: 14/02/17 - 15:27

Τον Αύγουστο του 2013, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε θέσει ως όρο για να δεχθεί τη στήριξη της Ελλάδας τη συμμετοχή σ’ αυτήν του ΔΝΤ στην αρωγή προς τη χώρα, γνωρίζοντας ωστόσο πολύ καλά πως η συμμετοχή αυτή δεν είναι στην πραγματικότητα δυνατή.

Στόχος του ήταν και είναι, μόλις αποκαλυφθεί αυτή η αλήθεια, να επαναφέρει το θέμα της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που είχε κλείσει το 2015, γράφει ο Ρομαρίκ Γκοντέν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune υπό τον τίτλο «Ελλάδα: η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλείνει». Διότι, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αν το ΔΝΤ αρνιόταν να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, καθώς οι απαιτήσεις του Ταμείου για μαζικές περικοπές στο χρέος με αντάλλαγμα ορισμένες στοχευμένες μεταρρυθίσεις είναι απαράδεκτες για τον Σόιμπλε, το πρόγραμμα θα καθίστατο άκυρο για το Βερολίνο, καθώς θα είχε καταπέσει μία από τις προϋποθέσεις του (η συμμετοχή του ΔΝΤ), και τότε ο Σόιμπλε θα μπορούσε να ανοίξει και πάλι το ζήτημα του Grexit.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ήξερε συνεπώς πολύ καλά τι έκανε, αφού η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας στην πραγματικότητα δεν ήταν εξαρχής δυνατή, τονίζεται στο δημοσίευμα της La Tribune. Τον Ιούλιο του 2015, ο Σόιμπλε είχε προτείνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη για «πέντε χρόνια». Την πρότασή του είχε τότε απορρίψει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε πει την τελευταία λέξη του.

Σύμφωνα με τον Ρομαρίκ Γκοντέν, ο Σόιμπλε έβαλε ένα σκουλήκι μέσα στο μνημόνιο, το ΔΝΤ, που στο τέλος το κατέφαγε και του επιτρέπει τώρα να επαναφέρει το θέμα. Διότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί το δικό του σχέδιο για την οργάνωση της Ευρώπης, το σχέδιο της δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει διόρθωση της σημερινής ευρωζώνης είτε με τον αποκλεισμό των «κακών μαθητών» είτε με μια ακόμη πιο αυστηρή διόρθωση με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες προϋποθέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Ο κατά Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νέος άγραφος κανόνας της ευρωζώνης είναι: προσαρμοστείτε μονομερώς ή βγείτε απ’ αυτή. Στην Ελλάδα παίζεται συνεπώς το μέλλον, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης: αν τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εφαρμοστούν, θα σημάνει το τέλος των ονείρων για μια πιο ισορροπημένη και περισσότερο αλληλέγγυα ευρωζώνη, σημειώνει η La Tribune και θέτει ερωτήματα για την Άγγελα Μέρκελ: Θα καταφέρει άραγε να ελέγξει την κατάσταση, θα θελήσει να αποτελέσει το αντίβαρο στον πολύ δημοφιλή υπουργό της; Το μέλλον θα το δείξει.

Σχετικά Θέματα:

Die Welt: Ενδεχόμενο Grexit θα έχει συνέπειες στην Ευρώπη

Αισιοδοξία Μοσκοβισί για το Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου

FT: Άρρωστη όσο ποτέ η Ελλάδα -Το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit επανέρχεται

Τσακαλώτος: Επιδιώκουμε πολιτική λύση σε “όλό το πακέτο” μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

FAZ: Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης;

Οίκος Fitch: Θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς όμως συμμετοχή του ΔΝΤ

Αποφασισμένη Κ. Λαγκάρντ: Δεν πρόκειται να κάνουμε ειδική συμφωνία με την Ελλάδα

"Καμπανάκι" Γ. Στουρνάρα: Να κλείσει εδώ και τώρα η αξιολόγηση, αλλιώς θα είναι πολύ αργά

Καμμένος: Η αξιολόγηση θα κλείσει πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ δεν θα ληφθούν νέα μέτρα

Τσίπρας: Παίζουν με τη φωτιά όποιοι παίζουν παιχνίδια για "ευρωζώνη δύο ταχυτήτων"!

Σόιμπλε: Ο Σούλτς ζητά “κούρεμα” και ευρωομόλογο για την Ελλάδα-Τον καλώ σε ραντεβού με την πραγματικότητα!

Πολιτική συμφωνία θα διεκδικήσει ο Τσίπρας για την άρση του αδιεξόδου με τους δανειστές

Μίνι Eurogroup: Από την αισιοδοξία στην εμπλοκή

Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Άτυπο Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ευρωζώνη - ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση για την Ελλάδα

Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;

Επαφές Τσακαλώτου για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση