Μίνι Eurogroup: Από την αισιοδοξία στην εμπλοκή

 
Το κλίμα αισιοδοξίας "σβήστηκε" από τους κυβερνητικούς κύκλους-Κάνουν λόγο για άλυτα προβλήματα στη διαπραγμάτευση και παράλογες απαιτήσεις ΔΝΤ-εταίρων παρά την πρόοδο

Ενημερώθηκε: 10/02/17 - 23:39

Παρά τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από τις Βρυξέλλες μετά το μίνι Eurogroup, τελικά όπως δείχνουν τα πράγματα, τα εμπόδια παραμένουν.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως υπήρξε πρόοδος και αποκάλυψε πως τα κλιμάκια των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, κάτι που έγινε αποδεκτό ως ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης.

Ωστόσο, αυτό το κλίμα αισιοδοξίας που προς στιγμήν καλλιεργήθηκε, «σβήστηκε» από τους κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι ξεκαθάρισαν πως παραμένουν σοβαρά προβλήματα στη διαπραγμάτευση.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν κύκλοι της κυβέρνησης υπήρξε πρόοδος στη συνάντηση, αλλά παραμένουν παράλογες οι απαιτήσεις από πλευράς του ΔΝΤ, γεγονός που δυσκολεύει τις προϋποθέσεις για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αυτή ακριβώς η φράση είναι που προβληματίζει, καθώς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, αλλά οι κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για δυσκολία στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν τα εξής:

"Στη συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και στην ελληνική κυβέρνηση. Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ δυσκολεύονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων".

Σίγουρα πάντως μέχρι την Κυριακή θα έχει ξεκαθαριστεί εάν τελικά θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Αμετακίνητοι οι δανειστές 

Πάντως, οι δανειστές δείχνουν αμετακίνητοι στις απαιτήσεις τους, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι κυβερνητικοί κύκλοι. Στο στόχαστρο παραμένει το "ψαλίδισμα" του αφορολόγητου κάτω από τις 7.000 ευρώ και η περικοπή των φοροελαφρύσεων, ενώ ζητούν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στο ύψος των φορολογικών συντελεστών.

Στο μέτωπο των εργασιακών, οι θεσμοί απαιτούν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και είναι αρνητικοί στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Σχετικά Θέματα:

Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ και τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Άτυπο Eurogroup για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Ευρωζώνη - ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για κοινή στάση για την Ελλάδα

Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;

Επαφές Τσακαλώτου για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση