Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;

Κρίσιμες συναντήσεις Εκλ. Τσακαλώτου για άρση αδιεξόδου - Συνάντηση και με Μέρκελ;
Ενημερώθηκε: 10/02/17 - 10:19

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Ευκλ. Τσακαλώτος εκτός από τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλείς των θεσμών, θα έχει τις επόμενες ημέρες συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ. Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.Σε μια προσπάθεια την ύστατη στιγμή να βρεθεί κοινός τόπος με τους δανειστές.

Σήμερα το απόγευμα ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο θα συναντηθεί με τους επικεφαλείς των θεσμών: Γ. Ντάισελμπλουμ, με τον Μ. Κερέ από την ΕΚΤ, τον Κλ. Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τον Π. Μοσκοβισί από την Κομισιόν, αλλά και εκπρόσωπο από το ΔΝΤ. Η συνάντηση με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Οι δανειστές ζητούν προληπτικά μέτρα, εργασιακά και δημοσιονομικό κενό για το 2018 για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η συνάντηση θα έχει σκοπό να γεφυρώσει τις διαφορές ανάμεσα στους θεσμούς, από τη μία, διαμορφώνοντας ένα κοινό πλαίσιο για το τι θα ζητήσουν από την Ελλάδα και, από την άλλη, να βρει τη χρυσή τομή που θα δεσμεύει μελλοντικά την ελληνική κυβέρνηση, με νομοθέτηση κάποιων μέτρων εκ των προτέρων, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του ΔΝΤ, ώστε να συμμετάσχει και αυτό στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η προσπάθεια είναι να κλείσει η συμφωνία με την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα λάβει μέτρα 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, εφόσον υπάρξει ανάγκη.

Φαίνεται να ξεπερνιέται ο σκόπελος της εκ των προτέρων νομοθέτησης του κόφτη. Αντί για νομοθέτηση φαίνεται πως επιλέγεται η πολύ πολύ ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης. Στο... τραπέζι του κόφτη θα μπουν το αφορολόγητο, οι φοροαπαλλαγές και τα κοινωνικά επιδόματα.

Ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση φαίνεται κερδίζει την καλύτερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων ρυθμίσεων για το χρέος και προπαντός τη δέσμευση, να μπορεί να διαθέτει όπως αυτή επιθυμεί το 30% της υπεραπόδοσης των εσόδων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά απορρίπτεται η πρόταση να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς ή για ενίσχυση συνταξιούχων. Γίνεται όμως δεκτό να διατίθεται το ποσό αυτό για ενίσχυση των μικρομεσαίων και κυρίως για μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων.

Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα ήρθε χθες πάντως από το Βερολίνο, όπου η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατά της διάσπασης της Ευρωζώνης, μπαίνοντας έτσι εμπόδιο στις συζητήσεις περί Grexit η οποίες εκπορεύονται κατά κύριο ίσως λόγο από το Βερολίνο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναντήσεις Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες - Υστατη ευκαιρία για συμβιβασμό

ΚΑΙΡΟΣ 10/2/2017: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Tο αρμόδιο δικαστήριο είπε ΟΧΙ στο διάταγμα Τραμπ