Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Χούπης: Πρώτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο της 17η Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ/ΑΕΔ των Βαλκανικών Χωρών

 
Α/ΓΕΕΘΑ Δ. Χούπης: Πρώτη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο της 17η Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ/ΑΕΔ των Βαλκανικών Χωρών

Ενημερώθηκε: 08/06/24 - 20:24

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την πρώτη τους ουσιαστική συνάντηση και συνεργασία είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, στο πλαίσιο της 17η Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ/ΑΕΔ των Βαλκανικών Χωρών, που πραγματοποιήθηκε στο Δυρράχιο της Αλβανίας.

Η προαναφερθείσα Σύνοδος πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5-7 Ιουνίου 2024, και σε αυτήν συμμετείχαν οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Ενόπλων Δυνάμεων όλων των Βαλκανικών κρατών, ενώ κατά την έναρξη της Συνόδου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Αλβανίας κ. Μπαϊράμ Μπεγκάϊ, ο Υπουργός Αμύνης της χώρας κ. Νίκο Πελέσι, καθώς και ο Αρχηγός ΕΔ της Αλβανίας Υποστράτηγος Αρμπέν Κίνγκι, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της Συνόδου.

Στην προαναφερθείσα Σύνοδο συμμετείχαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι συμμετείχαν ο Υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοικήσεως Συμμαχικών Δυνάμεων της Νάπολη (Joint Force Command Naples/JFC NAPLES) Υποστράτηγος Στηβ Κέλσυ, καθώς και ο Διευθυντής του Επιτελείου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (European Union Military Committee/EUMC) Υποστράτηγος Γιόχαν Φρανκ.

Στη διάρκεια της Συνόδου των Αρχηγών των Βαλκανικών κρατών συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις αμύνης και ασφαλείας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, και αξιολογήθηκαν τα συμπεράσματα από τις ετήσιες εκθέσεις των ομάδων εργασίας, όπως επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνος Αρχηγού και των ομολόγων του της Βουλγαρίας Ναυάρχου Εμίλ Ευθύμωφ και της Ρουμανίας Στρατηγού Γκεοργκίτα Βλαντ, καθώς και διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας Υποστράτηγο Αρμπέν Κινγκί και της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» Αντιστρατήγου Βάσκο Γκιουρσίνοφσκι.

Επίσης κατόπιν αμοιβαίας επιθυμίας και αιτημάτων των δύο Αρχηγών ο Στρατηγός Χούπης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, σε μία πρώτη ουσιαστική συνάντηση και συνεργασία μεταξύ τους, αφού η προηγούμενη στη σύνοδο των Αρχηγών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ήταν περισσότερο εθιμοτυπικού χαρακτήρος και εκεί είχαν συμφωνήσει να τα πουν πιο άνετα, όπερ και εγένετο τώρα στο Δυρράχιο. Κατά την μεταξύ τους επαφή συμφωνήθηκε η απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, για την ύπαρξη καλού κλίματος και για την παρακολούθηση της εξέλιξης των συμπεφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Επίσης, κατά την παραμονή του Στρατηγού Χούπη στα Τίρανα συναντήθηκε με την Πρέσβη της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Κωνσταντίνα Καμίτση, με την οποία συνομίλησαν για τις εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο όπως και για τις σχέσεις των δύο χωρών. Καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και αναφέρθηκαν στο σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται από την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον εμβληματικό Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού, όπως επισημαίνεται πάντα από το ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη Σύνοδος των Αρχηγών των Βαλκανικών κρατών ήταν ιδέα και πρωτοβουλία του τότε Έλληνος Αρχηγού Ναυάρχου Παναγιώτη Χηνοφώτη ΠΝ, ο οποίος και την υλοποίησε με την 1η Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, παρουσία σχεδόν του συνόλου των Στρατιωτικών Συντακτών, οι οποίοι είχαν προσκληθεί και μεταβεί στη Σύνοδο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ