Χειροπέδες σε πολίτη που φέρεται να είναι ελληνικής υπηκοότητας με την κατηγορία της κατασκοπείας πέρασαν οι κατοχικές Αρχές, σύμφωνα με τουρκοκυπριακά ΜΜΕ.
Η Κύπρος θα προσκαλούσε την Τουρκία σε σύνοδο κορυφής κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2026, παρά τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974.
Με βασικό εργαλείο τα ευρωτουρκικά, επιχειρείται να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Όλοι οι βασικοί παίκτες θεωρούν, πως μέσω αυτής της οδού η Τουρκία θα μπορούσε να συζητήσει σοβαρά το θέμα της Κύπρου, διαφοροποιώντας τη στάση της.
Με μια αυστηρά διατυπωμένη επιστολή προς την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κύπρος καταγγέλλει την συνεχιζόμενη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Kυπριακής Δημοκρατίας, κατηγορώντας την Άγκυρα για συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για υπονόμευση των προσπαθειών επίτευξης συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.
Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκιντεόν Σαάρ, κατηγόρησε το Σάββατο τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ότι επιχείρησαν να επιτεθούν σε Ισραηλινούς πολίτες στην Κύπρο.
Η κυπριακή αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός «αλλοδαπού άνδρα» στην περιοχή Ζακάκι της Λεμεσού, ο οποίος βρισκόταν στο νησί «για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με πιθανή τρομοκρατική επίθεση».
Αντιδράσεις χρηστών στα social media έχει προκαλέσει η επίσκεψη στα Κατεχόμενα και η επίσημη συνάντηση μελών του «Ελληνοτουρκικού Φόρουμ» με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, την Τετάρτη 18 Ιουνίου.
Για «άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατά συρροή παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας» επισημαίνει το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών
«Η θέση μας και η ενεργός και εξωστρεφής εξωτερική μας πολιτική ενισχύουν τον ρόλο μας ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Κύπριος πρόεδρος.
Η έντονη ρητορική του τουρκικού Τύπου —και ιδιαίτερα των φιλοκυβερνητικών και εθνικιστικών εντύπων—μετατρέπει τη Λευκωσία και την Αθήνα σε «απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας
Κοινή διακήρυξη με την οποία περιγράφουν το πώς θα εμβαθύνουν ουσιαστικά τη μεταξύ τους συνεργασία εξέδωσαν η Κύπρος και η Ινδία κατά την εδώ, ιστορική όπως χαρακτηρίζεται επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχίαν και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
«Επιστρέφει» στη θάλασσα, στην κυπριακή ΑΟΖ, και στις εντάσεις η κατοχική Τουρκία, επιχειρώντας να «σκοτώσει» από τη μια τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη να προωθήσει και υλοποιήσει τους δικούς της.