Απολογισμός του έργου και προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2022

 
ΕΝΟΠΛΕΣ

Ενημερώθηκε: 24/02/23 - 21:58

Σημαντικότατο ήταν το έργο και η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2022, σε όλους τους τομείς δράσεών του, όπως αυτό παρουσιάστηκε χθες ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της αντίστοιχης στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων, και προέκυψε από τα επίσημα στοιχεία των Γενικών Επιτελείων.Τα κυριότερα σημεία του απολογισμού, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, έχουν ως εξής:

Η συμμετοχή των ΕΔ σε πλήθος ευρωπαϊκών και διεθνών στρατιωτικών δραστηριοτήτων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των ΕΔ με την συμμετοχή τους σε πλήθος ασκήσεων, συνεκπαιδεύσεων και επιχειρησιακών δράσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, με ιδιαίτερη έμφαση σε ασκήσεις που εκτελέστηκαν από δυνάμεις αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ισπανίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της Εφαρμοστικής Διευθέτησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), όπως και με την Γαλλία με την υλοποίηση των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας».

Η ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών με τις Βαλκανικές Χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, με ξεχωριστή σημασία να κατέχει η διάθεση μιας Πυροβολαρχίας PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας.

Η ίδρυση και συνεισφορά στην Συμμαχία δύο Πολυεθνικών Ναυτικών Στρατηγείων με την επωνυμία Alied Multinational Maritime Southeast HQ (AMM-SE HQ) και GR Maritime Force HQ (GRMARFOR HQ).

Η αναβάθμιση της σημασίας της Κρήτης και του γεωστρατηγικού αποτυπώματός της στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και με την αναβάθμιση και επέκταση του συνόλου των υποδομών των ΕΔ και ειδικά του Ναύσταθμου Κρήτης.

Η αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών σε περιοχές αυξημένης στρατηγικής σημασίας στην Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή νέων Επιτηρητικών Στρατιωτικών Φυλακίων σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας κλπ.

Η σημαντική ενίσχυση των ΕΔ σε οπλικά συστήματα με την σε εξέλιξη προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale, αναβάθμιση των F-16 σε VIPER, ναυπήγηση των φρεγατών [email protected], παράδοση των Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως Μ1117, καθώς και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση του Μη Επανδρωμένων Αεροοχημάτων (UAV) HERON.

Η ενίσχυση σε προσωπικό των ΕΔ, μέσω της αύξησης των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των ΕΔ και των προσλήψεων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Η ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων μετά την συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και στο πλαίσιο της υλοποίησης της Νέας Δομής Δυνάμεων.

Η αναδιοργάνωση του Επιτελείου του ΓΕΕΘΑ με την σύσταση νέας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Προμηθειών και Συμβάσεων, όπως και με την σύσταση του Διακλαδικού Λόχου Δορυφορικών Επικοινωνιών και του Τμήματος Ισότητας – Πρόληψης και Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Βίας.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του Εθνικού Συστήματος Αξιοπλοΐας (ΕΣΑΑ) των ιπτάμενων μέσων των ΕΔ από το ΝΑΤΟ, από την Διεύθυνση Ασφάλειας Κρατικής Αεροπορίας της Γαλλίας (DSAE) και από τις Αρχές Αξιοπλοΐας των ΕΔ των ΗΠΑ.

Η διεύρυνση του αποτυπώματος των ΕΔ στο επιχειρησιακό πεδίο του Διαστήματος, με νέες πρωτοβουλίες και δράσεις της νεοσύστατης Διεύθυνσης Διαστήματος του ΓΕΕΘΑ, με την για πρώτη φορά ένταξή της στην εθνική άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ’22», καθώς και με την συμμετοχή στελεχών της στην Γαλλική διαστημική άσκηση «AsterX-22», που αποτελεί την μοναδική του είδους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των νέων κόμβων Δορυφορικών Επικοινωνιών των ΕΔ στην Αταλάντη και στην Τανάγρα με αποκλειστική χρήση από τις ΕΔ, που ενισχύει την ασφάλεια των επικοινωνιών τους, όπως και του Κόμβου Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell/IFC) στην περιοχή της Αττικής με ταυτόχρονη αναβάθμισή του σε διυπηρεσιακή οντότητα, με σημαντικό διασυμμαχικό ρόλο.

Η συμμετοχή των ΕΔ σε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα κυβερνοάμυνας στο πλαίσιο της PESCO, της MICNET και της Alnception, και αναβάθμισή τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Η συνδρομή και η συνεργασία των ΕΔ με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών στα ανατολικά σύνορα της χώρας, με εκτέλεση πτήσεων και  θαλάσσιων περιπολιών επιτήρησης σε καθημερινή βάση.

Η κοινωνική προσφορά των ΕΔ με εκτέλεση αεροδιακομιδών, αεροπυροσβέσεων, περιπολιών σε δασικές περιοχές και συνδρομή σε πληγείσες περιοχές από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, καθώς και με την συνδρομή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) σε έργα οδοποιίας και γεφυροποίας σε δύσβατες περιοχές.

            Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο ΥΦΕΘΑ Ν.Χαρδαλιάς, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κώστας Φλώρος, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Διοικητής ΔΕΠ/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, ο Υ/ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου, καθώς και οι Διευθυντές των Κλάδων και των Ανεξαρτήτων Διευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ.

            «Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ