Αρχίζει σήμερα, 25/5, η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021»

 
Αρχίζει σήμερα, 25/5, η τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021»

Ενημερώθηκε: 25/05/21 - 01:19

Ξεκινά σήμερα η άσκηση «Θαλασσόλυκος 2021» (’Deniz Kurdu 2021’) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που θα διεξαχθεί ταυτόχρονο σε Αιγαίο και σε ανατολική Μεσόγειο και θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ναύαρχο, Γιαλτσίν Παγιάλ, «Ξεκινάει μία από τις προγραμματισμένες ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, η άσκηση Θαλασσόλυκος 2021, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25 Μαΐου και 6 Ιουνίου στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το γενικό σενάριο, η στρατηγική άσκηση Θαλασσόλυκος 2021 θα πραγματοποιηθεί με ευρεία συμμετοχή όλων των δυνάμεων. Το πολεμικό μας ναυτικό, το οποίο συνεχίζει να είναι παρών με υψηλό αίσθημα ευθύνης σε όλες τις θάλασσες, θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει το ικανότητές του σε περιβάλλον μάχης».

Στην άσκηση, σύμφωνα με τους τουρκικό υπουργείο Άμυνας, θα συμμετάσχουν συνολικά 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ θα συμμετάσχουν περίπου 25.500 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν ακόμη ομάδες αμφίβιων καταδρομέων, επιθετικά ελικόπτερα του στρατού ξηράς, επιθετικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας, αεροσκάφη προειδοποίησης και μεταγωγικά, σωστικές ομάδες και ελικόπτερα διάσωσης, δυνάμεις και ελικόπτερα των ειδικών δυνάμεων, κορβέτες του λιμενικού για έρευνα και διάσωση καθώς και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες εξαγγελίες αναφορικά με την τεράστια κινητοποίηση πλοίων και γενικότερα μονάδων είχαν κάνει οι Τούρκοι και πριν από λίγους μήνες για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά όπως αποδείχθηκε στην πράξη η άσκηση διεξήχθη σε αρκετά μικρότερη κλίμακα.