Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή πολλαπλάσια του δικού μας μεγέθους γι’ αυτό χρειάζεται πλήρης μεταρρύθμιση των δυνατοτήτων των ΕΔ

 
nikos dendias

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΕΘΑ/ΔΕΝΗΜ/Ευάγγελος Καραΐσκος

Ενημερώθηκε: 12/11/25 - 16:44

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την ύπαρξη και αντιμετώπιση μιας ορατούς απειλής για την Ελλάδα, που είναι πολλαπλάσια του δικού μας μεγέθους, για την αντιμετώπιση της οποίας χρειάζεται μία πλήρης μεταρρύθμιση των δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστήριξε χθες αργά το απόγευμα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, συζητώντας με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) Καθηγητή Κώστα Υφαντή, στο πλαίσιο του «Athens Security Forum 2025» και στη θεματική ενότητα με τίτλο: «Επαναπροσδιορίζοντας την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια: Οι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) της πλατείας Ρηγίλλης. .

Τελείως επιγραμματικώς ο κ. Δένδιας ανέφερε τα εξής:

Για τη θέση της Ελλάδος στον αμυντικό τομέα στην Ευρώπη

--- Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας «η Ελλάδα δεν είναι μια μικρή στρατιωτική δύναμη. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι εμείς είμαστε μεγάλοι. Οφείλεται στο ότι το μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, είχε απολέσει πλήρως το ενδιαφέρον του για την αμυντική διάσταση». Και προχώρησε σε σχετική ανάλυση: «η Ελλάδα των 220 δισεκατομμυρίων ευρώ (ΑΕΠ) έχει περισσότερα βαρέα τεθωρακισμένα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Δανία μαζί», προσθέτοντας: «Είμαστε αναγκασμένοι να το έχουμε αυτό επειδή αντιμετωπίζουμε υπαρκτή απειλή. Δείχνει όμως πολύ καθαρά πως η Ευρώπη ατόνησε τελείως στην αμυντική της διάσταση».

Για τον τρόπο διεξαγωγής των σύγχρονων συγκρούσεων

--- «Πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις μας γρήγορα να εκσυγχρονιστούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε προκλήσεις αυτού του επιπέδου». Απαρίθμησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε αυτή την προσπάθεια αναφέροντας τη δεκαετή οικονομική κρίση 2010 - 2020. «Αυτά τα 10 χρόνια η Ελλάδα έκανε μηδαμινές επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας». Και πρόσθεσε: «Μας λείπουν περίπου από εκείνα τα χρόνια της κρίσης 1,5 με 2 δισεκατομμύρια το χρόνο. Δηλαδή, κουβαλάμε μια ζημιά στην πλάτη μας της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων».

--- «Το βάρος (στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κλπ) έχει μετακινηθεί από τις μεγάλες μηχανοκίνητες μονάδες του παρελθόντος, στις μικρές, ευκίνητες μονάδες στρατιωτών του παρόντος και του μέλλοντος, που κυρίως δεν χρησιμοποιούν το όπλο, αλλά το drone». Ο ίδιος υπογράμμισε, ότι οι οικονομικοί περιορισμοί σε αυτήν την προσπάθεια είναι σημαντικοί, μη παραλείποντας όμως να διευκρινίσει ότι το ανθρώπινο δυναμικό «είναι εξαιρετικό» και «ακολουθεί τις μεταρρυθμίσεις, με αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις».

ΥΠΕΘΑ/ΔΕΝΗΜ/Ευάγγελος Καραΐσκος
ΥΠΕΘΑ/ΔΕΝΗΜ/Ευάγγελος Καραΐσκος

Για τις γεωπολιτικές προτεραιότητες,

--- «Η Ελλάδα οφείλει να έχει το βλέμμα της από το Γιβραλτάρ μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό».

--- «Τα συμφέροντα της χώρας δεν ορίζονται από τα στενά γεωγραφικά της όρια…Η Ελλάδα πλέον έχει συμφέροντα και πέραν αυτών».

--- Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, πιστεύαμε όλοι ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή δημοκρατίας, ανοχής του διαφορετικού, κυριαρχίας του διεθνούς δικαίου στις σχέσεις μεταξύ των κρατών…ήταν λάθος, ήταν μια πλάνη».

Για το μεταναστευτικό

--- Για την κατάσταση στην υποσαχάρια Αφρική άσκησε κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας ότι αυτή «αγνοεί την υποσαχάρια Αφρική» και «έχει επιτρέψει να γίνει παράδεισος τζιχαντιστών».

--- Αυτή η κατάσταση επηρεάζει την Ελλάδα που δέχεται μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη στην Κρήτη και στη Γαύδο.

Για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και την Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα

--- «εάν θεωρούμε ότι είμαστε κοντά σε μια αυτόνομη δυνατότητα άμυνας του ευρωπαϊκού χώρου, λυπάμαι αλλά πάρα το μέγεθος της ευρωπαϊκής οικονομίας, είμαστε βαθιά νυχτωμένοι».

--- «Η Ευρώπη χρειάζεται το λιγότερο 20 χρόνια για να φτάσει σε ένα σοβαρό επίπεδο αμυντικής δυνατότητας».

--- Για να υπάρξει «σοβαρή αμυντική δυνατότητα της Ευρώπης, υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα», αναφέροντας ενδεικτικώς τη «δημιουργία σοβαρής αμυντικής βιομηχανίας», «την αλλαγή κουλτούρας των ευρωπαϊκών κοινωνιών» και την «επιστροφή σε ένα πνεύμα αυτοθυσίας που ο Ευρωπαίος θα έχει μέσα στη συνείδηση του ότι μπορει να χρειαστεί να θυσιαστεί για να υπερασπίσει τα δικαιώματα που απολαμβάνει».

--- «Πρέπει να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση στο πλαίσιο της ΕΕ για το που είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε» ενώ ανέφερε ότι «δεν αρκεί μόνο να ρίχνουμε χρήματα».

--- «Υπάρχει ένας στρατηγός, πρόεδρος Επιτροπής ενώ δεν υπάρχει στρατιωτικό επιτελείο» και «δεν υπάρχει αρχηγός».

Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ

--- Οφείλουμε να «θυμηθούμε την αξία του ευρω-ατλαντικού δεσμού» ενώ διατύπωσε ένα ηχηρό «όχι στον ευρω-απομονωτισμό».

--- «Πιστεύω βαθύτατα στη σχέση με τις ΗΠΑ. Δεν πιστεύω σε μια Αμερική οχυρωμένη πίσω από τους ωκεανούς. Πιστεύω στο σημαντικό ρόλο των ΗΠΑ παγκόσμια».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ