ΕΕ: Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης Διοικητής στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα

 
red sea

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 13/02/24 - 11:56

Ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης διορίζεται Διοικητής Επιχειρήσεων ΕΕ, στην ευρωπαϊκή επιχείρηση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με την  επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες»  θα βρίσκεται στη Λάρισα.

H αποστολή πρέπει να παραμείνει σε αμυντικό χαρακτήρα, ως προς την αντιμετώπιση των Χούθι, επισημαίνεται στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υποδιοικητής της αποστολής θα είναι Γάλλος ενώ εκτός από τη Γαλλία, στην επιχείρηση διέθεσαν φρεγάτες η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Επίσης, είναι ανοικτή η συμμετοχή και χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού οι επιθέσεις των Χούθι είναι φαινόμενο που έχει προσλάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η επιχείρηση «Ασπίδες» θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει οργανώσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι βασική, πάγια, διαχρονική και υπερκομματική αρχή της Ελλάδας η δημιουργία επιχειρησιακού αμυντικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωνε στις αρχές Φεβρουαρίου ο Νίκος Δένδιας.

«Ασπίδες, σημαίνει προστάτης. Και αυτός είναι ο σκοπός, να προστατεύσουμε τα πλοία, να αναχαιτίσουμε επιθέσεις και εχθρικά πλοία, όχι να εμπλακούμε σε κάποιου είδους δράση κατά των Χούθι, αλλά μόνο να εμποδίσουμε τις επιθέσεις στα πλοία», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών ‘Αμυνας στις Βρυξέλλες, τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ