Ελλάδα και Ισραήλ εμβαθύνουν την αμυντική τους συνεργασία

 
Ελλάδα και Ισραήλ εμβαθύνουν την αμυντική τους συνεργασία

Ενημερώθηκε: 09/02/21 - 15:57

Ελλάδα και Ισραήλ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν ενισχύσει θεαματικά την συνεργασία τους ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ήταν η δεύτερη μέσα σε ένα εξάμηνο, δεν θα μπορούσε να λείπει από την ατζέντα το θέμα της περαιτέρω εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τα πρώτα αποτελέσματα της αναβαθμισμένης στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως η συμφωνία για την εκπαίδευση των ελλήνων ικάρων από την ισραηλινή εταιρεία Elbit. Συγκεκριμένα η Elbit θα δημιουργήσει στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο πτήσεων. Με την συμφωνία αυτή επιλύεται το σημαντικό πρόβλημα της εκπαίδευσης των ελλήνων πιλότων, λόγου της παλαιότητας των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Π.Α., ενώ στόχος είναι να καταστεί η Καλαμάτα πόλος έλξης για την εκπαίδευση στην Ελλάδα πιλότων μαχητικών αεροσκαφών από διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπως από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενδεχομένως από τη Σαουδική Αραβία.

Η συμφωνία είναι διακρατική διάρκειας 22 χρόνων και αξίας 1.365 δις ευρώ και προβλέπει ότι η Elbit θα προμηθεύσει τα εκπαιδευτικό κέντρο με δέκα αεροσκάφη M-346. Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αεροσκαφών T-6, καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Παράλληλα, ακόμα μια σημαντική συμφωνία που ενισχύει τον Ελληνοισραηλινό αμυντικό άξονα είναι αυτή της απόκτησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) από την Ισραηλινή κοινοπραξία PLASAN - SK Group. Οι Ισραηλινοί έχουν ήδη καταβάλει την πρώτη δόση για την απόκτηση της ΕΛΒΟ, οι εγκαταστάσεις της οποίας αναμένεται να περάσουν εξ’ολοκλήρου στα χέρια τους μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με το business plan τους οι Ισραηλινοί σκοπεύουν να επενδύσουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πέντε χρόνων στην ΈΛΒΟ. Ενα από τα πρώτα προγράμματα που αναμένεται να τρέξουν είναι αυτό του νέου εθνικού οχήματος, που θα καλύψει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στους επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Απρίλιο, αναμένονται να προσγειωθούν στην χώρας μας και συγκεκριμένα στην 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο τα τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), Heron, που αποκτήσαμε για τρία χρόνια από το Ισραήλ με την μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing) έναντι 39 εκατομμύριων ευρώ. Η προσθήκη των συγκεκριμένων UAV’s θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική διότι η χώρα μας έχει μείνει πίσω στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και θα προσφέρουν πολλά επιχειρησιακά οφέλη, ιδιαίτερα στον τομέα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.

Το Ισραήλ αναμένεται να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία με την διαθεσιμότητα των μεταγωγικών της αεροσκαφών. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τρία αεροσκάφη θα αποσταλούν στο Ισραήλ για πλήρη εργοστασιακή συντήρηση στην ΙΑΙ(Israel Aircraft Industry). Στα 3 C-130 θα γίνει εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης έτσι ώστε να επανέλθουν σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση. Τα μεταγωγικά θα μεταφερθούν με πλοίο στο Ισραήλ.

Εντωμεταξύ, το Ισραήλ είναι ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για το πρόγραμμα του Εθνικού Τυφεκίου, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται να γίνουν γνωστά το επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα στο διαγωνισμό συμμετέχουν δύο ισραηλινές εταιρείες η IWI με το τυφέκιο TAVOR 7, διαμετρήματος 7,62mm, και με το τυφέκιο TAVOR X-95, διαμετρήματος 5.56mm, καθώς και με το πιστόλι 9mm MASADA και πιστόλι 9mm JERICHO. Η άλλη εταιρεία είναι η EMTAN με το τυφέκιο MZ-4P, διαμετρήματος 5.56mm, και το πιστόλι 9mm RAMON.

Πέρα όμως από τα πρόγραμμα που έχουν ήδη δρομολογηθεί η Ελλάδα ενδιαφέρεται και για αρκετά ακόμα οπλικά συστήματα του Ισραήλ. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας του Ισραήλ το φημισμένο «Iron Dome».

Το Iron Dome ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του 2011, και έχει δοκιμαστεί με επιτυχία απέναντι μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες και πυραύλους που έχουν εκτοξεύσει τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ εναντίων του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία,Rafael, το Iron Dome αποτελεί μία «αποτελεσματική και πρωτοποριακή φορητή λύση» απέναντι σε επιθέσεις μικρής εμβέλειας ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, με εμβέλεια από 4 μέχρι 70 χιλιομέτρα, υπό κάθε είδους καιρικές συνθήκες, ημέρα ή νύχτα. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν πύραυλο αναχαίτισης με ειδική κεφαλή για την γρήγορη κατασκευή στόχων εν πτήσει, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές. Η εταιρεία το χαρακτηρίζει ως «οικονομικό» αφού κάθε πύραυλος Tamir τον οποίο εκτοξεύει το IRON DOME κοστίζει 40.000 δολάρια ενώ η τιμή του εκτοξευτή αγγίζει τα 50 εκατ. δολάρια.

Πέρα από αντιπυραυλική προστασία το Iron Dome έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την κατάρριψη αεροσκαφών, ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πρόσφατα μάλιστα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές του πλήρους αναβαθμισμένου Iron Dome, που αντιμετωπίζει με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία απειλές τόσο από τον αέρα όσο και από την θάλασσα.

Το Iron Dome σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα, όπως οι Patriot και οι S-300, δημιουργείται πάνω από το Αιγαίο μια σχεδόν αδιαπέραστη ασπίδα ασφαλείας.

Ακόμα ένα ισραηλινό όπλο που επιθυμούν να εντάξουν στο ελληνικό οπλοστάσιο οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ο αντιαρματικός πύραυλος Spike NLOS. Ο πύραυλος αυτός είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιούλιο σε στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού και είχε εντυπωσιάσει με τις δυνατότητες του.

Είναι ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων και όχι μόνο αντιαρματικό, και που πραγματικά αλλάζει τις ισορροπίες λόγω του μεγάλου βεληνεκούς του αφού μπορεί να χτυπήσει στόχους έως 32 χιλιόμετρα. Ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον πύραυλο Spike NLOS μοναδικό, εκτός από την κορυφαία του ακρίβεια, είναι οι πολλαπλές χρήσεις του καθώς μπορεί να εγκατασταθεί σε κάθε είδους χερσαία, αεροπορική και ναυτική πλατφόρμα.

Παράλληλα η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται να εξοπλίσει τα αεροσκάφη της με τις ισραηλινές τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες Rampage καθώς και τηλεκατευθυνόμενες βόμβες της συλλογής Spice.

Οι ρουκέτες Rampage αυτές δίνουν τη δυνατότητα βολών ακριβείας ακόμα και σε κινούμενους σε αποστάσεις άνω των 150 χιλιομέτρων με το βεληνεκές να αυξάνεται κατακόρυφα όσο μεγαλώνει το ύψος άφεσης αλλά κυρίως η ταχύτητα του μαχητικού.Και μάλιστα δεν χρειάζεται καμία παρέμβαση στο λογισμικό των F-16z

Η συλλογή SPICE τροποποιεί τις βόμβες ελεύθερης πτώσης Mk 1.000 λίβρών και 2.000 λιβρών σε πυρομαχικά ακριβείας. Η κάθε συλλογή ενσωματώνει ηλεκτροπτικό σύστημα καθοδήγησης και σύστημα GPS. Το μέγιστο βεληνεκές των SPICE ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα, ανάλογα με το ύψος άφεσης.