Ελληνικά πυροβόλα για την Ουκρανία

 
Ελληνικά πυροβόλα για την Ουκρανία

Ενημερώθηκε: 07/03/24 - 14:08

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ρυμουλκούμενα πυροβόλα του Ελληνικού Στρατού, που έχουν χαρακτηριστεί ως «λειτουργικά, αλλά επιχειρησιακά μη αναγκαία» πρόκειται να δοθούν από την Ελλάδα στην Ουκρανία, μέσω της Τσεχίας, που θα τα αγοράσει έναντι 1.950.000 ευρώ, για την κάλυψη των επειγουσών επιχειρησιακών της αναγκών.    

Πρόκειται για 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα τύπου Μ101Α1 των 105 χιλιοστών από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού, μαζί με σχετικές ποσότητες οβίδων, θέμα που βρίσκεται ήδη στη Βουλή για την ενημέρωση του Σώματος από την κυβέρνηση και αναμένεται η γνωμοδότηση της ειδικής διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μολονότι η Ελλάδα έχει δώσει επανειλημμένα στρατιωτικό υλικό στη μαχόμενη Ουκρανία, εντούτοις είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται με αγορά του εξοπλισμού από φίλη, τρίτη, χώρα, που και αυτή με τη σειρά της θα το παραχωρήσει στην Ουκρανία. 

Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, καθώς «…προβλέπεται δυνατότητα δωρεάς ή παραχώρησης κατά χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση της εξωτερικής αμυντικής πολιτικής της χώρας, προβλέπεται από το άρθρο 107 του Νόμου 3978/2011 (Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Υπηρεσιών και Προμηθειών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας)», όπως σημειώνεται στο in.gr. 

Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι κάτι τέτοιο έχει αναφερθεί και στη γνωστή επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ.Άντονυ Μπλίνκεν προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικώς με την πώληση των σύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς, τεχνολογίας “stealth”, τύπου F-35A, στη χώρα μας, καθώς και την παραχώρηση μεταχειρισμένου αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού (EDA). Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μέσω των…ευχαριστιών της Ουκρανικής κυβερνήσεως έχουμε πληροφορηθεί ότι η Ελλάδα έχει συνδράμει, εκτός από την παροχή υλικού (οπλικών συστημάτων) και σε επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού του Ουκρανικού Στρατού, σε άρματα μάχης, μαχητικά F-16, Ειδικές Δυνάμεις κ.α.

Το ρυμουλκούμενο οβιδοβόλο Μ101Α1, διαμετρήματος 105 χλστ., είναι αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως και το 1951 εισήλθε σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό, και πιο συγκεκριμένα στο Όπλο του Πυροβολικού του. 

Το 1970, ο αριθμός των M101A1 σε ελληνική υπηρεσία ανήλθε σε 465 σωλήνες, αποτελώντας περίπου το 60% των ρυμουλκούμενων πυροβόλων σε υπηρεσία.

Το 1980, μετά από σχετική απόφαση της τότε στρατιωτικής ηγεσίας του ΓΕΣ, για την επιλογή του διαμετρήματος των 155 χλστ. ως καταλληλότερου για την άμεσο υποστήριξη, και μάλιστα αυτοκινούμενων πυροβόλων, άρχισε η σταδιακή απόσυρση των ρυμουλκούμενων M101A1 και η αντικατάσταση τους από οβιδοβόλα διαμετρήματος 155 χλστ.

Στην εποχή μας, συμφώνως με ανοικτές πηγές, διατηρούνται σε αποθήκευση περί τα 180 πυροβόλα του τύπου Μ101Α1 και θεωρητικώς πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση επιστρατεύσεως από επιστρατευόμενες μονάδες. Το ρυμουλκούμενο πυροβόλο Μ101Α1 έχει μήκος 6,10 μέτρα, βάρος 2,26 τόνους, και μέγιστο βεληνεκές 11.275 μέτρα, ενώ υπηρετείται από επτά πυροβολητές («υπηρέτες»). 

Μολονότι το πυροβόλο είναι παλιό και μεγάλης ηλικίας, εντούτοις το Μ101Α1 δεν θεωρείται απαρχαιωμένο και απόδειξη για αυτό είναι ότι το θέλει η Ουκρανία για την κάλυψη των επειγουσών επιχειρησιακών της αναγκών που τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ιδιαιτέρως αυξημένες.

Τέλος, αλλά όχι και τελευταίο, η όλη αυτή διαδικασία της παραδόσεως των 32 ρυμουλκούμενων πυροβόλων Μ101Α1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, μέσω Τσεχίας, συνέπεσε χρονικώς με την ξαφνική μετάβαση του Έλληνος Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Οδησσό της Ουκρανίας και η εκεί συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας κ.Ζελένσκι, που «σημαδεύτηκε» με την αιφνιδιαστική προσβολή με ρωσικό πύραυλο της περιοχής που βρίσκονταν οι δύο επίσημοι και είχε ως αποτέλεσμα εκτός από τις υλικές ζημιές και καταστροφές, και πέντε πολίτες νεκρούς! Δεν υποστηρίζουμε βεβαίως ότι η επίθεση έγινε επειδή η Ελλάδα έδωσε 32 παλαιά ρυμουλκούμενα πυροβόλα στην Ουκρανία, αλλά – χρονικώς – συνέπεσε σχεδόν απόλυτα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ