Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο, στο λιμάνι του Πειραιά η ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου

 
Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο, στο λιμάνι του Πειραιά η ναυαρχίδα του αιγυπτιακού στόλου

Ενημερώθηκε: 23/11/21 - 18:29

Ένα 24ωρό μετά την ολοκλήρωση της άσκησης «Μέδουσας 11», όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου και των ΗΑΕ συνεργάστηκαν άψογα σε διάφορα σενάρια, μερικά εκ των οποίων ήταν και η ανακατάληψη πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων και η προστασία ερευνητικού πλοίου, το Κάιρο δείχνει και πάλι έμπρακτα την στήριξη του στην χώρα μας.

Ειδικότερα μετά το τέλος της «Μέδουσας» η ναυαρχίδα του Αιγυπτιακού στόλου το επιβλητικό ελικοπτεροφορο «Νάσερ» μαζί με την ολοκαίνουργια φρεγάτα κλάσης Fremm «Bernees», έπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με το ποιόν υποστηρίζουν.

Επιπρόσθετα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην 115 πτέρυγα μάχης προσγειώθηκαν σήμερα 3 Rafale της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία μαζί με τρία F-16, που συμμετείχαν στην «Μέδουσα», θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συνεκπαιδεύσεων με τα ελληνικά φτερά. Η εκπαίδευση με τα αιγυπτιακά Rafale θα δώσει σημαντικές επιχειρησιακές πληροφοριακές στους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας ενόψει και της άφιξης των πρώτων ελληνικών Rafale, που αναμένονται στις αρχές του νέου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος στέλνει τα Rafale της για συνεκπαίδευση με άλλη χώρα.

Παράλληλα εκτός από τις πολύ σημαντικές συνεκπαιδεύσεις που λαμβάνουν χώρα, οι ελληνοαιγυπτιακές επαφές συνεχίζονται και σε υψηλότερο επίπεδο. Ειδικότερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον υφυπουργό, Ν. Χαρδαλιά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κων. Φλώρο, υποδέχθηκαν σήμερα στο στρατόπεδο «Παπάγου» τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγο Οσάμα Ροσντί Ασκάρ. Κατά την συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι για μεγαλύτερη εμβάθυνση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Δείτε βίντεο με την άφιξη του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου και της αιγυπτιακής φρεγάτας στο λιμάνι του Πειραιά: