Επιμένει γαλλικά η Αίγυπτος και αγοράζει 30 Rafale επιπλέον

 
Η Αίγυπτος αγοράζει επιπλέον 30 Rafale

Ενημερώθηκε: 15/11/21 - 18:26

Η Dassault Aviation ανακοίνωσε ότι το συμβόλαιο προμήθειας 30 επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R της Αιγύπτου ενεργοποιήθηκε και ότι η παραγωγή τους έχει ξεκινήσει.

Το σχετικό συμβόλαιο υπογράφηκε στις 4 Μάιου και αφορά την απόκτηση των 30 Rafale F3R, έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού τύπου A330 MRTT, συνολικής αξίας € 5,4 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα € 4 δισεκατομμύρια αφορούν στο κόστος απόκτησης των 30 Rafale F3R και τα υπόλοιπα € 1,4 δισεκατομμύρια αφορούν το κόστος του κατασκοπευτικού δορυφόρου και των αεροσκαφών A330 MRTT.

Μετά τα 30 επιπλέον Rafale η Αίγυπτος αποκτά πλέον 54 «ριπές ανέμου» και μετατρέπεται στον δεύτερο μεγαλύτερο χρήστη του μαχητικού διεθνώς, μόνο πίσω από την ίδια τη Γαλλία.

Μάλιστα είναι πολύ πιθανό το Κάιρο να προβεί στην αγορά και άλλων Rafale αφού ο στόχος, σύμφωνα με αιγύπτιους αξιωματούχους , είναι η δημιουργία ενός στόλου πάνω από 70 Rafale.

Oι παραδόσεις των 30 γαλλικών μαχητικών θα ξεκινήσουν στα μέσα του 2024 και θα ολοκληρωθούν στα μέσα του 2026.

Η Dassault, σε ανακοίνωση της χαιρέτισε την νέα συμφωνία τονίζοντας ότι :«θέτει ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας και ενισχύει τους ιστορικούς δεσμούς που δημιουργήθηκαν με την Dassault Aviation για σχεδόν πενήντα χρόνια.

Καταδεικνύει επίσης την ικανοποίηση των αιγυπτιακών αρχών για την ομαλή εκτέλεση της πρώτης σύμβασης. Τέλος, επιβεβαιώνει την τεχνολογική και λειτουργική υπεροχή του μαχητικού Rafale και την επιτυχία στις εξαγωγές του».