Επιστροφή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος

 
FREGATA HYDRA ΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ

Ενημερώθηκε: 06/06/24 - 13:45

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Επέστρεψε σήμερα στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος (Ν.Σ.) η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F-452), τύπου MEKO-200HN, του Στόλου, η οποία επί τρεις μήνες συμμετείχε στη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως “ASPIDES”, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην περιοχή της Ερυθράς Θαλάσσης και του Κόλπου του Άντεν, στο Κέρας της Αφρικής, όπου την υποδέχτηκαν οι Αρχηγοί ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και Στόλου Αντιναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης ΠΝ.

Κατά τον πλου της επιστροφής και από τη στιγμή που εισήλθε στη θαλάσσια περιοχή των ορίων ευθύνης του FIR Αθηνών, η Φ/Γ «ΥΔΡΑ» συμμετείχε και στην άσκηση του Στόλου «Καταιγίς ’24», τμήμα της οποίας παρακολούθησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας και οι τέσσερις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ενδεικτικό τόσο της διαθέσεως και της αποδόσεως ενός εμπειροπόλεμου πληρώματος μετά από τρίμηνης διάρκειας επιχειρησιακή ανάπτυξη στο Κέρας της Αφρικής, αλλά και της εξαιρετικής αποδόσεως του ίδιου του σκάφους, παρά τα 32 του χρόνια, που τα έχει περάσει στη θάλασσα και χωρίς να έχει περάσει από κανένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα τρία αδελφά σκάφη της κλάσεώς του («ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΨΑΡΑ», «ΣΑΛΑΜΙΣ»).

Ως γνωστόν τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» πρόκειται να αντικαταστήσει στην προαναφερθεί σα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, η αδελφή φρεγάτα «ΨΑΡΑ», η οποία θα παραλάβει κάποια υλικά από την «ΥΔΡΑ» και το πλήρωμά της θα ενημερωθεί από τους αντίστοιχους επικεφαλής τμημάτων της πρώτης, ενώ η Φ/Γ «ΨΑΡΑ» έχει «φορέσει» ήδη νεότερο αναβαθμισμένο αντι-drone σύστημα. Θα ακολουθήσουν δοκιμές λίγων ημερών εν πλω με γενική δοκιμή όλων των συστημάτων της και ακολούθως θα αποπλεύσει για την περιοχή επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Όλο αυτό θα απαιτήσει ένα διάστημα 7-10 ημερών, πάντως μετά τις Ευρωεκλογές σίγουρα, προτού αποπλεύσει το πλοίο μας για την εκτέλεση της αποστολής του.

Αναφορικώς με το θέμα της επικινδυνότητος που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πληρώματα των σκαφών του Στόλου που ήταν ή πρόκειται να πάνε εκεί, ο ΥΕΘΑ κ. Δένδιας ερωτηθείς σχετικώς, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο “Status FM” Θεσσαλονίκης, παρατήρησε τα εξής: «…για εμένα είναι εξαιρετικό κέρδος για την Ελλάδα, που έχει τη διοίκηση και παρουσία στην επιχείρηση “ASPIDES” για δεκαπέντε λόγους. Αποκτά πολιτικό βάρος, τη σέβονται οι χώρες της περιοχής διότι καταλαβαίνουν ότι έχει δυνατότητα να λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Αραβικού Κόλπου και ξέρουμε ποιες χώρες είναι εκεί. Αποκτούν πρακτική εμπειρία τα πληρώματά μας και προστατεύουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα και τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης» και αναφορικώς με τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται πληρώματά μας, ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Βεβαίως εκτίθεται (Σ.Σ.: το κάθε πλήρωμα), μάλιστα, εκτίθεται. Οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες. Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν. Η συνταγματική τους υποχρέωση είναι να υπερασπίζουν τα συμφέροντα το Ελληνισμού. Εκεί υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνισμού. Με κίνδυνο της ζωής τους; Βεβαίως με κίνδυνο της ζωής τους. Το ξέρουμε όλοι αυτό. Αλλά τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν τις έχεις για να μην τις βάζεις ποτέ σε κίνδυνο».

Τέλος, για το θέμα της επιστροφής της Φ/Γ «ΥΔΡΑ» από την Ερυθρά Θάλασσα, που το ΚΚΕ ήταν ευθύς εξαρχής αντίθετο, το Γραφείο Τύπου του κόμματος με σχετική σημερινή του ανακοίνωση επαναλαμβάνει εκ νέου της αντίθεσή του στην αποστολή, καλώντας τη μεν κυβέρνηση να μη στείλει τη δεύτερη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» στην περιοχή το δε πλήρωμά της περίπου να …στασιάσει (!!!), γιατί δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τι άλλο μπορεί να σημαίνει η πρόσκληση προς το λαό και τους στρατιωτικούς «να απαιτήσουν να μην υπάρχει καμία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος. Δηλ. καλούν το πλήρωμα της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», που θα αποπλεύσουν σε μερικές μέρες, να αρνηθούν να πάνε με το πλοίο τους, σε ανατεθείσα από τους νόμιμους ανωτέρους τους αποστολή; Ας ναι, ας τους το πουν καθαρά, αλλιώς το λένε απλώς για να το λένε, για προφανείς πολιτικούς λόγους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ