Έρχονται κρίσεις για την στρατιωτική ηγεσία των ΕνόπλωνΔυνάμεων

 
Έρχονται κρίσεις για την στρατιωτική ηγεσία των ΕνόπλωνΔυνάμεων

Ενημερώθηκε: 12/01/21 - 11:30

Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που γίνονται οι κρίσεις της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι κρίσεις για φέτος αναμένεται να γίνουν τις επόμενες μέρες μετά την ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Οι κρίσεις θα γίνουν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρά τις φήμες που έχουν βγει για δυσαρέσκεια του Μαξίμου προς το πρόσωπο του, αναμένεται να παραμείνει στην θέση για ακόμα ένα χρόνο. Ο κ. Φλώρος κατά την διάρκεια του ενός έτους που βρίσκεται στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του, αρχικά με την διαχείριση της εισβολής των παράνομων μεταναστών στον Έβρο, τον περασμένο Μάρτιο, και στην συνέχεια με την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο λόγω του Oruc Reis. Επίσης έχει εκτιμηθεί από την κυβέρνηση η καθοδήγηση του Στρατηγού και ο συντονισμός των Επιτελείων στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επιπρόσθετα ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει προσφέρει και αρκετά στην αμυντική διπλωματία όπου μέσω των προσωπικών του σχέσεων με ομόλογους του άλλους κρατών έχουν αυξηθεί οι συνεκπαιδεύσεις με μονάδες Ενόπλων Δυνάμεων άλλων χωρών.

Στην θέση του αναμένεται να παραμείνει και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, αφού υπό τις οδηγίες του το Πολεμικό Ναυτικό ύψωσε ένα θαλάσσιο τείχος απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Πετράκης διαχειρίστηκε άψογα τις μονάδες του ΠΝ κατά την διάρκεια των περίπου 100 ημερών που κράτησε η ένταση στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, ενώ παράλληλα συνέβαλε στην μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο.

Επιπρόσθετα ο Α/ΓΕΝ «τρέχει» το πρόγραμμα επιλογής των νέων φρεγατών του Στόλου και μια αλλαγή στην ηγεσία στην δεδομένη χρονική στιγμή ίσως επιφέρει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του.

Για ακόμα ένα χρόνο αναμένεται να ανανεωθεί και η θητεία του Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, στην Αρχηγεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Ο κ. Λαλούσης με τις άμεσες ενέργειες του «σφράγισε» τα σύνορα στον Έβρο και δεν επέτρεψε στους παράνομους μετανάστες να περάσουν στην χώρα μας. Παράλληλα υπό τις οδηγίες του ο Στρατός Ξηράς συνέβαλε τα μέγιστα στην μάχη κατά της πανδημίας τόσο μέσω της παραγωγής μασκών και αντισηπτικών από τα στρατιωτικά εργοστάσια, όσο και με την διάθεση υγειονομικών εγκαταστάσεων και προσωπικού.

Ακλόνητος από την θέση του φαίνεται να είναι και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος, Γεώργιος Μπλιούμης, που είναι ο μόνος από την ηγεσία που βαδίζει στο τρίτο χρόνο της θητείας, το ανώτατο όριο που μπορεί να παραμείνει. Ο κ. Μπλιούμης έκανε εξαιρετική δουλειά στο θέμα της απόκτησης των Rafale έχοντας άριστη συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών αλλά και με τα στελέχη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας στις συσκέψεις που έγιναν για την απόκτηση των νέων μαχητικών. Η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να είναι η «ευνοημένη», τουλάχιστον για φέτος, στο θέμα των εξοπλιστικών αλλά στον κ. Μπλιούμη πιστώνεται το πλήρες και μελετημένο σχέδιο που παρουσίασε για την αναβάθμιση της Π.Α, αφού πέρα των Rafale και των στρατηγικών όπλων που θα φέρουν, προχωράει η επαναπιστοποίηση όπλων που υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, ενώ λύνεται το πρόβλημα της συντήρησης των μεταγωγικών αεροσκαφών.

Ανακεφαλαιώνοντας η στρατιωτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων αναμένεται να μείνει ως έχει για ακόμα ένα χρόνο. Από την στιγμή που με τον ανασχηματισμό που έγινε στην κυβέρνηση δεν άλλαξε κάτι στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, είναι λογικό να μην έρθουν αλλαγές και στις θέσεις των Αρχηγών, καθώς η θητεία και των τεσσάρων αρχηγών αποτιμήθηκε θετικά.