Εξελίξεις στο θέμα των φρεγατών φέρνει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

Εξελίξεις στο θέμα των φρεγατών φέρνει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ
Ενημερώθηκε: 14/06/21 - 14:08

Ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ κατά την οποία τα μέλη της συμμαχίας θα επαναβεβαιώσουν, με πρώτο από όλους τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, ενότητας και αλληλεγγύης, ενώ θα συζητήσουν για μια σειρά θεμάτων όπως για την ρωσική επιθετικότητα, τις κυβερνοεπιθέσεις, την τρελή εξοπλιστική κούρσα της Κίνας.

Στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής αναμένεται όμως να γίνουν και πολλές κατ΄ ιδίαν συναντήσεις ανάμεσα στους ηγέτες των συμμαχικών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει, όπως ανακοινώθηκε, συναντήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Με τον τελευταίο ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και το θέμα των φρεγατών καθώς η Βρετανία έχει μπει δυνατά στο κόλπο για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ, ενώ υπενθυμίζεται ότι είναι η μόνη χώρα, εκτός των ΗΠΑ, που μπορεί να προσφέρει συμφωνία G to G (government to government).

Με την σειρά του και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, που επίσης θα είναι στις Βρυξέλλες,  αναμένεται να έχει συζητήσεις με ομολόγους τους και κυρίως με αυτούς που οι χώρες τους είναι υποψήφιες για το πρόγραμμα ναυπήγησης των τεσσάρων νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε ήδη τηλεφωνικώς την περασμένη Παρασκευή με την γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί, και σήμερα θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και από κοντά για τις belharra, για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που προσφέρουν οι γάλλοι, αλλά και για τα Rafale καθώς σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να προσγειωθεί το πρώτο μαχητικό φορώντας το ελληνικό εθνόσημο στην Τανάγρα.

Εκτός από την κ. Παρλί ο έλληνας ΥΕΘΑ θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Βρετανό ομόλογό του όσο και με την γερμανίδα, οι χώρες των οποίων συνεχίζουν, μετά την πρώτη αξιολόγηση που έγινε, να είναι ανάμεσα στους «μνηστήρες» για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ.

Ταυτόχρονα στην Αθήνα συνεχίζονται οι συναντήσεις των στελεχών των υποψηφίων εταιρειών για το ζήτημα των φρεγατών με την ΓΔΑΑΕ και τους επιτελείς του ΓΕΝ. Μετά την συνάντηση, την περασμένη εβδομάδα, με τους ολλανδούς εκπροσώπους της Damen, σειρά παίρνουν οι εκπρόσωποι της γαλλικής Group Naval, ενώ θα ακολουθήσουν οι βρετανοί εκπρόσωποι της Babcock.