Η Ελλάδα φέρνει την Αίγυπτο πιο κοντά στην Ευρώπη

 
παναγιωτοπουλοσ

Ενημερώθηκε: 20/06/22 - 11:24

Στο Κάιρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου θα συμμετέχει στις τριμερείς συνομιλίες των υπουργών Αμύνης Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα έχει επίσης διμερή συνάντηση με τον ομόλογο του Μοχάμεντ Σούκρι.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας μιλώντας στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου στο Λουξεμβούργο, είπε ότι η Αίγυπτος είναι μια χώρα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ευρώπη. Χαρακτήρισε την Αίγυπτο φίλο και εταίρο της ΕΕ με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και οικονομικής αλλά και αμυντικής συνεργασίας με την Ευρώπη. Η Αίγυπτος χρειάζεται οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση είπε ο Νίκος Δένδιας που μίλησε για τεράστια ευκαιρία για τις δύο πλευρές.

Χαρακτηριστικό του καλού κλίματος στις σχέσεις Ελλάδος – Καϊρου είναι ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σούκρι ήλθε στην Αθήνα και ταξίδεψε με το Νίκο Δένδια στο ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.

Οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα την ώρα που η Τουρκία φλερτάρει την κυβέρνηση της Αιγύπτου και τον Πρόεδρο Αλ Σίσι προσωπικά σε μια προσπάθεια να την ρυμουλκήσει στις δικές της θέσεις όσον αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη γεωπολιτική στην περιοχή, προσφέροντας μάλιστα την κεφαλή επί πίνακι εξόριστών μελών της Οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων στον Πρόεδρο Σίσι για να επιτύχει τους γεωστρατηγικούς στόχους της.

Σήμερα Δευτέρα και αύριο τρίτη επισκέπτεται τη Βουλγαρία ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, όπου θα μιλήσει σε φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα για την περίοδο μετά τον Πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συναντηθεί με τον Βούλγαρο ομόλογο του Γιορντάν Μοζίλοφ και θα επισκεφθεί τη Στρατιωτική Ακαδημία της Βουλγαρίας. Οι σχέσεις Ελλάδος – Βουλγαρίας είναι σε άριστο επίπεδο τόσο στα πολιτικά όσο και στα στρατιωτικά ζητήματα, και με άριστες προοπτικές περαιτέρω βελτίωσης.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες θα συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με κύριο αντικείμενο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή ασφάλεια.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΛΕΩΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ