Η κατάσταση στη Ρωσία: «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι…» - Για το χρήμα ο παρ’ολίγον «εμφύλιος»

 
Η κατάσταση στη Ρωσία: «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι…» - Για το χρήμα ο παρ’ολίγον «εμφύλιος»

Ενημερώθηκε: 26/06/23 - 12:29

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην περίφημη φράση του Δημοσθένους «Δει δη χρημάτων, ω άνδρες Αθηναίοι…», που είπε σε έναν από τους «Φιλιππικούς» του αγορεύοντας εναντίον του βασιλέως της Μακεδονίας Φιλίππου, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπορεί να συμπυκνωθούν (και εν μέρει να εξηγηθούν) τα όσα συνέβησαν – αιφνιδιαστικά – αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρωσία και στον παρ’ολίγο «εμφύλιο» που μπορούσε να ξεσπάσει μεταξύ μονάδων του Ρωσικού Στρατού πιστών στον Ρώσο Πρόεδρο και τον μισθοφορικό στρατό του πρώην πιστού μπάτλερ του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Εβγένι Πριγκόζιν!

Αυτό γιατί είναι γνωστή η πολύ μεγάλη αντιπάθεια του Πριγκόζιν κατά του Υπουργού Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Στρατηγού Σοϊγκου και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγού Γερασίμοφ, ιδίως μετά την εκατόμβη αίματος των ανδρών του μισθοφορικού του στρατού για την κατάληξη του Μπαχμούτ, όπου ανοικτά τους κατηγόρησε ότι δεν τους εφοδιάζουν με τα απαραίτητα πυρομαχικά, αλλά τους στέλνουν σχεδόν «άοπλους» κατά των Ουκρανών, ωστόσο, πίσω από όλα αυτά που αποτελούν το «αμπαλάζ» του προβλήματος, η γεννεσιουργός αιτία του τωρινού προβλήματος φαίνεται πως είναι η …διακοπή του συμβολαίου συνεργασίας μεταξύ του Ρωσικού Στρατού και της μισθοφορικής εταιρείας “Wagner” του Πριγκόζιν!

Όπως σημειώνει ο εξειδικευμένος σε τέτοια θέματα συνάδελφος και εκδότης του περιοδικού «Καταδρομή» Δημήτρης Πατσουλές σε ένα κείμενό του στον τοίχο του στο facebook, «…Μετά την κατάληψη του Αρτεμόφσκ, στις 21 Μαΐου, έληξε το συμβόλαιο της Wagner με το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης. Έκτοτε δεν ανανεώθηκε, αλλά εμφανίστηκε μία νέα μισθοφορική εταιρεία και ανέλαβε να συνεχίσει στον βόρειο τομέα του μετώπου. Μετά τις επιδρομές των Ουκρανών στο Μπελγκορόντ, φάνηκε ότι η Wagner θα αναλάμβανε την προστασία της περιοχής, ίσως και την δημιουργία μίας ζώνης ασφαλείας μέσα στην Ουκρανία, ή ακόμη και την πιθανή κατάληψη του Χαρκόβου. Αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Τελικά, στις 20 Ιουνίου έγινε η τελευταία πληρωμή στην Wagner και μετά οι 25.000 μισθοφόροι βγήκαν στην "ανεργία". Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον Σοιγκού και τον Γερασίμοφ ότι διέταξαν πυραυλικές επιθέσεις στα τρία στρατόπεδα της Wagner γύρω από το Λουχάνσκ. Μετά από αυτό, ο Πριγκόζιν χώρισε τις δυνάμεις του σε δύο φάλαγγες, εκ των οποίων η μία - μήκους 50 χλμ. - κατέλαβε το Ροστόφ επί του Ντον, όπου βρίσκεται το γενικό στρατηγείο του Ρωσικού στρατού…»

Έτσι για να έχουμε και μία άλλη εικόνα του τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το «φαίνεσθαι».

Επί της ουσίας τώρα μερικές παρατηρήσεις.

Πρώτον, ο Πριγκόζιν ήταν για πάρα πολλά χρόνια η σκιά του Πούτιν, ο μπάτλερ του, αν και στις ρωσόφωνες χώρες τον αποκαλούν “Putin’s Chef” (=Ο Μάγειρος του Πούτιν). Επομένως οι δύο τους ξέρουν πάρα πολλά ο ένας για τον άλλον και αυτό έχει την αξία του.

Δεύτερον, ο Πριγκόζιν ΟΥΔΕΠΟΤΕ καταφέρθηκε προσωπικώς κατά του Πούτιν, αλλά κατά των δύο στρατηγών Σοϊγκού και Γερασίμωφ, ενώ στο χθεσινό διάγγελμα του Πούτιν προς το Ρωσικό λαό, αυτός έκανε λόγο για «προδοσία», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τρίτο, η λύση που βρέθηκε με την πρόταση του Προέδρου της Λευκορωσίας και στενού φίλου του Πούτιν, του Αλεξάντρ Λουκασένκο, για τη «φιλοξενία στο Μινσκ του Πριγκόζιν και να μην ασκηθούν εναντίον του διώξεις ούτε από τη ρωσική βουλή («Δούμα»), ούτε από τη ρωσική Εισαγγελία, δείχνει πως ο Πριγκόζιν θα είναι μεν τύποις «εξόριστος», στην ουσία όμως θα βρίσκεται σε ένα είδος «ομηρίας» στη χώρα του στενότερου συμμάχου του Ρώσου Προέδρου. Πάντως θα είναι ζωντανός. Το πόσο βέβαια είναι ένα άλλο θέμα καθώς είναι γνωστό ότι όλοι κάποτε πεθαίνουν. Το πως είναι το ζητούμενο!

Τέταρτο, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας ήδη στον (ελεγχόμενο) ρωσικό τύπο έχουν κάνει την εμφάνισή τους ειδήσεις του στυλ ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβερνήσεως, ότι στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξουν ο υπουργός Αμύνης και ο Αρχηγός του Γεν.Επιτελείου (φαίνεται πως στη Ρωσία ο Αρχηγός των ΕΔ αλλάζει στο πλαίσιο…κυβερνητικού ανασχηματισμού!) κλπ, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος των όποιων μελλοντικών εξελίξεων!

Πέμπτο, ανακοινώθηκε ήδη στη Ρωσία ότι όσοι από τους μισθοφόρους της Wagner ακολούθησαν τον Πριγκόζιν στην «πορεία προς τη Μόσχα» δεν θα διωχθούν και δεν θα κατηγορηθούν για κανένα από τα αδικήματά τους. Αντιθέτως, όσοι μισθοφόροι δεν τους ακολούθησαν και παρέμειναν πιστοί στο Ρωσικό Γενικό Επιτελείο αυτοί θα «ανταμειφθούν» προσλαμβανόμενοι ως μόνιμα επαγγελματικά στελέχη στον τακτικό Ρωσικό στρατό, που ήδη δημιουργείται, καλύπτοντας έτσι την απώλεια των συμβολαίων τους με την Wagner, θα προσθέταμε εμείς.

Έκτο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την υπόλοιπη Ρωσία εκτός από τη Μόσχα όπου απαγορεύτηκε η κίνηση στην Κόκκινη πλατεία και κλήθηκαν 3.000 Τσετσένοι μαχητές να ενισχύσουν την άμυνα της ρωσικής πρωτεύουσας και τοποθετήθηκαν κάποια σημεία ελέγχου στις νότιες εισόδους αυτής, καμία άλλη πόλη δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σοβαρά από τα τεκταινόμενα και η ζωή σε αυτές συνεχίστηκε απολύτως κανονικά!

Έβδομο, από πλευράς Ουκρανίας δεν σημειώθηκε καμία απολύτως ενέργεια προς εκμετάλλευση σε τακτικό επίπεδο των εξελίξεων αυτών, και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ