Η πρώτη μέρα κατατάξεως της 2026Α ΕΣΣΟ κύλησε ομαλά – Άρχισε η υλοποίηση του νέου μοντέλου θητείας που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΘΑ

 
καταταξη - θητεια

Πηγή Φωτογραφίας: ΥΠΕΘΑ/ΔΕΝΗΜ

Ενημερώθηκε: 24/02/26 - 20:04

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ομαλά κύλησε η σημερινή πρώτη μέρα της κατατάξεως των νέων στρατιωτών θητείας της 2026Α ΕΣΣΟ στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) όλης της χώρας, της πρώτης Σειράς στην οποία εφαρμόζονται όλα όσα έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το ΓΕΕΘΑ για ένα νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας που θα στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου που περνούν οι νέοι στρατιώτες στα ΚΕΝ και στη συνέχεια στις μάχιμες μονάδες που θα τοποθετηθεί ο καθένας τους.



Όπως είναι γνωστό πλέον όλοι οι νέοι θα κατατάσσονται και θα περνούν τη βασική τους εκπαίδευση σε ένα από τα 13 ΚΕΝ του Στρατού Ξηράς, και στη συνέχεια ένας αριθμός αυτών, αναλόγως του αριθμού που θα ζητήσουν το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία για την κάλυψη των δικών τους αναγκών, θα διατίθενται στους δύο άλλους Κλάδους, ενώ οι ΕΣΣΟ στο Στρατό Ξηράς μειώνονται από έξι ετησίως, σε τέσσερις, οι οποίες εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα έχουν μεγαλύτερη (αριθμητική) πυκνότητα, της τάξεως των περίπου 10.000 νέων που θα κατατάσσονται ανά ΕΣΣΟ. Επίσης στο ΠΝ και στην ΠΑ θα αποδίδονται, «αυτοδικαίως» θα μπορούσαμε να πούμε, νεοσύλλεκτοι που έχουν σχετικές ναυτικές ή αεροπορικές επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις που θα αποδεικνύονται με αντίστοιχους τίτλους και πτυχία. Για παράδειγμα, πτυχία σχολών πλοιάρχων ή μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού καθώς και αντίστοιχα αεροπορικά.

Το νέο μοντέλο που σχεδίασε και υλοποιεί το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία, που έκαναν και τις σχετικές συζητήσεις, στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου παραμονής των νεοσυλλέκτων στα ΚΕΝ και στις μάχιμες μονάδες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική εκπαίδευση και την απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η συνολική διάρκεια της θητείας παραμένει η ίδια, 12 μήνες για όλους, εκτός από αυτούς, οι οποίοι θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, στη Θράκη, την Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) ή στην Προεδρική Φρουρά στους Λόχους Ευζώνων.  Αυτοί θα υπηρετούν 9 μήνες.

Συμφώνως με τα νέα ισχύοντα η «νέα θητεία» θα διακρίνεται σε τρεις φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι η βασική εκπαίδευση, της οποίας η διάρκεια θα αυξηθεί από τις τρεις βδομάδες που είναι σήμερα, στις 10 και περιλαμβάνει την κατάταξη, την αρχική εκπαίδευση, που περατώνεται στο τέλος της τρίτης εβδομάδος με την ορκωμοσία, καθώς και την εκπαίδευση του μαχητή, όπου «αναπτύσσεται η επιχειρησιακή ικανότητα του οπλίτη», ενώ σε αυτό το διάστημα οι νεοσύλλεκτοι θα εκτελέσουν βολές φορητού οπλισμού, έχοντας στη διάθεσή τους τέσσερις φορές περισσότερα πυρομαχικά, συμφώνως πάντα με τους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ. Επίσης σε αυτό το διάστημα θα έχουν ρίψη χειροβομβίδος και νυχτερινές βολές με το βασικό τους οπλισμό, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί και τα τακτικά αντικείμενα εκπαιδεύσεως όπως περισσότερες πορείες, ασκήσεις νυχτερινών ομάδων, νυχτερινή εκπαίδευση, με νυχτερινή πορεία που θα ακολουθήσει βολή και διανυκτέρευση εν υπαίθρω.

Σε αυτή τη φάση της εκπαιδεύσεως θα αρχίσει και η επαφή και η εξοικείωση των νεοσυλλέκτων επί των συστημάτων των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, με θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, μεθόδους ανιχνεύσεως και εντοπισμού «δρώνων» (drones), με ασκήσεις σε εξομοιωτή. Όσοι νεοσύλλεκτοι περάσουν επιτυχώς από αυτήν την δοκιμασία, θα επιλέγονται για να παρακολουθήσουν την εξειδικευμένη εκπαίδευση που θα ακολουθήσει και θα είναι διάρκειας δύο εβδομάδων. Μετά το επιτυχές πέρας της εκπαιδεύσεως αυτής, οι νεοσύλλεκτοι θα λάβουν την ειδικότητα «Χειριστής ΣμηΕΑ» και έχουν το δικαίωμα να φορούν στη στολή τους το ειδικό σήμα.

Η δεύτερη φάση της εκπαιδεύσεως, περιλαμβάνει την ειδική εκπαίδευση, που υλοποιείται στις Μονάδες Εκπαιδεύσεως Ειδικοτήτων της Διοικήσεως ή του Σχηματισμού στον οποίο έχει τοποθετηθεί ο νέος στρατιώτης ή στα «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης» (ΚΔΒΜ), με παροχή ειδικοτήτων που μπορεί να είναι χρήσιμες στη μετέπειτα επαγγελματική ζωή τους.

Ως προελέχθη με την 2026Α ΕΣΣΟ ξεκινά, σε πιλοτική βάση, η παροχή ειδικοτήτων στα ΚΔΒΜ όπου οι στρατιώτες θα λαμβάνουν πιστοποιημένη εξειδίκευση σε συγκεκριμένα αντικείμενα, με νέα προγράμματα να πρόκειται να ενταχθούν στις επόμενες ΕΣΣΟ.

Η τρίτη φάση της εκπαιδεύσεως αποτελεί την τοποθέτηση των νέων στρατιωτών στις μονάδες τους όπου θα υπηρετήσουν. Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΘΑ, οι στρατιώτες θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μετάθεση από τη Μονάδα τους που έχουν τοποθετηθεί, μετά την πάροδο έξι μηνών και οι μεταθέσεις αυτές θα γίνονται με βάση τη μοριοδότηση του καθενός , όπως αυτή θα προκύπτει από τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τον τόπο προτιμήσεώς του.

Τέλος, η νέα θητεία που εφαρμόζεται από σήμερα περιλαμβάνει και την ποιοτική αναβάθμιση του συσσιτίου, βάσει του νέου κανονισμού τροφοδοσίας (που δημοσιεύουμε σε άλλη σημερινή είδηση), συμφώνως με σύγχρονα διατροφικά πρότυπα και αύξηση του αντιτίμου της τροφοδοτικής μερίδος από 4,5ευρώ σε 6,40ευρώ.

Ακόμα έχουμε και την αύξηση της μηνιαίας αποζημιώσεως για τον κάθε στρατιώτη. Όσοι υπηρετούν στην παραμεθόριο θα λαμβάνουν 100 ευρώ/μηνιαίως και 50 ευρώ /μηνιαίως όσοι υπηρετούν σε μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδος. Επίσης όσοι είναι τέκνα πολύτεκνων οικογενειών, θα δικαιούνται αυξημένη αποζημίωση, που θα μπορεί να φτάνει τα 150 ευρώ από 35 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ αυξήσεις θα έχουν και οι στρατιώτες – γονείς, όπου γι’ αυτούς προβλέπεται επίδομα 150 ευρώ/μηνιαίως για ένα τέκνο, 200 ευρώ/μηνιαίως για δύο και 50 ευρώ/μηνιαίως για κάθε επιπλέον τέκνο κλπ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ