Μιχαήλ Κωσταράκος: Ο αξιωματικός με το σπουδαίο μυαλό, το όραμα και την τόλμη - Το πάθος του για την ιστορία και η ιδιαίτερη συλλογή

 
Μιχαήλ Κωσταράκος: Ο αξιωματικός με το σπουδαίο μυαλό, το όραμα και την τόλμη - Το πάθος του για την ιστορία και η ιδιαίτερη συλλογή

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ

Ενημερώθηκε: 02/06/23 - 16:10

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 67 ετών ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Ο Στρατηγός ήταν πρωτίστως ένας εξαιρετικός ΚΥΡΙΟΣ ως άνθρωπος και σπουδαίο μυαλό με όραμα και τόλμη ως αξιωματικός. Γιός Στρατηγού του Πεζικού και ήρωος του πολέμου στην Κορέα, Μανιάτης στην καταγωγή και περήφανος γι’ αυτήν αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ο Στρατηγός Κωσταρράκος, απόφοιτος της Τάξεως του 1978 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων ήταν ένας Οραματιστής, που πάντα σκεφτούσε και έπραττε μπροστά από την εποχή του!

Αν και Πυροβολητής ο ίδιος πολλές φορές δρούσε ως «Καταδρομέας» σε σκέψη, ταχύτητα ενεργείας και πρακτικότητα!

Σε αυτόν οφείλεται η πρωτοβουλία της διενέργεια και τελικώς πραγματοποιήσεως της πρώτης και μοναδικής έκτοτε βολής αποδοχής των βλημάτων S-300PMU-1 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Πεδίο Βολής Κρήτης, όταν το εισηγήθηκε και έγινε αμέσως δεκτό από τον τότε Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε αυτόν οφείλεται η ενεργοποίηση της διακλαδικής δύναμης αμέσου αντιδράσεως «Δέλτα» και οι αιφνιδιαστικοί συναγερμοί που τους έδινε για ταχεία ανάπτυξη σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας (Ασκήσεις «Πυρπολητής»).

Σε αυτόν οφείλεται η συγκρότηση του Μικτού Λόχου Αποδόσεως Τιμών (ΜΛΑΤ) με μία διμοιρία από κάθε Κλάδο για να εκτελεί καθήκοντα αποδόσεως τιμών σε υψηλούς προσκεκλημένους και όχι να καλούνται κάθε τρεις και λίγο για τα καθήκοντα αυτά οι Αμφίβιοι Καταδρομείς της τότε 13ης ΔΕΕ ή οι αλεξιπτωτιστές της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, αφήνοντας έτσι τα άλλα σοβαρά τους καθήκοντα. Τότε τον κορόϊδευαν, αλλά τώρα, όταν είδαν τα επιχειρησιακά οφέλη από την κίνηση αυτή τον ευγνωμονούν και βεβαίως το συνεχίζουν.

Σε αυτόν οφείλεται η επαναφορά των επισήμων στολών των στελεχών του Πυροβολικού και του Ιππικού – Τεθωρακισμένων στην προτέρα της αίγλη, κάτι που επίσης τότε κατηγορήθηκε αλλά σήμερα είναι αποδεκτή από όλους.

Σε αυτόν οφείλεται η δημιουργία λογαριασμού στο τουίτερ ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για να ενημερώνει τον κόσμο για τις καθημερινές δραστηριότητές του, κάτι που επίσης τότε κατηγορήθηκε από πολλούς, αλλά σήμερα όλοι τον μιμούνται.

Και όταν έγινε Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ γύριζε όλο τον κόσμο φορώντας τη στολή παραλλαγής του Ελληνικού Στρατού και έχοντας στο ένα μανίκι το σήμα της Ε.Ε. και στο άλλο το patch με την Ελληνική Σημαία και την Αγία Βαρβάρα, την Προστάτιδα των Πυροβολητών!

Ο Στρατηγός είχε αληθινό πάθος και τεράστιες γνώσεις με την Ιστορία, ενώ είχε μία τεράστια και πολύτιμη συλλογή με μολυβένια στρατιωτάκια, για την οποία ήταν πολύ περήφανος και την οποία είχε εμπλουτίσει κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες. Μάλιστα όπως μας είχε αποκαλύψει μέσα στις μελλοντικές του προθέσεις, που δεν μπόρεσε δυστυχώς να υλοποιήσει, ήταν και η συγγραφή ενός βιβλίου - παρουσιάσεως της συλλογής του αυτής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τη στολή του στρατηγού πατέρα του, που ως υπολοχαγός φορούσε στα πεδία των μαχών της Κορέας παρέδωσε ενώ ήταν ακόμα εν ζωή στο Πολεμικό Μουσείο, όπου και εκτίθεται.

Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1956 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 από την οποία αποφοίτησε το 1978, ονομασθείς Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

Αποφοίτησε επιτυχώς από:

· Τα Σχολεία Βασικής και Προκεχωρημένης εκπαιδεύσεως του Πυροβολικού Μάχης και το Διακλαδικό Σχολείο Αεραμύνης.

· Το Σχολείο Αεραμύνης Κ/Β «ΧΩΚ» στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ (FORT BLISS, TEXAS),

· Το Σχολείο Κ/Β ΧΩΚ στο Κέντρο Προγραμματισμού του ΝΑΤΟ (NPC GLONS,Βέλγιο).

· Την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου,

· Το πρώτο Σχολείο Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως του ΝΑΤΟ στη Σχολή Πολέμου της Ολλανδίας.

· Το Σχολείο Διεθνούς Περιβάλλοντος Ασφαλείας της Σχολής Αμύνης του ΝΑΤΟ.

· Τη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Ως κατώτερος και ανώτερος Αξιωματικός υπηρέτησε ως:

· Διοικητής Πυροβολαρχίας Βαρέως Α/Κ Πυροβολικού και Κ/Β ΧΩΚ,

· Αξιωματικός Επιχειρήσεων Μοίρας Κ/Β ΧΩΚ,

· Υποδιοικητής Μοίρας,

· Διοικητής Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Μάχης,

· Διοικητής Μοίρας Κ/Β ΧΩΚ,

· Επιτελής σε Διοίκηση Πυροβολικού,

· Επιτελής Intelligence στο International Military Staff του ΝΑΤΟ (IMS/NATO),

· Επιτελής στη Διεύθυνση Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ,

· Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού ΓΕΣ (του Στρατηγού ε.α. Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη),

· Τμηματάρχης CURRENT OPS for the Balkans στο IMS/NATO,

· Διευθυντής Επιτελείου στο NATO Deployable Corps Greece,

· Διευθυντής Joint Operation Centre της KFOR.

Ως ανώτατος αξιωματικός διετέλεσε:

· Bοηθός Επιτελάρχη στο Γ’ΣΣ/NDC-GR,

· Διοικητής της 96 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής “ΧΙΟΣ”,

· Διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ,

· Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων του ΓΕΣ,

· Διευθυντής του Α’ Κλάδου/ΓΕΣ,

· Διοικητής της ΧΙΙης Μηχανοκίνητης ΜΠ “ΕΒΡΟΥ”,

· Διοικητής του Γ’ΣΣ “Μέγας Αλέξανδρος”,

· Διοικητής του NATO Deployable Corps Greece,

· Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 15η Σεπτεμβρίου 2015, οπότε και παρέδωσε τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ

· Στις 13 Νοεμβρίου 2014 εκλέχτηκε ως Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και με απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέλαβε τα καθήκοντά του την 6η Νοεμβρίου 2015 και για διάστημα τριών ετών.

Είχε τιμηθεί με όλα τα προβλεπόμενα στρατιωτικά μετάλλια και παράσημα του βαθμού του, όπως περιγράφονται παρακάτω.

· Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα

· Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής

· Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξης

· Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου

· Διαμνημόνευση Αστέρα Αξίας και Τιμής

· Διαμνημόνευση Σταυρού Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης

· Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού Α΄ Τάξης

· Διαμνημόνευση Ευδόκιμης Διοίκησης Α΄ Τάξης

· Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξης

· Διαμνημόνευση Συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές

· Μετάλλιο Ειρηνευτικής Αποστολής του ΝΑΤΟ

· Μετάλλιο Στρατιωτικής Συνεργασίας (Αρμενία)

Ήταν πτυχιούχος του Πολιτικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού «Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών».

Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος ήταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και είχε δύο κόρες.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει!

Αιωνία του η Μνήμη!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ