Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η πατρίδα μας διατηρεί το δικαίωμα άμυνας της απέναντι σε κάθε επιβουλή έως και τη μικρότερη βραχονησίδα

 
Για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, ο Νίκος Δένδιας εξέπεμψε διπλό μήνυμα προς την Τουρκία

Ενημερώθηκε: 02/03/24 - 18:30

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Για δεύτερη συνεχόμενη βδομάδα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας από ευαίσθητη εθνικά περιοχή, όπως είναι τα Δωδεκάνησα, εξέπεμψε διπλό μήνυμα «προς κάθε κατεύθυνση», δηλ. προς την Άγκυρα, αναφορικώς με τα αναφέρεται δικαιώματα της Ελλάδος που δεν πρόκειται να απεμπολήσει ποτέ, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.  

​Ο ΥΕΘΑ από τη Ρόδο όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί, επισκέφθηκε και ενημερώθηκε την έδρα της 95ης Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) από τον διοικητή της, με δηλώσεις του μετά το πέρα της επισκέψεώς του στην έδρα του Σχηματισμού, τόνισε – μεταξύ άλλων – δύο σημαντικά θέματα: Πρώτον, ότι «…η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» και, δεύτερον, ότι «…Η πατρίδα μας διατηρεί αυτονόητα το δικαίωμα άμυνας της απέναντι σε κάθε επιβουλή και σε κάθε σημείο του εθνικού μας χώρου, έως και την έσχατη και τη μικρότερη βραχονησίδα». 

​Ο κ. Δένδιας κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην 95 ΑΔΤΕ, στη Ρόδο, συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, ο οποίος επιστρέφει νωρίς το απόγευμα στο Στρατόπεδο «Παπάγου» με πολιτική πτήσης για τη συνέχιση των κρίσεων στους Κλάδους, ενώ παρόντες επίσης ήταν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Ιωάννης Παππάς και οι τοπικοί βουλευτές κυρία Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, κ.Μάνος Κόνσολας και κ. Βασίλειος - Νικόλαος Υψηλάντης. 

Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ ΥποστράτηγοΓεώργιο Μανουρά, για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή του Σχηματισμού, μετά το πέρας της οποίας ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: 

«…Η Συνθήκη της Λωζάνης, οι Ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947 κατοχυρώνουν πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω ειδική αναφορά στη μεγάλη σημασία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης, δηλαδή του Καστελλόριζου», προσθέτοντας στη συνέχεια: «…Και θα ήθελα να πω ότι για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Εξ ου και η διαμόρφωση της «ατζέντας 2030», δηλαδή της μεγάλης μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα ήθελα να αναφερθώ εδώ στην δήλωση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, προχθές. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι η μεταρρύθμιση αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη που έγινε στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού στρατού, πραγματικά ενός στρατού του 21ου αιώνα, ικανού να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αυτού του αιώνα.

Ζητάμε Ένοπλες Δυνάμεις που να πρωταγωνιστούν στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όταν οι εθνικές ανάγκες το επιβάλλουν και πέρα από αυτή. Αυτή τη στιγμή ήδη μια φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα και η συμμετοχή μας σε διεθνείς επιχειρήσεις όπως και η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, αποδεικνύει τη δέσμευσή μας, αλλά και τη δυνατότητά μας, για την προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας, ιδίως όταν η παραβίασή της βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Και επίσης, δεν θα σας πω κάτι καινούργιο, η Ελλάδα είναι η χώρα που κατ΄εξοχήν επαγγέλλεται την δημιουργία και τη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα. Ο βραχίονας αυτός μάλιστα μπορεί να προστατεύει τον ρόλο της χώρας μας και των λιμανιών μας, ως ενός σημαντικού εμπορικού κόμβου.

Και να επιτρέπει την μεταφορά των προϊόντων προς την Ελλάδα και την Ευρώπη προασπίζοντας τη δυνατότητά μας όχι μόνο να είμαστε ασφαλείς, αλλά και να έχουμε ένα αποδεκτό κόστος επιπέδου ζωής. Όπως ξέρετε, η αύξηση του μεταφορικού κόστους των προϊόντων μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τη μη χρήση από πολλές εταιρίες ναυτιλιακές της διώρυγας του Σουέζ, έχει αυξήσει το κόστος των προϊόντων που φτάνουν στον Έλληνα καταναλωτή. Πρέπει λοιπόν να προασπίσουμε και το επίπεδο ζωής των πολιτών μας.»

Σε άλλο σημείο της δηλώσεώς του ο κ.Δένδιας αναφερόμενος στα Δωδεκάνησα και τη σπουδαία γεωπολιτική τους σημασία τόνισε τα εξής: 

«Και επίσης, αγαπητά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ στη Ρόδο, θα ήθελα με την ευκαιρία να σας πω ότι έχουμε την υποχρέωση να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ιδίως στις ακριτικές μας περιοχές.

Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, δεν έχει καμία πρόθεση να καταστεί χώρα περιορισμένης κυριαρχίας. Ήμουν προχθές στη Φινλανδία για να μελετήσω το δικό τους μοντέλο στράτευσης, αλλά όπως ξέρετε η Φινλανδία πρόσφατα εγκατέλειψε τη «Φινλανδοποίηση». Και βέβαια η «Φινλανδοποίηση» δεν πρόκειται να βρει νέα έδρα στην Ελλάδα. 

Κοντολογίς, η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της, όπως αυτά προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Και είναι συνταγματική μας υποχρέωση να υπερασπίσουμε αυτά τα δικαιώματα τα οποία άλλωστε κατοχυρώνονται και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δηλαδή το σύνολο των κανόνων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έχουν προσυπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσής μας. Η πατρίδα μας διατηρεί αυτονόητα το δικαίωμα άμυνας της απέναντι σε κάθε επιβουλή και σε κάθε σημείο του εθνικού μας χώρου, έως και την έσχατη και τη μικρότερη βραχονησίδα».

 ​Τέλος, ο κ. Δένδιας, ο οποίος επιστρέφει αύριο το πρωί στην Αθήνα, επισκέφθηκε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ