Ν. Δένδιας: «Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε»

 
Ν. Δένδιας: «Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε».

Ενημερώθηκε: 19/04/24 - 22:59

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Cambridge, για τα 200 έτη από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα, από το «Κέντρο Ελληνικών Σπουδών», παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, όπου στο σύντομο χαιρετισμό τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε».

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Νικήτας, ενώ σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του Λόρδου Βύρωνα με την Ελλάδα και τη συμβολή του στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του διαβάζοντας στίχους από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα «Τα νησιά της Ελλάδας».

Μετά το τέλος της τελετής εις μνήμην του Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος πέθανε στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824, ο κ. Δένδιας κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του μεγάλου Φιλέλληνα ποιητή, στο Trinity College του Cambridge, του οποίου υπήρξε σπουδαστής.

Στη διάρκεια της εκδηλώσεως χαιρετισμό απηύθυναν ο Καθηγητής κ. Ναπολέων Κάτσος, η πρόεδρος του Κολεγίου Dame κυρία Sally Davies, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Ιωάννης Τσαούσης, η Εκπρόσωπος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κυρία Κυριακή Μήτσου και ο Εκπρόσωπος της Εταιρίας «Ελληνισμού και Φιλελληνισμού» κ. Κωνσταντίνος Βελέντζας.

  Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Δένδιας ανέφερε τα εξής: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Επιτρέψτε μου να πω ότι από τα σχολικά μου χρόνια ήμουν θαυμαστής του Λόρδου Βύρωνα και αργότερα, καθώς μεγάλωνα, και της ποίησής του. Γνώριζα τη σχέση του με το Trinity College, αλλά έμαθα και μια ιστορία σχετικά αυτόν, το Κολέγιο και τον σκύλο του, τον Boatswain.

Η ιστορία είναι εξής: Ήθελε να πάρει τον σκύλο του, τον οποίο αγαπούσε πάρα πολύ, να έρθει μαζί του καθώς θα σπούδαζε αλλά οι κανόνες του Κολεγίου το απαγόρευαν. Η απάντησή του ήταν να επιστρέψει φέρνοντας ένα πουλί το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στην απαγόρευση αυτή.

Για εμάς τους Έλληνες, όμως, ο Λόρδος Βύρων σημαίνει πολύ περισσότερα. Ήταν ο πιο γνωστός φιλέλληνας και ένας καθηγητής Ιστορίας. Φίλος μου, μου λέει συνεχώς: Στις 19 Απριλίου 1824 χάσαμε τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας.

Θυμάμαι τους στίχους από το πολύ γνωστό, σε εμάς, ποίημά του. «Τα νησιά της Ελλάδας»: 

«Τα βουνά θωρούν το Μαραθώνα

Και ο Μαραθώνας θωρεί τη θάλασσα

Μόνος ρεμβάζοντας για ώρα

Ονειρευόμουν ότι πάλι η Ελλάδα θα ελευθερωνόταν

Στεκόμενος στο περσικό μνήμα

Δεν μπορούσα να με θεωρήσω σκλάβο».

Τα ποιήματά μιλάνε στην ελληνική ψυχή και η Ελλάδα θυμάται και τιμά τον Λόρδο Βύρωνα πάντοτε. Σας ευχαριστώ πολύ».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας, όπως σημείωσε ο ίδιος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ», μίλησε για το έργο και τη ζωή του Λόρδου Βύρωνα, την αγάπη του για την Ελλάδα, την συμβολή του στην Επανάσταση και για τη συνεισφορά του στη διάχυση του κύματος του φιλελληνισμού στην Ευρώπη.

«Τόνισα επίσης, πως ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα της αρπαγής των γλυπτών του Παρθενώνα από τον φυσικό τους χώρο και εναντιώθηκε ασκώντας μάλιστα δημόσια κριτική στον Έλγιν».

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει το 2024 σε έτος του «Λόρδου Βύρωνος».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ