Ν.Δένδιας από τη ΣΕΑΠ: «…να αντιληφθούμε όλοι τι μεγάλη απειλή, τι υπαρκτή απειλή συνιστά ο αναθεωρητισμός για τον 21ο αιώνα»

 
Ν.Δένδιας από τη ΣΕΑΠ: «…να αντιληφθούμε όλοι τι μεγάλη απειλή, τι υπαρκτή απειλή συνιστά ο αναθεωρητισμός για τον 21ο αιώνα» - «Ανάγκη να ενισχύσουμε την εφεδρεία»

Ενημερώθηκε: 24/02/24 - 17:20

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Προς δύο κατευθύνσεις την ανάγκη όπως αντιληφθούμε όλοι τους κινδύνους που κρύβει ο αναθεωρητισμός στην εποχή μας, αλλά και την ανάγκη όπως ενισχύσουμε έτι περαιτέρω την εφεδρεία, επικεντρώθηκαν οι δηλώσεις του Υπουργού  Εθνικής Αμύνης κ. Νίκους Δένδια, μετά το πέρας της σημερινής επισκέψεώς του στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), στο Ηράκλειο Κρήτης, με την οποία και ολοκλήρωσε το διήμερο (χθες – σήμερα) των επισκέψεώς του σε μονάδες και σχηματισμούς της Κρήτης.

Στη ΣΕΑΠ τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, παρουσία επίσης των ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, του Υφυπουργού Αναπτύξεως κ.Μάξιμου Σενετάκη και του βουλευτή Ηρακλείου κ.Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη. Παρέστησαν ακόμη ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ο Διοικητής της ΣΕΑΠ Ταξίαρχος Αντώνιος Πράγιας και ο Διοικητής της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «V Μεραρχία Κρήτης» Ταξίαρχος Μιχαήλ Πλούμης.

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος ας σημειωθεί έχει αποφοιτήσει και ο ίδιος από τη ΣΕΑΠ ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός (Πεζικού) με τους συναδέλφους του της 1985 Α’ΕΣΣΟ, και έλαβε σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες από το Αρχείο της Σχολής ως δώρο για την εκεί επίσκεψή του, συνομίλησε με τα στελέχη και ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή της ΣΕΑΠ σήμερα. 

Μετά το πέρας της επισκέψεώς του στη ΣΕΑΠ ο ΥΕΘΑ με δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Κατ’ αρχήν, είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα που γυρνάω στην ΣΕΑΠ μετά από πολλά χρόνια. Εδώ υπηρέτησα και έγινα έφεδρος αξιωματικός. Όμως, πέρα από το προσωπικό στοιχείο, υπάρχει και κάτι πολύ πιο σημαντικό. Η ανάγκη να ενισχύσουμε την εφεδρεία. 

Να δημιουργήσουμε έναν στρατό στον οποίο τα άξια επαγγελματικά μας στελέχη θα συμπληρώνονται από έφεδρα στοιχεία, τα οποία θα είναι επαρκώς εκπαιδευμένα.

Μεθαύριο θα είμαι στη Φιλανδία όπου θα μου γίνει η επίδειξη του φιλανδικού μοντέλου, το οποίο θα θέλαμε να προσαρμόσουμε στα ελληνικά δεδομένα, ώστε να δημιουργήσουμε μέσα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», τον νέο σύγχρονο ελληνικό στρατό.

Και κάτι άλλο. Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα πρέπει να σημειώσουμε αυτήν την επέτειο, για να αντιληφθούμε όλοι τι μεγάλη απειλή, τι υπαρκτή απειλή συνιστά ο αναθεωρητισμός για τον 21ο αιώνα, πώς ισχυρά κράτη προσπαθούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε γειτονικά τους κράτη, πέρα από το Διεθνές Δίκαιο, πέρα από τις προβλέψεις του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Χθες εξάλλου ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε την 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (1η ΜΑΛ), στην έδρα της, στο Στρατόπεδο «Αποστολάκη», στο Μάλεμε Χανίων, παρουσία των τοπικών βουλευτών Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη. 

Εκεί ο ΥΕΘΑ συνομίλησε με τα στελέχη της Μονάδος και ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα και την αποστολή της Μοίρας, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, του Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγου Εμμανουήλ Θεοδώρου, του Διοικητή Πεδίου Βολής Κρήτης Υποστράτηγου Ιωάννη Μουστάκη και του Διοικητή της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «V Μεραρχία Κρήτης» Ταξίαρχου Μιχαήλ Πλούμη. 

Τέλος, κατά την παραμονή του ΥΕΘΑ στην έδρα της 1ης ΜΑΛ τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες του μεταφορικού αεροσκάφους Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ) στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, ενώ στη συνέχεια ο κ. Δένδιας κατέθεσε στέφανο στο Μνημείο που υπάρχει εντός του στρατοπέδου. 

.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ