Ν.Δένδιας: Επίσκεψη – αστραπή στη Φινλανδία αύριογια το «φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας»

 
Ν.Δένδιας: Επίσκεψη – αστραπή στη Φινλανδία αύριογια το «φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας»

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 26/02/24 - 20:59

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Μονοήμερη επίσκεψη – αστραπή στη Φίνλανδία πραγματοποιεί αύριο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, μετά από σχετική πρόσκληση του 39χρονου Φινλανδού ομολόγου του κ. Άντι Χάκκανεν(Antti Häkkänen).

Ο Έλλην Υπουργός εκτός από τη συνάντηση και τις συνομιλίες που θα έχει με τον Ολλανδό ομόλογό του, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμύνης του Φιλανδικού Κοινοβουλίου κ. Γιούκα Κόπρα (JukkaKopra), με τους οποίους θα συζητηθούν «θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και θα λάβει χώρα ενημέρωση για το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας», συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ.

Επισημαίνεται ότι η Φινλανδία, μολονότι αποτελεί το νεότερο μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει έναν πολύ αξιόλογο στρατό στηριζόμενο κατά κύριο λόγο στην άριστα εκπαιδευμένη εφεδρεία του, ενώ παράλληλα διαθέτει και μία από τις πιο σημαντικές εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες, ιδίως στους τομείς του φορητού οπλισμού και των αντίστοιχων πυρομαχικών. 

Αμφότεροι οι προαναφερθέντες τομείς, ενδιαφέρουν άμεσα και την Ελλάδα, ενώ ο νυν ΥΕΘΑ, επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο φιλανδικό «μοντέλο» στρατιωτικής θητείας, που είναι χρονικά συμπυκνωμένη, με πλούσιο περιεχόμενο και εκπαίδευση, καθώς και τακτικότατη μετεκπαίδευση των εφέδρων, τουλάχιστον άπαξ του έτους. Ακριβώς γι’ αυτό το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας θα ενημερωθεί ο κ.Δένδιας από τους Φιλανδούς συνομιλητές του και θα του δοθούν ασφαλώς στοιχεία, ώστε στη συνέχεια οι Έλληνες επιτελείς του να δουν ποια από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και στην ελληνική πραγματικότητα.   

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ