Ν.Δένδιας: Εξαγγελία δημιουργίας του «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΑΚ)

 
dendias 35

Ενημερώθηκε: 14/12/23 - 17:09

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην εξαγγελία δημιουργίας ενός νέου φορέα, του «Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΑΚ) που θα υλοποιεί βιώσιμες, αποτελεσματικές και επίκαιρες διαδικασίες για την εξεύρεση και ανάπτυξη αποδοτικών, καινοτόμων λύσεων στο χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών για λογαριασμό και εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, προέβη χθες το βράδυ ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της τελετής απονομής βραβείων του Ετήσιου Διαγωνισμού Νεοφυών Επιχειρήσεων του προγράμματος MIT StartSmart Accelerator Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», διοργανώθηκε  από το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητος και σε αυτήν ο κ. Δένδιας απένειμε το 1ο Βραβείο του Διαγωνισμού StartSmart SEE 2023 Accelerator στο πρόγραμμα της  ομάδας της “Optimus Smart Energy”, το οποίο παρέλαβε η κα.Αγγελίνα Μπιτούνδη, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδος αποτελούν οι κ.κ.Δημήτρης Καρανάσσος, Λάμπρος Ζυγκλάκης, Χρήστος Τιμπαλέξης και Σπύρος Κόπολας. 

Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της τελετής ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«…Είναι καιρός πια για τη χώρα μου, την Ελλάδα, να αντιμετωπίσει τελικά αυτά τα προβλήματα και, χωρίς καθυστέρηση, να υλοποιήσει διεθνώς δοκιμασμένες πρακτικές για την ανάπτυξη ενός ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας.

Βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του υφιστάμενου πλαισίου και δημιουργίας ενός νέου, δυναμικού και σύγχρονου οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα υλοποιεί βιώσιμες, αποτελεσματικές και επίκαιρες διαδικασίες για την εξεύρεση και ανάπτυξη αποδοτικών, καινοτόμων λύσεων.

Ο νέος αυτός φορέας, το «Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΚΑΕΑΚ) θα αναλάβει την υλοποίηση και την παρακολούθηση της στρατηγικής διαχείρισης.

Ένας τομέας όπου παρατηρείται σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός προβλημάτων.

Η επιχειρησιακή έρευνα, ανάπτυξη και δημιουργία καινοτόμων λύσεων θα παραμείνει στα χέρια των φορέων της αγοράς, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων, υπό τον συντονισμό, ωστόσο, του νέου αυτού φορέα με το μεγάλο ακρώνυμο.

Η βασική αποστολή του φορέα συνίσταται στην καλλιέργεια εγχώριων αμυντικών οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων καινοτομίας, με έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης. Η λειτουργία του αφορά στη σχεδίαση, ανάπτυξη και διαχείριση οικονομικών και μη εργαλείων και στην προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ νεοφυών επιχειρήσεων και αμυντικής βιομηχανίας.

Η αποστολή του περιλαμβάνει επίσης:

- Την επίσπευση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών διττής χρήσης από τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.

- Την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των αμυντικών βιομηχανιών κατά τη διάρκεια όλου του κύκλου ανάπτυξης των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους και των ερευνητικών τους προγραμμάτων.

- Την προετοιμασία και διαχείριση των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων έρευνας κι ανάπτυξης.

- Τη συνεργασία με συναφείς εσωτερικούς κι εξωτερικούς οργανισμούς και φορείς για τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων.

- Τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των στρατιωτικών σχολών, των ευκαιριών για εξειδικευμένη εκπαίδευση και της δυνατότητας για διδακτορικά προγράμματα.

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ) θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση προγραμμάτων και συμβάσεων και την ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας.

Θα υποστηρίζει τα Γενικά Επιτελεία και την ελληνική αμυντική βιομηχανία ως προς την υλοποίηση εθνικών και διεθνών ερευνητικών έργων.

Στους βασικούς αποδέκτες θα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, τα πανεπιστήμια, οι στρατιωτικές σχολές, τα ερευνητικά κέντρα, εταιρείες καινοτόμου τεχνολογίας και οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να συνεργαστούν με την αμυντική βιομηχανία.

Με ισχυρή έμφαση στις προηγμένες τεχνολογίες διττής χρήσης, θα ηγείται της προσπάθειας προβολής της καινοτομίας και ελπίζουμε, προώθησης της ασφάλειας. Καθώς το ΕΚΑΕΑΚ θα εξελίσσεται, θα μπορούμε να αναμένουμε εξελίξεις που θα συμβάλλουν τόσο στην εθνική άμυνα όσο και στην καινοτόμο ανάπτυξη.

Η ενσωμάτωση των Μέγα-Δεδομένων (Big Data) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) έχει τη δυνατότητα να μας επιτρέψει να επεξεργαζόμαστε πάρα πολλές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, οδηγώντας σε πιο πληρέστερα ενημερωμένη λήψη αποφάσεων.

Οι βιώσιμες και ενεργειακώς αποδοτικές λύσεις στο πλαίσιο στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι κρίσιμης σημασίας για πολλούς λόγους. Η υιοθέτηση αυτών των πρακτικών μειώνει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που όχι μόνο μειώνει το ενεργειακό αποτύπωμα του στρατού, αλλά βελτιώνει, επίσης, την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα χάρη στη μείωση της ανάγκης για συχνό ανεφοδιασμό.

Η ενσωμάτωση βιώσιμων και ενεργειακώς αποδοτικών λύσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο ευνοεί το περιβάλλον, αλλά βελτιώνει και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα.

Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο της τεχνολογικής προόδου και του διαρκώς εξελισσόμενου κόσμου.

Οι Έλληνες ερευνητές ήδη καινοτομούν και παράγουν ιδέες που θα μπορέσουν στο εγγύς μέλλον να οδηγήσουν σε πρότυπες εφαρμογές και υπηρεσίες, ελπίζουμε, σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω των καινοτόμων λύσεων, έχουμε το δυναμικό να τονώσουμε σημαντικά τις δυνατότητές μας σε διάφορους τομείς.

Περιλαμβανομένης φυσικά της άμυνας, του συνοριακού ελέγχου, των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, του περιβαλλοντικού ελέγχου και της επιστημονικής έρευνας…»

Αξίζει να επισημανθεί ότι το Ελληνικό Φόρουμ Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητος (GTEF) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2013 από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων. Ως μη κερδοσκοπική ένωση, η GTEF έγινε το ελληνικό κεφάλαιο του MIT Enterprise Forum (MITEF) Global, που συνδέεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) μέσω του MIT Technology Review.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ