Ν.Δένδιας: «…για εμάς ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής και η προσπάθεια ενός ισχυρού κράτους να επιβληθεί πέραν του Διεθνούς Δικαίου σε ένα άλλο γειτονικό του κράτος, πιο αδύναμο, είναι κάτι το απολύτως απαράδεκτο»

 
Ν.Δένδιας: «…για εμάς ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής και η προσπάθεια ενός ισχυρού κράτους να επιβληθεί πέραν του Διεθνούς Δικαίου σε ένα άλλο γειτονικό του κράτος, πιο αδύναμο, είναι κάτι το απολύτως απαράδεκτο»

Ενημερώθηκε: 10/04/24 - 17:56

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την αναθεωρητική πολιτική ενός ισχυρού κράτους να επιβληθεί επί ενός ασθενέστερου γειτονικού πέραν του Διεθνούς Δικαίου, καταδίκασε ως «απολύτως απαράδεκτο» ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας με δήλωσή του μετά το πέρας της σημερινής συναντήσεώς του με την Ολλανδή ομόλογό του κυρία Kajsa Ollongren, στην έδρα της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, όπου ενημερώθηκε για την ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως “ASPIDES” στην Ερυθρά θάλασσα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

«…για εμάς ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής και η προσπάθεια ενός ισχυρού κράτους να επιβληθεί πέραν του Διεθνούς Δικαίου σε ένα άλλο γειτονικό του κράτος, πιο αδύναμο, είναι κάτι το απολύτως απαράδεκτο», τόνισε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Υπουργός, μία δήλωση που ασφαλώς δεν έγινε τυχαία ανήμερα της προκλητικής ανακοινώσεως του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικώς με τα θαλάσσια πάρκα που ανακοινώθηκαν στο Αιγαίο και στο Ιόνιο. 

Εκτός των δύο Υπουργών, παρόντες στην υποδοχή και τις συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ήταν ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Χρήστος Σασιάκος ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ινδία, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής Ναυτικής Επιχειρήσεως της ΕΕ (EUNAVFOR) “ASPIDES” Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης ΠΝ, καθώς και η Πρέσβης της Ολλανδίας στην Αθήνα κυρία  Susanna Terstal, η οποία συνόδευε την Ολλανδή ΥΠΑΜ.

Κατά τις συνομιλίες των δύο πλευρών, οι Υπουργοί συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις ασφαλείας, καθώς και την ανάγκη περαιτέρω ενισχύσεως του αμυντικού βραχίονος της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας χαιρέτισε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να συμμετάσχει και η Ολλανδία με ένα πολεμικό πλοίο της στην Ευρωπαϊκή Επιχείρηση “ASPIDES”, ενώ, όπως τόνισε, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Ολλανδή ομόλογό του για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας του ελληνικού και του ολλανδικού αμυντικού οικοσυστήματος, στο πλαίσιο του νέου Κέντρου Καινοτομίας. 

Τέλος, μετά το πέρας της συναντήσεως, οι δύο Υπουργοί μετέβησαν στο Στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης (EUNAVFOR) “ASPIDES”, όπου πρα-γματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Διοικητή της Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ, στο Κέντρο Επιχειρήσεων και τους επιτελείς του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ