Ν.Δένδιας: «…η ένταξη αυτή των Ολυμπιονικών στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μια καθαρά αξιακή πράξη, μια επιλογή ένταξης αριστείας στο εθνικό όλον»

 
Ν.Δένδιας: «…η ένταξη αυτή των Ολυμπιονικών στις Ένοπλες Δυνάμεις δε συνιστά απάντηση σε πρόβλημα βιωσιμότητας

Ενημερώθηκε: 20/02/24 - 19:57

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τη διαβεβαίωση/διευκρίνιση ότι η ένταξη των Ολυμπιονικών στις Ένοπλες Δυνάμεις «…δε συνιστά απάντηση σε πρόβλημα βιωσιμότητας. Αντίθετα, είναι μια καθαρά αξιακή πράξη, μια επιλογή ένταξης αριστείας στο εθνικό όλον» προέβη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας των Εφέδρων Εν Ενέργεια Αξιωματικών Ολυμπιονικών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην πλατεία Ρηγίλλης των Αθηνών.

Ορκίστηκαν και ονομάστηκαν «Έφεδροι Εν Ενεργεία Αξιωματικοί», οι παρακάτω 18 Ολυμπιονίκες:

 1. Ανθυπολοχαγός (ΤΘ) Ελευθέριος Πετρούνιας
 2. Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Στέφανος Ντούσκος
 3. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Μιλτιάδης Τεντόγλου
 4. Ανθυπολοχαγός (ΠΒ) Στυλιανός Αργυρόπουλος - Κανακάκης
 5. Ανθυπολοχαγός (ΜΧ) Άγγελος Βλαχόπουλος
 6. Ανθυπολοχαγός (ΤΧ) Κωνσταντίνος Γαλανίδης
 7. Ανθυπολοχαγός (ΥΠ) Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
 8. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Ιωάννης Φουντούλης
 9. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Γεώργιος Δερβίσης
 10. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Δημήτριος Σκουμπάκης
 11. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Αλέξανδρος Παπαναστασίου
 12. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης
 13. Ανθυποσμηναγός (Δ) Εμμανουήλ Ζερδεβάς
 14. Ανθυποσμηναγός (Δ) Μάριος Καπότσης
 15. Ανθυποσμηναγός (Δ) Χριστόδουλος Κολόμβος
 16. Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Παναγιώτης Μάντης
 17. Σημαιοφόρος (ΟΛ) Παύλος Καγιαλής
 18. Ανθυποσμηναγός (Δ) Σοφία Παπαδοπούλου

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και  Αθλητισμού, με Αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, και ο Υποπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Γιαπιτζής, Επιτελάρχης ΓΕΑ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Κατά το σύντομο χαιρετισμό του ο κ.Δένδιας, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τους 18 Ολυμπιονίκες στη μεγάλη οικογένειά των Ενόπλων Δυνάμεων τόνισε ότι «…το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Δημοκρατία προσπάθησε με αυτή τη σεμνή τελετή να αποδώσει τιμή στην ορκωμοσία σας, γιατί η χώρα τιμά τις αξίες που πρεσβεύετε και τιμά τις δεσμεύσεις τις απέναντι σε όποιον επιτυγχάνει την ολυμπιακή αριστεία». Και πρόσθεσε: «…τιμάμε σήμερα τους νέους αυτούς Αξιωματικούς ως πηγή έμπνευσης για τις επιδόσεις τους  και για το ταλέντο τους. Είμαστε όλοι βέβαιοι ότι οι διακρίσεις τις οποίες έχουν πετύχει αντικατοπτρίζουν αφοσίωση, επαγγελματισμό, διαρκή, διαχρονική θα έλεγα, συνεπή προσπάθεια».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «…Η Πολιτεία ενέδυσε την αποδεδειγμένη αριστεία των Ολυμπιονικών με την έντιμη στολή του Έλληνα Αξιωματικού. Την ενέταξε έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο στο πιο αντιπροσωπευτικό συλλογικό του Ελληνισμού, στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η ένταξη αυτή των Ολυμπιονικών στις Ένοπλες Δυνάμεις δε συνιστά απάντηση σε πρόβλημα βιωσιμότητας. Αντίθετα, είναι μια καθαρά αξιακή πράξη, μια επιλογή ένταξης αριστείας στο εθνικό όλον.»

Αναφερόμενο ο ΥΕΘΑ στην μελλοντική αποστολή και προσφορά των Ολυμπιονικών-Αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατ’ επέκταση στην ελληνική κοινωνία επισήμανε τα εξής: «…Διότι θα αποτελούσε, κυρίες και κύριοι, Ολυμπιονίκες, μεγάλη εθνική αμέλεια να πιστεύουμε ότι ο Ελληνισμός μπορεί να επιβιώσει χωρίς να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει ο ίδιος την ύπαρξη του, την κυριαρχία του, την ανεξαρτησία του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Και πρέπει τα πράγματα να λέγονται προς την ελληνική κοινωνία με το όνομα τους. Ο εκσυγχρονισμός, αυτό που έχουμε ονομάσει «Ατζέντα 2030», είναι προϋπόθεσή για να επιβιώσουμε, ως χώρα και ως λαός στον σύγχρονο κόσμο. Σας καλώ λοιπόν να συμμετάσχετε σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, δημιουργώντας το πρότυπο το οποίο είναι απαραίτητο για να παρακολουθήσει η ελληνική κοινωνία αυτή τη μεγάλη, αλλά απαραίτητη για την ύπαρξή της, μεταρρύθμιση και αλλαγή.»

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και  Αθλητισμού, με Αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, κ. Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του μετά την τελετή ορκωμοσίας, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «…Είμαι σίγουρος ότι όχι απλά η πατρίδα κάνει το καθήκον της, αλλά αυτά τα παιδιά τα οποία τίμησαν το εθνόσημο θα τιμήσουν και την Ελληνική Σημαία, όπως ξέρουν να το κάνουν χρόνια τώρα,  ματώνοντας και ιδρώνοντας τα ελληνικά γήπεδα, για την πατρίδα και την σημαία μας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ