Τη μέσω στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και σύγχρονων τεχνολογιών μεταρρυθμιστική πορεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το μέλλον επισήμανε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της εντυπωσιακής παρελάσεως της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα ο οποίος εδέχθη και τον χαιρετισμό των τμημάτων που παρέλασαν και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κ. Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα: «Σήμερα, 28η Οκτωβρίου, αποτίουμε φόρο τιμής στους Έλληνες που αντέταξαν το «ΟΧΙ» έναντι της φασιστικής και ναζιστικής επιβουλής.
Η φετινή παρέλαση ανέδειξε το πρώτο ορατό δείγμα της μετάβασης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή. Δεν ήταν απλώς μια παρέλαση φρονήματος. Ήταν μια παρέλαση καινοτομίας, η οποία μπορεί πλέον να ενισχύει το φρόνημα.
Για πρώτη φορά παρέλασε τμήμα καινοτομίας, που ενσαρκώνει τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια σύγχρονη, τεχνολογικά προηγμένη και επιχειρησιακά αυτοδύναμη δύναμη αποτροπής.
Μέσα από νέα εξοπλιστικά προγράμματα, μη επανδρωμένα μέσα, και σύγχρονες τεχνολογίες, προχωράμε σταθερά σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της εποχής.
Είμαστε υπερήφανοι για τις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι παρέλασαν σήμερα με τιμή.
Με προσήλωση στο Συνταγματικό τους καθήκον, υπερασπίζονται διαχρονικά την Εθνική Κυριαρχία και τα Κυριαρχικά Δικαιώματα της Πατρίδας μας».
Επίσης, νωρίς σήμερα το πρωί, ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το εργοτάξιο του υπό ανέγερση Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το οποίο κατασκευάζεται με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ), στο Φίλλυρο Θεσσαλονίκης, όπου και ενημερώθηκε από το μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΝ Πρέσβη ε.τ. Γιάννη Ραπτάκη για το νέο νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί μέρος της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία.
Ακολούθως, ο κ. Υπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Βασίλειο Πάλμα, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης (ΛΑΦΘ), με τον οποίο συζήτησαν – μεταξύ άλλων – για την αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Κύπρου και τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις που αφορούν στα ζητήματα ασφαλείας, ενώ αντάλλαξαν απόψεις σχετικώς με την προοπτική συνεργασίας των δύο χωρών για την κοινή συμμετοχή και εκπόνηση σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα SAFE της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε διάφορους τομείς, όπως η έρευνα και η καινοτομία.
Πριν από την παρέλαση, ο κ. Δένδιας μετέβη στο Ηρώο της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Ηπείρου – Μακεδονίας (πρώην Γ’ Σώμα Στρατού), όπου πραγματοποιήθηκαν επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεο και κατάθεση στεφάνου από τον ΠτΔ κ. Τασούλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την παρέλαση παρακολούθησαν ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Στράτος Σιμόπουλος, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ κ. Δημήτρης Νατσιός, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» ευρωβουλευτής κ. Εμμανουήλ Φράγκος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλης Πάλμας, οι υφυπουργοί Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) κ. Κώστας Γκιουλέκας, Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Αναπτύξεως (αρμόδιος για θέματα ερεύνης και καινοτομίας) κ. Σταύρος Καλαφάτης, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφαλίσεως κα. Άννα Ευθυμίου, Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κα. Έλενα Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοικήσεως Μακεδονίας-Θράκης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κα. Αθηνά Αηδονά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης, καθώς και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Φιλόθεος.
Παρόντες ήταν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, η ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αντιπροσωπείων, παραγωγικών φορέων και σωματείων και χιλιάδες πολίτες.