Ν.Δένδιας: Πρώτη επίσκεψη Έλληνος Υπουργού Εθνικής Αμύνης στην Ιαπωνία

 
δενδιας

Ενημερώθηκε: 02/12/25 - 12:09

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στην Ιαπωνία μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, ανταποκρινόμενος θετικώς σε σχετική επίσημη πρόταση του Ιάπωνος ομολόγου του Σινίρο Κοϊζούμι (Shinjirō Koizumi), πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνος ΥΕΘΑ στη «Χώρα των Χρυσανθέμων».

Το πρόγραμμα του κ. Δένδια ξεκινά αύριο, 3 Δεκεμβρίου 2025, οπότε και ο Έλλην Υπουργός θα μεταβεί στο Υπουργείο Αμύνης της Ιαπωνίας, όπου θα του γίνει η επίσημη υποδοχή και θα έχει συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του για διμερείς συνομιλίες, ενώ θ’ ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Ακολούθως; Ο κ. Δένδιας θα επισκεφτεί διαδοχικώς τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αμυντικής Καινοτομίας, Επιστημών και Τεχνολογίας (Defense Innovation Science & Technology Institute) στο Έμπισου και το Κέντρο Ερεύνης Ναυτικών Συστημάτων (Naval Systems Research Center) του Ιαπωνικού Υπουργείου Αμύνης στο Μεγκούρο, που ανήκει στην «Acquisition, Technology & Logistics Agency» (ATLA) της ιαπωνικής κυβερνήσεως.

Μεθαύριο, Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2025, o κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, όπου θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών κυρία Αγιάνο Κουνιμίτσου (Ayano Kunimitsu) και θα ακολουθήσει η παράθεση γεύματος εργασίας από πλευράς της Γιαπωνέζας επισήμου, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος Φιλίας Ελλάδος-Ιαπωνίας κ. Τάρο Κόνο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρα (4 Δεκεμβρίου) ο ΥΕΘΑ θα μεταβεί στο Εθνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Σπουδών, όπου θα απευθύνει ομιλία σχετικά με τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδος - Ιαπωνίας και το περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τέλος, στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεώς του στην Ιαπωνία, ο Υπουργός Αμύνης θα συναντηθεί επίσης με τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στο Τόκυο κ. Ζαν-Ερίκ Πακέ (Jean-Eric Paquet), καθώς και με τον Πρόεδρο τoυ Ελληνο - Ιαπωνικού Συλλόγου κ. Γιασουγιόσι Καρασάβα (Yasuyoshi Karasawa).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ