Ν.Δένδιας – Στρατηγός Δ.Χούπης – Αντιπτέραρχος (Ι) Δ.Γρηγοριάδης: Πτήσεις με διθέσια F-16V στο Αιγαίο, στην περιοχή που παράνομα είχε «δεσμεύσει» η Άγκυρα

 
Ν.Δένδιας – Στρατηγός Δ.Χούπης – Αντιπτέραρχος (Ι) Δ.Γρηγοριάδης: Πτήσεις με διθέσια F-16V στο Αιγαίο, στην περιοχή που παράνομα είχε «δεσμεύσει» η Άγκυρα

Ενημερώθηκε: 23/02/24 - 21:36

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Πτήσεις με διθέσια αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16V Viper της 340 Μοίρας, με κωδικό κλήσεως «Αλεπού», πραγματοποίησαν πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, καθώς και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής αποστολής τετράδας αεροσκαφών του ίδιου τύπου «στο Αιγαίο», όπως αναφέρεται γενικώς (και διπλωματικώς) στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, αλλά ΚΑΙ στην περιοχή στα νοτιοανατολικά της Κρήτης που παρανόμως προ ημερών είχε «δεσμεύσει» η Άγκυρα, εκδίδοντας σχετική παράνομη NAVTEX, που απαντήθηκε – τότε – αμέσως. 

Σήμερα λοιπόν, ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από δύο Αρχηγούς, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ, πέταξαν πάνω ΚΑΙ από την προαναφερθείσα περιοχή, δίδοντας έτσι «εν τοις πράγμασιν» απάντηση «όπου δει» και μάλιστα με την πιο σύγχρονη έκδοση του F-16, το F-16V που συνεχίζει να παραλαμβάνει η Πολεμική Αεροπορία σε κανονικούς ρυθμούς από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και ακόμα δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο για την απόκτησή τους η Τουρκία. Έτσι για να τα λέμε όλα!      

Μετά την πτήση του ο κ.Δένδιας δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Είχα πριν από λίγη ώρα την μοναδική ευκαιρία να πετάξω με ένα F-16 και μάλιστα με ένα F-16 Viper, την πιο σύγχρονη εκδοχή του και να καταλάβω τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους, την υποχρέωσή τους απέναντι στην πατρίδα.

Η Πολεμική Αεροπορία υπηρετεί δύο ρόλους. Αποτελεί καταρχήν βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά επίσης και σημαντικό πυλώνα προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Και θα ήθελα να πω ότι η αποτελεσματικότητά της και η μεγάλη ικανότητα των στελεχών της αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια της πατρίδας. Αλλά και πέρα από αυτό, για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού.

Το ελληνικό κράτος συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η παραλαβή των Rafale, η παραλαβή των F-16 Viper, ενισχύουν τις Μοίρες μας. Υλοποιούνται προμήθειες οπλικών συστημάτων τα οποία αναβαθμίζουν τις ήδη υψηλές επιχειρησιακές μας δυνατότητες.

Όπως ξέρετε, ήδη συζητάμε την απόκτηση και του F-35, του πιο σύγχρονου αεροσκάφους στον κόσμο, το οποίο θα ενισχύσει αναμφισβήτητα την επιχειρησιακή και την αποτρεπτική ικανότητα της πατρίδας μας.

Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η Ελλάδα προσπαθεί επίσης να αναγεννήσει, να αναδημιουργήσει την αμυντική μας βιομηχανία και να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα καινοτομίας, το οποίο θα μας δώσει την ευκαιρία να παράγουμε οπλικά συστήματα εμείς οι ίδιοι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες και το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας.

Θα ήθελα όμως, και κυρίως με την ευκαιρία που βρίσκομαι σήμερα εδώ, να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας για την άριστη ανταπόκριση στα υψηλά τους καθήκοντα. Εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, ώστε τα αεροσκάφη να είναι έτοιμα να επιχειρήσουν και να προστατεύουν την πατρίδα μας. Θα ήθελα λοιπόν, στους πιλότους, αλλά και σε όλα τα στελέχη που υποστηρίζουν από το έδαφος αυτά τα αεροπλάνα και στο πολιτικό προσωπικό, να εκφράσω την πιο βαθιά ευγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας για τη συμβολή, την μεγάλη συμβολή στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και να συγχαρώ τον παριστάμενο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον παριστάμενο Αρχηγό της Αεροπορίας για τα στελέχη τα οποία διοικούν».

  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΥΕΘΑ κ. Ν.Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δ.Χούπη, επισκέφθηκε σήμερα την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ακρωτήρι Σούδας, όπου τον υποδέχθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης και ο Διοικητής της 115 ΠΜ Σμήναρχος (Ι) Χρήστος Γρηγορούδης, παρουσία του ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννη  Κεφαλογιάννη και των Βουλευτών Χανίων Σέβη Βολουδάκη και Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στον ΥΕΘΑ προσφέρθηκε ως δώρο ένα ομοίωμα του διθέσιου μαχητικού με το οποίο πέταξε, καθώς επίσης και τη φόρμα πτήσεως και το (απλό) κράνος πιλότου με το οποίο πέταξε ως ανάμνηση της σημερινής του πτήσεως. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ