Ο Δένδιας για την επόμενη ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας: Δύο δηλώσεις σε δύο μέρες, που χρειάζονται δύο διευκρινίσεις!

 
nikos dendias ypetha

Ενημερώθηκε: 02/04/24 - 20:34

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Δύο δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, σε διάστημα δύο ημερών, φαίνεται πως χρειάζονται ισάριθμες «διευκρινίσεις». 

​Πρόκειται για τη δήλωσή του περί (δήθεν) «αποχαιρετισμού των Φάντομ εντός του Απριλίου», που πραγματοποίησε σε εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, ενώπιον κομματικού ακροατηρίου για την επέτειο των 50 ετών της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα, καθώς και τη δήλωσή του χθες Δευτέρα 1η Απριλίου, μετά την επίσκεψη και ενημέρωσή του στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ότι «το 2030 η Πολεμική μας Αεροπορία θα διαθέτει ένα σύγχρονο στόλο 200 αεροσκαφών 4,5ης και 5ης γενιάς, με σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ηςγενιάς…».

​Αναφορικώς με το θέμα της δήθεν αποσύρσεως των θρυλικών F-4E Phantom από την ΠΑ εντός του Απριλίου, που εμφανίστηκε από ορισμένους, που είτε είναι αδαείς, είτε δεν έχουν καλές σχέσεις με την ελληνική γλώσσα. Όχι βεβαίως ότι δεν θα αποσυρθούν τα Φάντομ, αλλά θα αποσυρθούν στην ώρα τους και όποτε είναι προγραμματισμένο να γίνει αυτό και ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ αυτόν τον Απρίλιο του 2024!

​Τι είπε ο Υπουργός μιλώντας στην κομματική εκδήλωση στην Πάτρα; 

​Είπε επί λέξει: «Το F-4, θα πάω τον άλλο μήνα στο Αεροδρόμιο (εννοεί της Ανδραβίδος που εδρεύουν τα Φάντομ) για να το χαιρετίσουμε. Υπηρέτησε την πατρίδα πιστά, αλλά είναι ένα αεροπλάνο που πρώτα πέταξε κατά τον πόλεμο του Βιετνάμ, εδώ και μισό αιώνα». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός και αυτή η σαφής δήλωση «μεταφράστηκε» και αποδόθηκε από ορισμένους ως «θα πάει να αποχαιρετήσει τα Φάντομ». Η νοηματική διαφορά του «χαιρετώ» από το «αποχαιρετώ» είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ και όποιος δεν την κατανοεί, απλούστατα δεν κάνει για δημοσιογράφος. Τόσο απλά. Επιπλέον δε, υποδηλώνει και άγνοια, καθώς στις 12 Απριλίου στην Ανδραβίδα έχει προγραμματιστεί η ημέρα επισήμων προσκεκλημένων της μεγάλης, πολυεθνικής, διακλαδικής ασκήσεως «Ηνίοχος 2024», όπου είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ενώ και στις αρχές Μαΐου 2024 επίσης στην Ανδραβίδα, είναι προγραμματισμένος από το ΓΕΑ ο εορτασμός για την πολύ σημαντική επέτειο της συμπληρώσεως μισού αιώνος – 50 ετών – από την ένταξη των πρώτων μαχητικών F-4E Phantom II στη δύναμη της ΠΑ, τον Ιούνιο του 1974 στην Ανδραβίδα, εκδήλωση που επίσης είναι προγραμματισμένο να παρακολουθήσει η πολιτική ηγεσία. Είτε στη μία εκδήλωση, είτε στην άλλη, είτε και στις δύο, αν το επιτρέψει το πρόγραμμά του ή τυχόν απρόοπτα, ο κ.Δένδιας θα μεταβεί στην Ανδραβίδα «για να χαιρετήσει», όπως ορθώς χρησιμοποίησε τη λέξη, τα Φάντομ και όχι «να τα αποχαιρετήσει», όπως κάποιοι παρουσίασαν. 

Εξάλλου, πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, όταν προσφάτως, πριν μερικούς μήνες, η ΠΑ, η οποία έχει προγραμματίσει την απόσυρση του τύπου περί το 2027-28, παρέλαβε επιπλέον κινητήρες J79, βελτιώνοντας έτσι την υπάρχουσα διαθεσιμότητά τους. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι τα Φάντομ, ως πλατφόρμα οπλισμού, είναι πιστοποιημενα να φέρουν κατευθυνόμενα όπλα αέρος – εδάφους και όχι απλές βόμβες, καθώς και κάποια όπλα που δεν φέρουν άλλα αεροσκάφη. 

​Αναφορικώς τώρα με τη χθεσινή δήλωσή του ότι «το 2030 η Πολεμική μας Αεροπορία θα διαθέτει ένα σύγχρονο στόλο 200 αεροσκαφών 4,5ης και 5ης γενιάς, με σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ηςγενιάς…». 

• Κατ’ αρχάς πρέπει να ξέρουμε ότι το πόσα αεροσκάφη, πλοία, άρματα κλπ θα (πρέπει να) έχουμε το 2030, εξαρτάται από ένα θεσμικό κείμενο που λέγεται «Δομή Δυνάμεων» («ΔΔ») . Ως τώρα και εξ όσων γνωρίζουμε δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάποιο εγκεκριμένο κείμενο με αυτό το στρογγυλοποιημένο νούμερο.  

• Ασφαλώς και πρέπει να υπάρχει μια κατά το δυνατόν «ομογενοποίηση» του αεροπορικού μας στόλου. Επομένως η σκέψη του και τα λεγόμενά του είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν γεννάται ερώτημα επ’ αυτού. Αλλά… Γιατί υπάρχει πάντα ένα «αλλά». Από τη στιγμή που όλα αυτά γίνονται για την αντιμετώπιση μιας ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ, που ούτε έχει παύσει, ούτε βεβαίως και έχει αλλάξει τους στόχους της, η όποια «ομογενοποίηση» και μείωση της πολυτυπίας πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά.

• Είναι δυνατόν να πουλήσουμε 86 μαχητικά αεροσκάφη (F-16C/D Block.30, Mirage-2000/Mirage 2000-5, F-4E Phantom) από ένα στόλο 227 συνολικά αεροσκαφών που έχουμε σήμερα, μέχρι το 2027, όταν τα πρώτα F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα περί το 2029 (ακόμα και αν τα παραγγείλουμε εντός του 2024 και η παραλαβή τους θα συνεχίζεται ακόμα και μετά το 2030; 

• «Ένα Mirage 2000-5 παίρνει έναν πύραυλο Scalp, ένα Rafale παίρνει δύο πυραύλους Scalp, ένα ίσον δύο» δήλωσε ο κ.Υπουργός. Το σκεπτικό αυτό είναι μεν θεωρητικώς και αριθμητικώς σωστό, αλλά επιχειρησιακώς και επί του πεδίου δεν στέκει. Γιατί σε μία απευκταία περίπτωση πολέμου, εκτός από την ποιοτική διαφοροποίηση, για την οποία αναφέρεται με τη δήλωσή του ο κ.Υπουργός, μεγάλο ρόλο διαδραματίζουν ΚΑΙ οι αριθμοί καθώς δεν υπάρχει περίπτωση σε μία τέτοια περίπτωση εμείς να διατηρήσουμε μετά την πρώτη κρούση ΟΛΑ τα αεροσκάφη μας και ο εχθρός να έχει μόνο απώλειες. Επομένως χρειάζονται και μαχητικά, έστω και παλαιότερης γενιάς για την αναπλήρωση απωλειών.

• Ποια είναι όμως αυτά τα 200 μαχητικά 4,5ης και 5ηςγενιάς που θα διαθέτει η ΠΑ το 2030 και για τα οποία κάνει λόγο ο κ. ΥΕΘΑ το 2024; Πρόκειται για τα 82 υπό αναβάθμιση εναπομείναντα F-16VViper, από τα 85 που ήταν αρχικώς. Τα 24 υπό παραλαβή μαχητικά Rafale, των οποίων η παραλαβή ολοκληρώνεται εντός του τρέχοντος εξαμήνου. Είναι επίσης τα 38 F-16C/D Block.50, που έχει αποφασιστεί και ανακοινωθεί ότι θα αναβαθμιστούν και αυτά σε επίπεδο F-16V. Έτσι, αν το πρόγραμμα αυτός τελικώς υλοποιηθεί, όπως όλοι μας ευχόμαστε, θα υπάρχει ένας ομοιογενής στόλος 120 (82+38) F-16V. Αυτά μαζί με τα προαναφερθέντα 24 Rafale μας κάνουν ένα στόλο 144 μαχητικών 4,5ης γενιάς. Μέχρι τα 200 που είπε ο κ. Υπουργός, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία διαφορά 56 μαχητικών. Την ίδια ώρα που η Τουρκία θα έχει 248 F-16; 

• Τι μπορεί να «γεμίσει» αυτό το σημερινό κενός των 56 μαχητικών; Κατ’ αρχάς μία πρόσθετη αγορά 6 επιπλέον μαχητικών Rafale, όπως ανακοίνωσε (υπό μορφή ευχής στην παρούσα φάση) ο κ. Δένδιαςμιλώντας στην συνάδελφο Μαρία Αναστασοπούλου («ΑΝΤ1»/24/03/2024), όπου είπε επί λέξει: «…πρέπει να ενισχύσουμε τον στόλο των Rafale, έχουμε 24 θα ήταν καλό να τα φτάσουμε σε 30 και βεβαίως να πάρουμε F-35, αλλά ποια F-35; Τα F-35 τέταρτης γενιάς». Η απόκτηση 6 επιπλέον Rafale ανεβάζει τον αριθμό τους στα 30 αεροσκάφη του τύπου, γεγονός που σημαίνει ότι αυτά θα αποτελέσουν τη δύναμη μιας ακόμη Μοίρας, δύο συνολικώς, μαχητικών Rafale, φτάνοντας τα 150 μαχητικά συνολικώς.

• Η ως τώρα προοπτική είναι η απόκτηση 20 μαχητικών F-35 με «δικαίωμα προαιρέσεως» (option) για άλλα 20 μαχητικά, που όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας θέλουμε να είναι της τελευταίας και πιο σύγχρονης εκδόσεώς τους “Block.4”. Αυτό ήθελε να πει ο Υπουργός αναφέροντας το πιο εύκολα κατανοητό στην τηλεόραση «τέταρτης γενιάς». Στη θεωρητική σήμερα περίπτωση που ενεργοποιηθεί τόσο η απόκτηση των 20 πρώτων μαχητικών, όσο και η ενεργοποίηση της option για άλλα 20 μαχητικά, συνολικώς 40 F-35 Block.4, το γενικό σύνολο των μαχητικών 4,5ης και 5ης γενιάς που θα έχει η ΠΑ το 2030 ανέρχεται στα 190 και όχι στα 200 που ανακοίνωσε ο κ. Υπουργός. 

• Το ερώτημα που προκύπτει είναι το από πού θα προέλθουν τα εναπομείναντα 10 μαχητικά. Που ως αριθμός μπορεί να φαίνεται «μικρός», αλλά υπό το πρίσμα και το σκεπτικό που ετέθη από τον κ. Δένδια, κάθε μαχητικό έχει τη δική του πολλαπλάσια αξία αυτών που αντικαθιστά. Και τι θα είναι αυτά; Επιπλέον Rafale; Επιπλέον F-35 ή μήπως επιπλέον …F-16V αγορασμένα κατευθείαν από τις ΗΠΑ;

• Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί το σχέδιο 200 μαχητικών της ΠΑ, καθώς τα 190 μαχητικά είναι επιεικώς ένας ανεπαρκής αριθμός, έναντι της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ απειλής και των συγκεκριμένων επιχειρησιακών αναγκών και υποχρεώσεων της ΠΑ. 

• Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αυτός ο σχεδιασμός και προγραμματισμός ισχύει τουλάχιστον στην επόμενη τριετία της παρούσης διακυβερνήσεως. Γιατί αν δεν έχουν υλοποιηθεί αυτά στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα, ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι μέλλει γεννέσθαι με μία άλλη κυβέρνηση, ή αν έχουν προκύψει άλλα έκτακτα (ο μη γένοιτο) εξωτερικά δεδομένα (π.χ. οικονομική κρίση, πανδημία κλπ).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ