Ουάσιγκτoν και Παρίσι στο επίκεντρο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

 
Ουάσιγκτoν και Παρίσι στο επίκεντρο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

Ενημερώθηκε: 06/10/22 - 10:48

Η «καρδιά» της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας θα «χτυπά» δυνατά το προσεχές 20ήμερο σε δύο από τις πιο σημαντικές «πηγές» της παγκόσμιας αμυντικής αγοράς, την Ουάσινγκτον και το Παρίσι, καθώς εκεί διεξάγονται δύο από τις πιο σπουδαίες διεθνείς εκθέσεις αμυντικού υλικού για τις χερσαίες (“AUSA 2022”) και τις ναυτικές (“Euronaval 2022”) δυνάμεις αντίστοιχα.

​Στις εκθέσεις αυτές, η ελληνική αμυντική βιομηχανία και οι κορυφαίες εταιρείες του χώρου της πατρίδας μας, πρόκειται να συστεγαστούν σε κοινά περίπτερα, υπό το συντονισμό και με πρωτοβουλία του δραστήριου Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ). 

​Ας δούμε κατ’ αρχάς τι πρόκειται να γίνει σε Ουάσινγκτον και Παρίσι και γιατί οι εκθέσεις αυτές έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Κατ’αρχάς στην Ουάσινγκτον διοργανώνεται από 10 έως 12 Οκτωβρίου, στο “Walter Ε. WashingtonConvenience Center”, η Διεθνής Έκθεση Αμυντικών Συστημάτων “AUSA 2022” (Association of the UnitedStates Army’s Annual Meeting & Exposition), στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της πανίσχυρης και με φοβερή πολιτική και επιχειρηματική επιρροή (στις ΗΠΑ), Ενώσεως Αποστράτων του Αμερικανικού Στρατού. Εκεί θα υπάρχει ενιαίο ελληνικό περίπτερο το οποίο μάλιστα θα εγκαινιάσει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο ΥΦΕΘΑ, ο οποίος μεταβαίνει αύριο Πέμπτη για το σκοπό αυτό στην Ουάσινγκτων, θα εγκαινιάσει το Ελληνικό Περίπτερο και θα συμμετάσχει στην τελετή εγκαινίων, καθώς και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία, ενώ θα έχει σειρά επαφών με πολιτικούς και στρατιωτικούς παράγοντες, όπως επίσης και στη Νέα Υόρκη, που θα μεταβεί στη συνέχεια.

Στο Παρίσι τώρα, το διάστημα 18 – 21 Οκτωβρίου 2022, θα διεξαχθεί η έκθεση αμυντικών συστημάτων “Euronaval 2022”, που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση αμυντικών συστημάτων για ζητήματα ναυτικών δυνάμεων, όπου παρέχεται μεγάλη δυνατότητα ανάδειξης και προβολής σύσσωμης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, μέσα από το «Ελληνικό Περίπτερο», που διοργανώνει ο ΣΕΚΠΥ, με την άμεση συμμετοχή 12 εταιρειών. Η παρουσία «Ελληνικού Περιπτέρου» στη συγκεκριμένη Έκθεση γίνεται για πρώτη φορά. Και στην περίπτωση αυτή, τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν είτε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, είτε από τον Υφυπουργό Ν.Χαρδαλιά. 

Πρακτικά τώρα. Τι μπορούν να σημαίνουν όλα αυτά για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία;

Πολλά και σημαντικά.

Πρώτο, η χρονική συγκυρία που γίνονται οι δύο εκθέσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Θυμίζουμε, ότι αυτή την εποχή είναι «ανοικτό» και σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα προσκτήσεως 4 κορβετών για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, στο οποίο βασική προϋπόθεση είναι η ναυπήγησή τους στην Ελλάδα, ο λεγόμενος «Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής» των 4 φρεγατών τύπου MEKO-200HN, ο οποίος και αυτός θα γίνει στην Ελλάδα, καθώς και πλήθος άλλων λιγότερο «εντυπωσιακών» αλλά το ίδιο ουσιαστικών προγραμμάτων του Π.Ν., όπου η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διεκδικεί το δικό της σημαντικό «πακέτο». 

Δεύτερο, επικουρικά όλων αυτών, είναι και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στη διάρκεια του 4ήμερου της “Euronaval 2022”πρόκειται να υπογραφούν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ εταιρειών της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και ξένων κολοσσών του χώρου για συνεργασίες πάνω στο πρόγραμμα κατασκευής των 3(+1) φρεγατών FDI-HN Belh@rra του ΠΝ, οι δύο πρώτες από τις οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια κατασκευής στο ναυπηγείο της Naval Group στη Λοριάν της Βρετάνης.  

Τρίτο, στην Ουάσινγκτων υπάρχουν πλήθος προγράμματα του Ελληνικού Στρατού που αφορούν συνεργασία δικών μας εταιρειών με αντίστοιχες αμερικανικές, ή ακόμα και (υποχρεωτικές) συνεργασίες – συμπράξεις ελληνικών εταιρειών με αμερικανικές,προκειμένου να «διεισδύσει» ένα προϊόν ελληνικής εταιρείας στην αμερικανική αγορά ή μέσω αυτής σε τρίτη χώρα. 

Τέταρτο, ο Ελληνικός Στρατός έχει μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα προγράμματα «ανοικτά» ή σε πλήρη εξέλιξη, όπως το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) MLRS, το πρόγραμμα της αναβάθμισης μέρους του στόλου των μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47 Chinook και της «Εν Συνεχεία Υποστήριξης» (FOS) όλων, εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ειδικές Δυνάμεις, τους Πεζοναύτες κλπ. Υπάρχει επομένως «πολύ ψωμί» κατά το κοινώς λεγόμενο και για τόσα και τέτοια προγράμματα που μπορεί μεν αμερικανικές εταιρείες να μην ενδιαφέρονται ή να μη τις συμφέρουν, αλλά αντίθετα αυτά τα προγράμματα είναι πολύτιμα για την επιβίωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τόσο μεσο-βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, ενταγμένα στο πλαίσιο κάποιου ευρύτερου εξοπλιστικού προγραμματισμού!

Πέμπτο, ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ.Ροζολής για όλα αυτά είχε δηλώσει – μεταξύ άλλων – ότι «…Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός είναι και η 5η θέση που έλαβε η Ελλάδα στα αποτελέσματα των προτάσεων που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, με 75 συμμετοχές – προτάσεις που επιλέχθηκαν προς χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι Ελληνικές εταιρείες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, όντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον, συνεισφέροντας στην οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας».

​Όλα αυτά απομένει να τα δούμε στην πράξη να υλοποιούνται, πράγμα που εύχονται ΟΛΟΙ!

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ