Παναγιωτόπουλος: Θα αργήσει το πρόγραμμα του «εθνικού τυφεκίου»

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ενημερώθηκε: 07/10/21 - 00:00

Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νικόλαου Καραθανασόπουλου με θέμα «Απόλυση 36 εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο»  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα προχωρήσει σε παραγγελίες ύψους 115 εκατ. ευρώ προς τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του «εθνικού τυφεκίου».

Ειδικότερα για τα προγράμματα που θα αναλάβουν τα ΕΑΣ για λογαριασμό του Γενικού Επιτελείου Στρατού είπε ότι αυτά αφορούν

-Προμήθεια 1.000 ελαφρών πολυβόλων FN Minimi με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος περίπου 10,9 εκατ. ευρώ.

-Μετατροπή 500 πολυβόλων μηχανικής πυροδότησης Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ) με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 2,132 εκατ. ευρώ.

-Αναβάθμιση ρουκετών 122 χιλιοστών με συνολικό εκτιμώμενο κόστος 87 εκατ. ευρώ.

-Προμήθεια φυσιγγίων με συνολικό εκτιμώμενο κόστος προγράμματος από 14 ως 14,5 εκατ. ευρώ.

«Εθνικό Τυφέκιο»

Αναφορικά με το πρόγραμμα του «Εθνικού Τυφεκίου»,ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι ένα πραγματικά εμβληματικό πρόγραμμα το οποίο θα δώσει νέα πνοή στα ΕΑΣ αλλά δεν προβλέπεται να δρομολογηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

«Έχουμε πει όμως ότι όποτε προκύψει, θα γίνει με όρους συμπαραγωγής και το νέο «Εθνικό Τυφέκιο» θα παραχθεί στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στο Αίγιο, όπου παράγονται όπλα.» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος