Ποια αμυντικά πλεονεκτήματα θα αποκτήσει η Ελλάδα αν αναβαθμίσει τους S-300 που διαθέτει 

 
Ποια αμυντικά πλεονεκτήματα θα αποκτήσει η Ελλάδα αν αναβαθμίσει τους S-300 που διαθέτει 

Ενημερώθηκε: 20/09/20 - 15:54

Αρκετές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία δημοσίευματά, που αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει ξεκινήσει επαφές με την Ρωσία για την αναβάθμιση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300.

Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται γιατί η Ελλάδα δεν απειλείται με κυρώσεις αν προχωρήσει στην αναβάθμιση, ενώ οι ίδιοι για την αγορά των S-400, του διαδόχου των S-300, αντιμετώπισαν σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και αναστολή της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα των πολεμικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Για ακόμα μια φορά βέβαια οι Τούρκοι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα αφού αν η Ελλάδα προχωρήσει όντως στην αναβάθμιση των S-300 δεν κινδυνεύει με κυρώσεις αφού δεν πρόκειται για αγορά νέου όπλου αλλά για συντήρηση υφιστάμενου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει στην κατοχή της 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές και 96 βλήματα 48Ν6Ε1 που έχουν μέγιστη ακτίνα εμπλοκής τα 150 χλμ.

Από την Κρήτη, όπου είναι τοποθετημένοι, καλύπτουν το ίδιο το νησί αλλά και τα Δωδεκάνησα, ακόμα και την ανατολική δίοδο προς την Κύπρο.

Τα δε συνοδευτικά ραντάρ μπορούν να παρακολουθούν μέρος των παραλίων της Μικράς Ασίας.

Τι φέρνει η έκδοση PMU-2 Favorit

Αν η Ελλάδα προχωρήσει όντως στην αναβάθμιση των S-300 PMU-1, που κατέχει, στην έκδοση PMU-2 Favorit τότε αυξάνει το βεληνεκές δράσης του αντιαεροπορικού συστήματος από τα 150 χλμ που είναι τώρα στα 200 χλμ., επιδόσεις παραπλήσιες με αυτές των S-400.

Με αυτό το τρόπο η «ασπίδα» των S-300 θα ελέγχει έως και τον εναέριο χώρο στην αεροπορική βάση Ντάλαμαν, που βρίσκεται απέναντι από την Ρόδο, και θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αντιαεροπορική προστασία σε όλα τα Δωδεκάνησα και την θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης.

Οι νέοι S-300 θα μπορούν να αναγνωρίσουν έως 100 στόχους σε απόσταση έως 300 χλμ. και να τους εγκλωβίσουν σε αποστάσεις από 3 έως 200 χλμ. και σε ύψη από 10 μέτρα έως 27 χλμ.

H ικανότητα εγκλωβισμού στόχων εξαπλασιάζεται σε σχέση με την έκδοση PMU-1, επιτρέποντας την ταυτόχρονη εμπλοκή έως 36 στόχων με 72 πυραύλους 48Ν6Ε2.

Τέλος, οι πύραυλοι 48Ν6Ε2,με τους οποίους εφοδιάζονται οι S-300 στην έκδοση PMU-2 Favorit, έχουν αυξημένο βεληνεκές, αυξημένη πιθανότητα καταστροφής στόχων, ενώ είναι φονικότεροι λόγω μεγαλύτερης πολεμικής κεφαλής, που έχει νέο τρόπο διασποράς των θραυσμάτων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ