Ποιο είναι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

 
ΡΩΣΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Ενημερώθηκε: 21/09/22 - 19:51

Ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα τη Δύση ότι διαθέτει «διάφορα όπλα καταστροφής» αφού κατηγόρησε τους  ηγέτες παγκοσμίως ότι προβαίνουν σε «πυρηνικό εκβιασμό» εναντίον της χώρας του.

«Εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, θα χρησιμοποιήσουμε, χωρίς αμφιβολία, όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσουμε τη Ρωσία και τον λαό μας – αυτό δεν είναι μπλόφα“, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια σπάνια τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος .

Το μήνυμα έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να λέει ότι “καμία ποσότητα απειλών και προπαγάνδας» δεν μπορεί να συγκαλύψει ότι η Ουκρανία κερδίζει τον πόλεμο”.

Αλλά τι πυρηνικά όπλα έχει στην πραγματικότητα η Ρωσία και τι ζημιά θα μπορούσαν να προκαλέσουν; Το βρετανικό Sky News έκανε τη σχετική έρευνα.

 Πόσα πυρηνικά όπλα έχει η Ρωσία;

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία έχει συνολικό απόθεμα πυρηνικών κεφαλών 5.977 – αυτό είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν 5.428 ενώ η Γαλλία έχει 290 και το Ηνωμένο Βασίλειο 225. Περίπου το 90% όλων των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως ανήκουν στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το “Bulletin of the Atomic Scientists” αναφέρει ότι το ρωσικό οπλοστάσιο περιλαμβάνει 4.447 κεφαλές εκ των οποίων οι 1.588 είναι αναπτυγμένες σε βαλλιστικούς πυραύλους και σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών. Προσθέτει ότι υπάρχουν “περίπου 977 επιπλέον στρατηγικές κεφαλές, μαζί με 1.912 μη στρατηγικές κεφαλές” που κρατούνται σε εφεδρεία. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο ακριβής αριθμός των κεφαλών και των όπλων δεν είναι γνωστός λόγω της μυστικότητας σε θέματα ασφαλείας που τηρεί το Κρεμλίνο.

Τί απειλή συνιστούν τα όπλα για την Ουκρανία και τον κόσμο;

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) που βρίσκονται στην κατοχή της Ρωσίας έχουν την ικανότητα να φτάσουν και να καταστρέψουν μεγαλουπόλεις  όπως το Λονδίνο ή η Ουάσιγκτον.

Οι  ICBM μπορούν να φτάσουν σε τελική ταχύτητα περίπου 10 λεπτά μετά την εκτόξευση, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία θα φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μόλις 20 λεπτά.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν σήμανε συναγερμό σε όλο τον κόσμο αφού έθεσε τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις του σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Εκείνη την εποχή, ο εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας, στρατηγός Σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, δήλωσε στο Sky News: «Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αυξήσει τα διακυβεύματα – άρχισε να υπονοεί εμπλοκή πυρηνικών όπλων  σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Αυτό σημαίνει το είδος του εξοπλισμού [όπως] ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος – αυτό σημαίνει ότι [ο πύραυλος] φτάνει από τη Ρωσία στις ΗΠΑ και προφανώς στην Ευρώπη. Η κεφαλή στο μπροστινό μέρος της έχει απόδοση μεταξύ 300 και 800 κιλοτόνων [ισοδύναμου TNT]. Τριακόσιοι κιλοτόνοι αρκούν για να καταστρέψουν την Ουάσιγκτον ή το Λονδίνο ή το Παρίσι. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το διακύβευμα για την Ουκρανία έχει πλέον γίνει παγκόσμιο.

Ουσιαστικά, αυξάνοντας το φάσμα των πυρηνικών όπλων, το υπόλοιπο δυτικό ημισφαίριο βρίσκεται τώρα στο ίδιο γήπεδο με την Ουκρανία». Πρόσθεσε ότι άλλος εξοπλισμός που μπορεί να πυροδοτήσει μικρότερα όπλα θα εξακολουθούσε να προκαλεί καταστροφή στον στόχο του.

Για παράδειγμα, το πυροβόλο 2S7 – διαμέτρημα 203 χιλιοστά – έχει βεληνεκές περίπου 37 χιλιόμετρα και εκτοξεύει μια οβίδα βάρους 110 κιλών.

Ο Σερ Ρίτσαρντ πρόσθεσε: «Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει ένα πυρηνικό βλήμα με απόδοση περίπου ενός κιλοτόνου – χίλιους τόνους ισοδύναμου TNT. Όταν λοιπόν ο Πρόεδρος Πούτιν αρχίζει να μιλά για πυρηνικές επιλογές, μπορεί να έχει κατά νου κάτι τέτοιο.Στη συνέχεια μπορεί να στραφεί στον πύραυλο Iskander – βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων [310 μίλια]. Με τη συμβατική του μορφή, εκτοξεύει έναν πύραυλο με κεφαλή 480 κιλών, ο οποίος είναι τεράστιος, με ακρίβεια περίπου πέντε μέτρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικού όπλου με απόδοση μεταξύ πέντε και 50 κιλοτόνων.Έτσι με αυτό το εύρος και με αυτό το είδος απόδοσης θα ήταν απολύτως καταστροφικό».

Είναι πιθανό να αλλάξει το απόθεμα της Ρωσίας;

Οι Ρώσοι συνεχίζουν ένα «περιεκτικό» πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για να αντικαταστήσουν τα περισσότερα από τα όπλα που κληρονόμησαν από τη σοβιετική εποχή. Λέγεται επίσης ότι εισάγει νέους τύπους όπλων.

Ο Hans M Kristensen και ο Matt Korda, γράφοντας για το Bulletin of the Atomic Scientists, δήλωσαν: «Από τις αρχές του 2022, υπολογίζουμε ότι η Ρωσία έχει ένα απόθεμα περίπου 4.477 πυρηνικών κεφαλών που προορίζονται για χρήση από στρατηγικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς και τακτικά μικρότερου βεληνεκούς πυρηνικών δυνάμεων, κάτι που αντιπροσωπεύει μια ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρυσι.

«Από τις αποθηκευμένες κεφαλές, περίπου 1.588 στρατηγικές κεφαλές αναπτύσσονται: περίπου 812 σε βαλλιστικούς πυραύλους ξηράς, περίπου 576 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχιο και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών».

Το Bulletin αναφέρει επίσης ότι από τις 23 Φεβρουαρίου “ορισμένα από τα ρωσικά οχήματα παράδοσης που αναπτύσσονται κοντά στην Ουκρανία θεωρούνται ότι έχουν διπλή ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση συμβατικών ή πυρηνικών όπλων”.

Ποια είναι η διαδικασία εκτόξευσης πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία;

Ο πρόεδρος, ο υπουργός Άμυνας ή ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της χώρας πρέπει να δώσουν άδεια μέσω αυτού που ονομάζεται πυρηνική βαλίτσα Cheget. Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα επιτρέπει τη χρήση αυτού που είναι γνωστό ως τακτικό πυρηνικό όπλο – μια περιορισμένη πυρηνική έκρηξη – για να αναπτυχθεί σε μια συμβατική σύγκρουση για να κάνει τον εχθρό να υποχωρήσει.

Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα μπορούν να χτυπήσουν στόχους πολύ πιο μακριά, όπως οι ΗΠΑ. Τακτικά πυρηνικά όπλα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για όσους αναπτύσσονται σε πεδίο μάχης, όπως η Ουκρανία.

Παγκοσμίως, τι συμβαίνει με την ποσότητα των πυρηνικών όπλων;

Άλλες χώρες αγοράζουν ή αναπτύσσουν τους δικούς τους νέους πυραύλους, με γνώμονα τις ανησυχίες για την ασφάλεια και την επιθυμία να μειώσουν την εξάρτηση από άλλους προμηθευτές.

Πριν τελειώσει η δεκαετία, η Ασία ειδικότερα θα γεμίσει με συμβατικούς πυραύλους που θα πετούν όλο και πιο γρήγορα, θα χτυπούν πιο δυνατά και θα είναι πιο εξελιγμένοι από ποτέ.

Η Κίνα παράγει μαζικά το DF-26 της – ένα όπλο πολλαπλών χρήσεων με βεληνεκές έως και 4.000 km (2.485 μίλια).

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέα όπλα με στόχο την αντιμετώπιση του Πεκίνου στον Ειρηνικό.

Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία ενισχύουν επίσης τις πυραυλικές τους ικανότητες, καθώς και αμυντικά συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση των πυραυλικών απειλών.

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων είπε ότι εννέα χώρες διέθεταν περίπου 12.700 κεφαλές από τις αρχές του 2022.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ