Προκλήσεις των τούρκων ανήμερα της 25ης Μαρτίου

Προκλήσεις των τούρκων ανήμερα της 25ης Μαρτίου
Ενημερώθηκε: 26/03/21 - 14:02

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία και να «ρίχνει λάδι στην φωτιά» στις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Η Άγκυρα χθες, ανήμερα της Εθνικής μας εορτής την 25η Μαρτίου, «έσπασε» την συμφωνία που υπάρχει εδώ και χρόνια για εκατέρωθεν σεβασμό των μεγάλων θρησκευτικών και εθνικών εορτών των δύο χωρών, και για ακόμα μια φορά έδειξε ότι τα περίφημα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) δεν σημαίνουν και πολλά για αυτή.

Συγκεκριμένα χθες λίγο μετά το πανηγυρικό «πέρασμα» των ελληνικών F-16 από ακριτικά νησιά, οι τούρκοι προχώρησαν με τα μαχητικά τους αεροσκάφη σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ συνολικά εννέα αεροσκάφη προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις και πέντε παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (FIR Αθηνών) πετώντας στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όπως γίνεται σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τούρκικα αεροσκάφη.

Προκλήσεις και στον Έβρο

 

Εκτός όμως από τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πάνω από το Αιγαίο οι Τούρκοι προκάλεσαν και στον Έβρο.

Ειδικότερα σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN drone που απογειώθηκαν από τουρκικό έδαφος  πέταξαν πέρα από την οριογραμμή του Έβρου. Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί αισθητά οι πτήσεις των τουρκικών drones στην περιοχή, σύμφωνα με τους συνοριoφύλακες, ενώ καταγράφηκε και μια παράνομη πτήση η οποία έφτασε σε βάθος δυο χιλιομέτρων.