Rafale Vs τουρκικών F-16: Ποιος και γιατί θα κυριαρχεί πάνω από το Αιγαίο

 
Rafale

Ενημερώθηκε: 18/01/22 - 00:47

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα απομένουν για την έλευση και ένταξη των πρώτων 6 μαχητικών Rafale F3R στη φαρέτρα της Πολεμικής μας Αεροπορίας, με τους Τούρκους να δυναμιτίζουν το κλίμα και να δείχνουν τον εκνευρισμό τους με υπερπτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνικές νησίδες και δεκάδες παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά F16.

Rafale Vs F-16

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα Rafale θεωρούνται Game Changer, διότι με τα όπλα τους, τους πυραύλους Mica, Exocet, τους υποστρατηγικούς πυραύλους Scalp που μπορούν να μεταφερθούν και από τα Mirage 2000-5 στα Rafale, αλλά και η αγορά και των πυραύλων Meteor θα κάνει ακόμη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ των ελληνικών φτερών και θα δώσουν τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος στην πολεμική αεροπορία.

H Πολεμική Αεροπορία μελετάει χρόνια τα Rafale και τις δυνατότητες που έχουν σε σχέση με τα τουρκικά F-16.

Τα Rafale συγκριτικά με τα F-16 υπερέχουν σε ακτίνα δράσης, σε αυτονομία και στην ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου.

Το αεροσκάφος Rafale είναι πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών, όπως κρούσης και αναγνώριση.

Έχει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών, το οποίο του προσδίδει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το Rafale μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα. Επίσης, τα Rafale έχουν ελάχιστες απαιτήσεις υποστήριξης, μπορούν να επιχειρούν μέρα και νύχτα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και κυρίως με τα όπλα που μεταφέρουν δεν θα υπάρχει μη στοχοποιημένη περιοχή.

Διαθέτουν δύο κινητήρες σε σχέση με το F-16 που διαθέτει έναν. 
Η τεχνολογία του νέου ελληνικού μαχητικού αλλάζει τα δεδομένα στην εναέρια μάχη στο Αιγαίο.

Το Rafale έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ, συγκριτικά με το F-16 παρότι δικινητήριο. Έτσι αχρηστεύεται το τουρκικό δίκτυο αεράμυνας, όπως παραδείγματος χάριν, τo ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που είναι κατασκευασμένο για αντιμετώπιση κυρίως συμβατικών μαχητικών, παρότι οι Ρώσοι λένε ότι μπορούν να εντοπίσουν και stealth.

Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου «Spectra». Το Spectra είναι σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, άρα μπορεί να προστατεύσει το αεροπλάνο από εχθρικές παρεμβολές αλλά και εχθρικό εγκλωβισμό από τα αντίπαλα ραντάρ.

Tο αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2, το οποίο είναι ικανό να αναγνωρίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, θεωρούν πως αν καταφέρουν να εκσυγχρονίσουν τα F-16 που ήδη διαθέτουν θα μπορούν να σταθούν αντιμέτωπες με τα Rafale της Ελλάδας.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι τα F-16 μεταφέρουν διαφορετικού είδους οπλίσμό, πιο «φθηνό» που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους πυραύλους των Rafale, όπως οι Μeteor, όπου είναι ο ακριβέστερος πύραυλος αέρος – αέρος μεγάλης εμβέλειας στον πλανήτη.

Τα Rafale έρχονται στη χώρα μας την ώρα που η Τούρκια έχει χάσει το παιχνίδι με τα F-35 και τα F-16 που διαθέτει στο οπλοστάσιο της παρουσιάζουν χαμηλές διαθεσιμότητες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τα δικινητήρια νέα ελληνικά μαχητικά Rafale, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι ένα βήμα μπροστά στο επιχειρησιακό επίπεδο.