Σχέδια για δεύτερη μοίρα Rafale κάνει η Πολεμική Αεροπορία

Σχέδια για δεύτερη μοίρα Rafale κάνει η Πολεμική Αεροπορία
Ενημερώθηκε: 27/01/21 - 02:33

Η απόκτηση των 18 Rafale ίσως είναι μόνο η αρχή για την Πολεμική Αεροπορία αφού σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) εξετάζει, εφόσον το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα, να αποκτήσει περισσότερα Rafale.

Μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha δεν απέκλεισε το παραπάνω ενδεχόμενο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να προκύψει θέμα και για περισσότερα Rafale».  

Η τρέχουσα συμφωνία για την απόκτηση των 18 Rafale θα ολοκληρωθεί το 2023, αλλά οι επιτελείς της Π.Α έχουν ήδη κάνει μια πρώτη συζήτηση με τους γάλλους σχετικά με την απόκτηση και άλλων ίδιου τύπου μαχητικών αεροσκαφών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει και σχετική οψιόν αγοράς στην συμφωνία που υπεγράφη την Δευτέρα (25/1).

Στόχος του ΓΕΑ είναι η συγκρότηση μιας δεύτερης μοίρας Rafale η οποία θα γείρει ακόμα περισσότερο την πλάστιγγα προς την ελληνική πλευρά αφού τα γαλλικά μαχητικά υπερέχουν ξεκάθαρα από τα τουρκικά F-16, ενώ τα στρατηγικά όπλα που φέρουν, όπως οι πύραυλοι scalp, μπορούν να επιφέρουν καίρια χτυπήματα και ενισχύουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Η απόκτηση των Rafale σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αναβάθμισης 84 F-16 στην έκδοση Viper, που σύντομα θα αποφέρει καρπούς, τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16C/D Block 50 σε F-16C/D Block 50+Advanced, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση της διαθεσιμότητας των 24 Mirage 2000-5, μετά την συμφωνία υποστήριξης εν συνεχεία (FOS) που υπεγράφη, δημιουργούν μια αεροπορική ασπίδα προστασίας πάνω από το Αιγαίο και ουσιαστικά εξουδετερώνουν την τουρκική απειλή.

Kαι F-35

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει ακόμα περισσότερο την αεροπορική ψαλίδα με την Τουρκία αφού σχεδιάζει την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς. 

«Αργά ή γρήγορα, θα μπει στο τραπέζι και η αγορά των F-35. Δεν είναι της παρούσης αλλά αργά ή γρήγορα θα πάμε στο αεροσκάφος της πέμπτης γενιάς. Το βασικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σε επίπεδο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή είναι το F-35» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.