Στην περιοχή της παράνομης Navtex πλέει το Τσεσμέ

Στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία ,στην καρδιά του Αιγαίου, πλέει εδώ και λίγη ώρα το υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ
Ενημερώθηκε: 21/02/21 - 23:32

Στην περιοχή που έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex η Τουρκία ,στην καρδιά του Αιγαίου, πλέει εδώ και λίγη ώρα το υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ.

Το τουρκικό πλοίο μετά από δύο ημέρες παραμονής του στα ανοιχτά της Ίμβρου έφτασε σήμερα νωρίς το βράδυ στα διεθνή ύδατα που βρίσκονται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, της Σκύρου και της Λέσβου προκειμένου να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες.

Η παράνομη τουρκική Navtex έχει ισχύ μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

«Νόμιμες οι εργασίες του» λένε οι Τούρκοι

Εκτός από την παρουσία του Τσεσμέ στο Αιγαίο η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί και μέσω προκλητικών δηλώσεων να "τορπιλίσει" τις διερευνητικές επαφές.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ και ο ανταποκριτής Μανώλης Κωστίδης, μιλώντας στο πρακτορείο «Ανατολή» πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, κατηγορούν την  Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Παράλληλα ισχυρίζονται πως στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί  συμπεριέλαβε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά και τονίζουν πως η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, η τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι «To Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο. Οι οποίες είναι νόμιμες. Σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976»και προσθέτουν πως «η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο με ασκήσεις και υποθαλάσσιες εργασίες. H Ελλάδα είχε κάνει παρόμοιες έρευνες μεταξύ Χίου και Ικαρίας τον Δεκέμβριο του 2000 με το πλοίο Ναυτίλος του Ελληνικού Ναυτικού»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «Mετά τις 25 Ιανουαρίου η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και τη Πελοποννήσου, όπως και με νέα Navtex στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης»

Παράλληλα στοχεύουν και τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς τονίζουν πως «Η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου( σ.σ. ημερομηνία διερευνητικών) πραγματοποίησε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου  ( Κεραυνός-21)με τη συμμετοχή 20 πλοίων και αεροπορικών δυνάμεων. Εξέδωσε NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου και υπήρχαν περιοχές που περιλαμβάνουν χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο,η  Ικαρία, ο Αγιος Ευστρατιος και η Σαμοθράκη τα οποία θα πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Σε άσκηση και με πραγματικές βολές που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 17 Μαρτίου και 17 Απριλίου, συμπεριέλαβε τα νησιά η Λήμνος, ο Αγιος Ευστράτιος, η Λέσβος,  το Καστελλόριζο, η. Σαμοθράκη καιη Χίος τα οποία θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα.  Αυτό δείχνει πως η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει  την ένταση».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως «Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ