Συνάντηση γνωριμίας Στεφανή – Γκιουλέρ στο περιθώριο της συναντήσεως των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ

 
Συνάντηση γνωριμίας Στεφανή – Γκιουλέρ στο περιθώριο της συναντήσεως των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ

Ενημερώθηκε: 16/06/23 - 12:17

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την πρώτη τους συνάντηση από της αναλήψεως των νέων τους καθηκόντων είχαν στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής με τον Τούρκο ομόλογό του, και πρώην Γενικό Επιτελάρχη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και επίσης πρώην Αρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων (δηλαδή πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΣ αντιστοίχως) Στρατηγό ε.α. Γιασάρ Γκιουλέρ.

Η συνάντηση ήταν καθαρώς εθιμοτυπικού χαρακτήρος – γνωριμίας των δύο ανδρών υπό τις νέες τους υψηλές ιδιότητες – και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της υπουργικής συναντήσεως του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το Ουκρανικό.

Κατά τη συνάντηση Στεφανή – Γκιουλέρ, «…που πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο Υπουργών (στις 7/6/2023), ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνεχάρη τον ομόλογό του για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του. Υπογραμμίστηκε επίσης, η σημασία της επικοινωνίας και των συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών καθώς και η διατήρηση του τρέχοντος κλίματος αποφυγής των εντάσεων», σημειώνεται – επί λέξει – στη χθεσινοβραδινή επίσημη ανακοίνωση της συναντήσεως από το ΥΠΕΘΑ.

Να σημειώσουμε επιπροσθέτως ότι χθες δεν είχαμε ΚΑΜΙΑ πτήση, οποιουδήποτε τουρκικού πτητικού μέσου στο Αιγαίο, κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν βέβαιο ότι θα συνέβαινε, καθώς είχαμε συναντήσεις Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών και ταυτόχρονα στο Αιγαίο γινόταν «χαμός», κατά το κοινώς λεγόμενο, στις τουρκικές προκλήσεις, που έφταναν μέχρι και τις υπερπτήσεις.

Έτσι λοιπόν, και υπό το πρίσμα αυτό, η χθεσινή ησυχία είναι ενδεικτική του σχετικού κλίματος που τους τελευταίους μήνες επικρατεί στο Αιγαίο, ιδίως μετά την άμεση επίσκεψη του πρώην ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου στην σεισμόπληκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, μαζί με τον τότε ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και της πολύ καλής προσωπικής σχέσεως που είχαν αναπτύξει οι δύο τους, οπότε διαφαίνεται ότι το ίδιο κλίμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, κάτι βεβαίως που ευχή όλων είναι να συνεχιστεί και μετά, με τη νέα πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΘΑ, όποια και αν είναι αυτή, καθώς ο Τούρκος ΥΠΑΜ θα είναι ο ίδιος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ