Συνομιλίες του ΓΕΕΘΑ με ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα αμυντικού σχεδιασμού

 
2

Ενημερώθηκε: 14/11/23 - 17:18

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Διήμερης διάρκειας συνομιλίες μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για θέματα αμυντικού σχεδιασμού πραγματοποιήθηκαν στις 9-10 Νοεμβρίου και δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από το ΓΕΕΘΑ.

Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιήθηκαν επί αντικειμένων αμυντικού σχεδιασμού μεταξύ αντιπροσωπείας αρμοδίων επιτελών του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, με αντίστοιχους αξιωματούχους των δύο προαναφερθέντων μειζόνων διεθνών Οργανισμών στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα.

Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται ανά διετία και αντικείμενό τους «αποτελεί αφενός από πλευράς ΝΑΤΟ η αξιολόγηση της Ελλάδας αναφορικά με τον βαθμό υλοποίησης της συμμαχικής στοχοθεσίας, στο πλαίσιο των διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού της Συμμαχίας, αφετέρου από πλευράς ΕΕ η συζήτηση επί της αξιολόγησης της συνεισφοράς της Χώρας μας σε δυνάμεις και δυνατότητες που διαθέτει σε αυτήν, στο πλαίσιο των διαδικασιών αμυντικού σχεδιασμού της ΕΕ (Headline Goal Process/HLGP), όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Η δράση αυτή οργανώθηκε από την Διεύθυνση Στρατηγικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΙΣΑΣΔ), και συμμετείχαν 30 αξιωματικοί από το ΓΕΕΘΑ, τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς ΝΑΤΟ συμμετείχαν 16 αξιωματούχοι από τις δομές του Διεθνούς Επιτελείου, του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου, καθώς και από την Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού (NATO Allied Command Transformation/ACT), ενώ από την ΕΕ συμμετείχαν δύο αξιωματούχοι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμύνης (European Defence Agency/EDA) και την Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (European Union Military Committee/EUMC).

Τέλος, κατά την υλοποίηση των συνομιλιών, «επισημάνθηκε η υλοποίηση της εφαρμογής των ανατεθέντων συμμαχικών στόχων από την χώρα μας, και επιβεβαιώθηκε η ικανότητα συνεισφοράς της με δυνάμεις και δυνατότητες στην ΕΕ» πάντα συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ