Θωρακίζεται ο Έβρος και τα νησιά: Εγκρίθηκε η αγορά των Spike NLOS - Ποια άλλα προγράμματα πήραν το «πράσινο φως»

 
Θωρακίζεται ο Έβρος και τα νησιά: Εγκρίθηκε η αγορά των Spike NLOS - Ποια άλλα προγράμματα πήραν το «πράσινο φως»

Ενημερώθηκε: 06/10/21 - 22:12

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είτε με την αγορά νέων οπλικών συστημάτων είτε με τον εκσυγχρονισμό υπαρχόντων.

Στο πλαίσιο αυτό μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής εγκρίθηκαν πολλά νέα προγράμματα με πιο σημαντικά αυτά της προμήθειας των πυραύλων Spike NLOS και του εκσυγχρονισμού των 19 επιθετικών ελικοπτέρων apache της Αεροπορίας Στρατού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων Spike NLOS δεν αφορά μόνο το Στρατό Ξηράς και τα Αpache αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό αφού θα εξοπλιστούν με αυτούς 4 κανονιοφόροι και 4 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου μετατρέποντας έτσι σε εξαιρετικά επικίνδυνους αντιπάλους ικανούς να επιφέρουν καταστροφικά πλήγματα σε όποιον επιχειρήσει να απειλήσει τα νησιά μας.

Παράλληλα εγκρίθηκε η κατασκευή αεροσήραγγας που θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής ελευθέρας πτώσεως για την εκπαίδευση του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικού Πολέμου των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέχρι σήμερα για να εκπαιδευτούν οι «κομμάντο» μας σε εξομοιωτής ελευθέρας πτώσεως έπρεπε να μεταβούν σε φίλιες χώρες που διαθέτουν τέτοιες εγκαταστάσεις όπως η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ.

Επιπρόσθετα εγκρίθηκε η ενεργοποίηση της «Εν Συνεχεία Υποστηρίξεως» (Follow-on-Support/FOS) των εκπαιδευτικών T-6A Texan II της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακόμα το «πράσινο φως» πήρε και το πρόγραμμα χρονομίσθωσης ενός Μη Επανδρωμένου Αεροοχήματος (UAV) , που ουσιαστικά αφορά την προμήθεια ενός επιπλέον σταθμού εδάφους για τα UAV Heron, πού ήδη έχουμε αποκτήσει από το Ισραήλ με την μέθοδο leasing.

Αναλυτικά τα προγράμματα που εγκρίθηκαν:

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΣ

- Κατασκευή Αεροσήραγγας που θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής ελευθέρας πτώσεως.

- Αναβάθμιση ηλεκτροπτικών συστημάτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού “Apache” AH-64A+.

- Προμήθεια Αντιαρματικού Πυραυλικού Συστήματος.

- Προμήθεια Πυραυλικού Συστήματος για τα ελικόπτερα “Apache” AH-64 (A/D).

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕN

- Προμήθεια Κατευθυνομένων Βλημάτων για τον εξοπλισμό τεσσάρων Κανονιοφόρων και τεσσάρων Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου του Π.Ν.

Προγράμματα αρμοδιότητος ΓΕΑ

- Υποστήριξη Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών Τ-6Α.

- Προμήθεια Φυσιγγίων για μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-4 της Π.Α.

- Επικαιροποίηση Αποφάσεως Ενεργοποιήσεως Υποπρογράμματος για τη Χρομίσθωση Συστήματος ΜΕΑ κατηγορίας MALE.

- Υποστήριξη Βλημάτων IRIS-T της Π.Α.

Τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής ενέκριναν την κατακύρωση του διαγωνισμού για τη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων Μηχανών Εσωτερικής Καύσεως των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.