Τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ελληνικό πλοίο πόντισης καλωδίου ανάμεσα σε Αμοργό – Αστυπάλαια

 
navtex

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 03/01/26 - 18:07

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στο κεντρικό Αιγαίο, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ελληνικό πλοίο που πραγματοποιούσε εργασίες πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης για λογαριασμό του ΔΕΔΗΕ, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργός και Αστυπάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr από στρατιωτικές πηγές, πολεμικό πλοίο του Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εισήλθε στις Κυκλάδες και προσέγγισε τη θαλάσσια περιοχή όπου επιχειρούσε το πλοίο OCEAN LINK, το οποίο δραστηριοποιείται στο πλαίσιο δεσμευμένης περιοχής με ελληνική NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών του Αιγαίου.

Το περιστατικό σημειώθηκε χθες, Παρασκευή 2 Ιανουαρίου, βόρεια της Αστυπάλαιας και εντός ελληνικών Εθνικών Χωρικών Υδάτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τουρκικό πολεμικό πλοίο προχώρησε σε πρόκληση μέσω ασυρμάτου, ζητώντας από το ελληνικό σκάφος να διακόψει τις εργασίες και να αποχωρήσει, επικαλούμενο ανυπόστατους ισχυρισμούς περί «τουρκικής ευθύνης» της περιοχής και απαίτησης για άδειες από την Άγκυρα.

Η αντίδραση του Πολεμικό Ναυτικό ήταν άμεση. Δύο ελληνικά πολεμικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή, με αποτέλεσμα το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει, χωρίς να σημειωθεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Το πλοίο OCEAN LINK συνεχίζει κανονικά τις εργασίες πόντισης του καλωδίου, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή παραμένουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου και την προστασία της ελληνικής κυριαρχίας.

Πηγή: enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ