ΥΠΕΞ – ΓΕΕΘΑ : Ολοκληρώθηκε η επιτυχής επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών από το Ισραήλ

 
επαναπατρισμος

Ενημερώθηκε: 18/06/25 - 16:34

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα τα ξημερώματα, η επιχείρηση επαναπατρισμού 140 Ελλήνων και άλλων πολιτών φίλων κρατών από το Ισραήλ, μέσω Αιγύπτου, με την προσγείωση τριών μεταφορικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος.

Η όλη επιχείρηση τελούσε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Υπουργείου Εξωτερικών, μέσω των Πρεσβειών της Ελλάδος στο Τελ Αβίβ και το Κάϊρο αλλά και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, μέσω του ΓΕΕΘΑ, που σήκωσε όλο το βάρος της από στρατιωτικής πλευράς εκτελέσεως της επιχειρήσεως.

Συνολικώς, και συμφώνως με το ΥΠΕΞ, με τα ελληνικά μεταφορικά αεροσκάφη, μεταφέρθηκαν ασφαλώς 140 άτομα, από τα οποία 105 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, από το Ισραήλ, ενώ οι υπόλοιποι ήταν πολίτες ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων, από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία.

Οι επαναπατρισθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από το Σαρμ-ελ-Σείχ (Sharm El Sheikh) της Αιγύπτου, στα νότια της χερσονήσου του Σινά, με τρία μεταφορικά αεροσκάφη, από τα οποία ένα C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) και δύο C-27J Spartan της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (354 ΜΤΜ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικές και προξενικές αρχές της Ελλάδας στην περιοχή παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής αρωγής.» καταλήγει η σχετική – λιτή – ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. 

Εκτός των προαναφερθέντων διπλωματικών παραγόντων του ΥΠΕΞ σε Αθήνα, Ισραήλ και Αίγυπτο, καθώς και των τριών μεταφορικών αεροσκαφών της ΠΑ με τα πληρώματά τους, στην όλη επιχείρηση, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν «…το αντίστοιχο προσωπικό, υγειονομικής ομάδας και προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ)…», ενώ όλες οι ενέργειες κατά τη διαδικασία εκτελέσεως της αποστολής παρακολουθούνταν, σε πραγματικό χρόνο, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ.

Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής και την ασφαλή προσγείωση όλων των μεταφορικών αεροσκαφών της ΠΑ, σήμερα τα ξημερώματα, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ» τα εξής: «Συγχαρητήρια στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας @HAFspokesperson και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όπως και στα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Ισραήλ, μέσω Αιγύπτου.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ